ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα η μη αναγραφή του θρησκεύματος

Οι Μ. Σταθόπουλος και Κ. Δαφέρμος εμμένουν στις θέσεις τους, ότι είναι υποχρεωτική για τη διοίκηση η απόφαση της Αρχής για μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες

«Φωτιές» άναψε η απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την απάλειψη από τις αστυνομικές ταυτότητες του θρησκεύματος, των δακτυλικών αποτυπωμάτων, του επαγγέλματος, της υπηκοότητας και του ονοματεπωνύμου συζύγου. Το θέμα έχει εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα του τόπου και υπάρχει κίνδυνος να ζήσουμε ευτράπελες στιγμές, όπως στα λεγόμενα «Ευαγγελικά» στο παρελθόν και να διαχωριστεί ο λαός με βάση τις θρησκευτικές τους απόψεις.

Εντονα αντέδρασαν χτες στην απόφαση της Αρχής εκπρόσωποι της Εκκλησίας, που απειλούν με προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος και ο πρόεδρος της Αρχής Δεδομένων Κ. Δαφέρμος, με δηλώσεις τους υπερασπίστηκαν τις θέσεις τους, επαναλαμβάνοντας ότι η απόφαση είναι δεσμευτική. Αντίθετα, η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει τη θέση της, ακολουθεί την τακτική του Ποντίου Πιλάτου με «ήξεις αφήξεις» σ' αυτό το ζήτημα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, επανήλθε και χτες στο θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες και με δηλώσεις του σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς επανέλαβε ότι η απόφαση της Αρχής είναι δεσμευτική και δε χρειάζεται καμιά έγκριση από τον υπουργείο Δικαιοσύνης ή από οποιαδήποτε κυβερνητική αρχή. Αρνήθηκε ότι το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος τέθηκε άκαιρα και εξέφρασε την άποψη ότι «άργησε να τεθεί».

Παράλληλα, έριξε το μπαλάκι στην Εκκλησία, αναφέροντας πως αν θεωρεί εσφαλμένη την απόφαση της Αρχής, μπορεί να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σε άλλη ερώτηση, αν πρόκειται για θέση της κυβερνητικής πολιτικής ή για προσωπική γνώμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε: «Δεν πρόκειται για κάποια πολιτική πρωτοβουλία, την οποία δε θα αναλαμβάναμε αν δεν είχε προηγηθεί συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και τα αρμόδια υπουργεία».

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα πρέπει εκδώσει εγκύκλιο, η οποία δε θα τροποποιεί τις δεσμευτικές αποφάσεις της Αρχής.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Αρχής Κ. Δαφέρμος. «Η απόφαση της Αρχής, είπε, είναι υποχρεωτική για τη διοίκηση. Κατά συνέπεια, όταν καθαρογραφεί και αποσταλεί στο αρμόδιο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, είναι υποχρεωμένο να διακόψει την επεξεργασία των δεδομένων, τα οποία απαγορέψαμε. Συνεπώς, πρέπει να μη ζητάει από τους πολίτες πλέον ούτε τη δακτυλογράφηση, ούτε την αναγραφή του θρησκεύματος, της διευθύνσεως και του επαγγέλματός τους».

Σχετικά με το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί η απόφαση της Αρχής, ο Κ. Δαφέρμος είπε ότι μπορούν να εφαρμοστούν ακόμη και κυρώσεις διοικητικές και ποινικές. (Οι διοικητικές κυρώσεις είναι πρόστιμα που ξεκινούν από 300.000 και φτάνουν τα 50 εκατομμύρια δραχμές, ενώ οι ποινικές είναι διάφορα πλημμελήματα).

Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος, ο οποίος δήλωσε: «Εγώ έχω διατελέσει στα νιάτα μου υπαρξιστής και έχω άποψη για το θέμα πάντως σίγουρα».

Δηλώσεις για το θέμα των ταυτοτήτων έκανε και ο υπεύθυνος του Τομέα Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της ΝΔ Θ. Αναγνωστόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για σιωπή και μετάθεση των ευθυνών, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις πολιτείας και Εκκλησίας. Επίσης, ζήτησε να γίνει διάλογος και πρότεινε την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες. Κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει ή να εμποδίσει την αναγραφή ακόμη και των προσωπικών δεδομένων στο δελτίο ταυτότητας, κατέληξε.

Την απόφαση της Αρχής υπερασπίστηκαν με δηλώσεις τους ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος και των Φιλελευθέρων Στ. Μάνος.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Το παιχνίδι καλά κρατεί

Γρηγοριάδης Κώστας

Κλειστά κρατάνε τα χαρτιά τους κυβέρνηση και επίσημη Εκκλησία για το θέμα που έχει προκύψει γύρω από την αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες, ενώ παράλληλα το όλο σκηνικό που έχει προκύψει προσφέρεται για κινήσεις στα εσωτερικά του κυβερνητικού στρατοπέδου αλλά και στους κόλπους της Ιεραρχίας. Ετσι, χτες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Ε. Βενιζέλος, συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, παίρνοντας κριτική θέση απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς και παρέχοντας υποστήριξη στον Αρχιεπίσκοπο. Από την άλλη, εντός της Εκκλησίας, διάφοροι ιεράρχες της εσωεκκλησιαστικής αντιπολίτευσης τοποθετούνται παίρνοντας αποστάσεις από τους χειρισμούς και τις θέσεις Χριστόδουλου.

Ο Ε. Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο, δήλωσε ότι το θέμα πρέπει να λυθεί με διάλογο και κάλεσε την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ να αποσαφηνίσουν τη θέση τους. Ο δε Αρχιεπίσκοπος, από την πλευρά του δεν έκανε δηλώσεις. Από κοντά έσπευσε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στ. Παπαθεμελής, ο οποίος ζήτησε τη δραστική παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, υπάρχουν και μητροπολίτες που διατυπώνουν θέσεις έξω από το πλαίσιο «ιερού πολέμου» που θέλει να διαμορφώσει ο Αρχιεπίσκοπος. Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος δήλωσε χτες ότι το θέμα των ταυτοτήτων δεν αφορά την Εκκλησία, σημειώνοντας ότι οι ταυτότητες είναι ένα απλό δημόσιο έγγραφο που δεν ανήκει στις αρμοδιότητες της Εκκλησίας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, διά του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, ούτε χτες δόθηκαν σαφείς απαντήσεις και παρέπεμψε σε θέμα των ταυτοτήτων και των σχετικών ρυθμίσεων στο μέλλον. Ωστόσο, όμως, είπε «υπάρχει το υφιστάμενο νομικό καθεστώς και οι θέσεις οι οποίες εκφράζονται, όσον αφορά την εφαρμογή του μας δεσμεύουν όλους». Για να προσθέσει: «Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει, εν καιρώ, τα θέματα αυτά με διάλογο. Δεν είναι θέμα το οποίο θα αντιμετωπίσουμε σήμερα ή αύριο».

Οσον αφορά τη θέση της κυβέρνησης παρέπεμψε στο νόμο του 1997. «Από εκεί και πέρα, συμπλήρωσε, γνωρίζετε πολύ καλά ότι χρειάζεται η ολοκλήρωση των υπηρεσιακών διαδικασιών και η έκδοση εγκυκλίων, καθώς και η ολοκλήρωση άλλων δραστηριοτήτων, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο αυτό».

Σχετικά με την απόφαση που εξέδωσε για το θέμα των ταυτοτήτων η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ο Δ. Ρέππας απέφυγε να πάρει σαφή θέση, γιατί αυτή «ακόμα δε δεν έχει περιέλθει στα χέρια μας». Ωστόσο πρόσθεσε: «Ασφαλώς κάθε απόφαση ανεξάρτητης Αρχής, εφόσον στηρίζεται σε υφιστάμενο νόμο και αναφέρεται στην εφαρμογή του, δεσμεύει όλους, όπως δεσμεύει όλους ο νόμος, ο οποίος ισχύει και έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Οποιαδήποτε ανεξάρτητη Αρχή δεν έχει νομοθετική αρμοδιότητα, αλλά οι ανεξάρτητες Αρχές είναι επιφορτισμένες με συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της η συγκεκριμένη ανεξάρτητη Αρχή αναφέρεται στην εφαρμογή ενός νόμου που ψηφίστηκε τα προηγούμενα χρόνια από τη Βουλή».

Στο ερώτημα πώς θα συμβιβαστεί το γεγονός ότι ο νόμος του '97 προβλέπει προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στην ταυτότητα, ενώ η ανεξάρτητη Αρχή γνωμοδοτεί ότι δεν πρέπει να υπάρχει καθόλου η σχετική ένδειξη «θρήσκευμα», ο υπουργός Τύπου παρέπεμψε σε ερμηνευτικές εγκυκλίους που θα εκδοθούν μελλοντικά για το περιεχόμενο των οποίων δήλωσε δεν μπορεί να «προτρέξει».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μήνυμα στα διαπλεκόμενα για την κρίση!
Ο Κ. Καραμανλής «απειλεί» τα  διαπλεκόμενα ότι δε θα συναινέσει σε κρίσιμες αποφάσεις που τα αφορούν, «αν δεν αφήσουν ήσυχη τη ΝΔ». Παράγοντας ενότητας και υπέρβασης της κρίσης εμφανίζεται η Ντ. Μπακογιάννη

Εναγώνια έκκληση στα διαπλεκόμενα «να αφήσουν ήσυχη τη ΝΔ» (στην κρίση της) απευθύνει ολοένα και πιο έντονα ο Κ. Καραμανλής, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να εκτονωθεί η εσωκομματική κρίση. Μάλιστα, προκειμένου να γίνει περισσότερο πειστικός, συνοδεύει αυτή την έκκληση με συγκαλυμμένες απειλές, ότι δηλαδή δε θα συναινέσει σε κρίσιμες επιλογές και αποφάσεις της κυβέρνησης που τα αφορούν. Αυτό είναι στην ουσία το πραγματικό περιεχόμενο της έντονης φραστικής επίθεσης που έχει ξεκινήσει η ηγεσία της ΝΔ ενάντια στα διαπλεκόμενα και η οποία, όπως παραδέχονται στη Ρηγίλλης, δεν έχει στόχο την έναρξη ενός «ανένδοτου» αγώνα ενάντια στα μεγάλα αφεντικά. Αυτό που θέλει ο Κ. Καραμανλής είναι να μην παρεμβαίνουν και τροφοδοτούν, με διάφορους τρόπους και μέσα, ορισμένα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα την εσωκομματική κρίση, ώστε να μπορέσει απερίσπαστος να οδηγήσει τις κομματικές εξελίξεις εκεί που ίδιος επιθυμεί. Ταυτόχρονα, η επίκληση των διαπλεκομένων διευκολύνει τον Κ. Καραμανλή στη συσπείρωση των γραμμών του κόμματος και στην αναζήτηση, από καλύτερες θέσεις, εξόδου από την κρίση.

Μετά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή, ο Κ. Καραμανλής επανήλθε χτες, μιλώντας σε εκδήλωση της ΔΑΠ στη Νομική, κατηγορώντας την κυβέρνηση και τα διαπλεκόμενα που τη στηρίζουν ότι συντηρούν σκόπιμα «ένα θολό τοπίο» και «μια περίεργη τεχνητή καταχνιά» γύρω από τις αποφάσεις σε κρίσιμα θέματα (Ολυμπιακοί Αγώνες, αποκρατικοποιήσεις, διαρθρωτικές αλλαγές, εθνικά ζητήματα κ.ά.). Και αμέσως μετά τόνισε: «Δεν πρόκειται να συμφωνήσω σε οτιδήποτε τετελεσμένο εις βάρος εθνικών δικαίων και δικαιωμάτων. Δεν πρόκειται να σιωπήσω μπροστά σε οποιαδήποτε λεηλασία του δημόσιου χρήματος. Και δεν πρόκειται να αδρανήσω μπροστά σε ενέργειες που πλήττουν την ποιότητα της δημοκρατίας». Και πρόσθεσε με νόημα: Σε ό,τι με αφορά, από το δικό μου στόμα, δε θα ακουστεί «οκέι» στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανακάλυψε ξαφνικά ότι «η συγκέντρωση πλούτου και πολιτικής ισχύος σε οργανωμένα συμφέροντα δημιουργεί εξωθεσμικά παράκεντρα, ενισχύει τις απόπειρες ποδηγέτησης της πολιτικής και συνιστά απειλή κατά της ίδιας της δημοκρατίας».

Ξεσπαθώνει ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου Αρ. Σπηλιωτόπουλος, μιλώντας σε αντίστοιχη εκδήλωση της ΔΑΠ στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος όμως ταυτόχρονα έδωσε έναν προσωπικό και ηρωικό χαρακτήρα στην «αντίσταση στα διαπλεκόμενα». Διαπίστωσε, λοιπόν, «σοβαρή απειλή στο χώρο της πολιτικής», την οποία απέδωσε στην κομματικοποίηση του κράτους και την κρατικοποίηση του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και στις εξωθεσμικές παρεμβάσεις και την απόπειρα ποδηγέτησης της πολιτικής. Στη βάση αυτή σήκωσε τη «σημαία της αντίστασης» με ένα απίστευτο παραμιλητό: «Να πούμε ξεκάθαρα στους υποχθόνιους πολέμιους της Δημοκρατίας ότι δεν το βάζουμε κάτω. Δε θα σιωπήσουμε. Οσο κι αν βυσσοδομούν λυτοί και δεμένοι, πανίσχυροι αφεντάδες της πολικής εξουσίας, φερέφωνα και στρατευμένα όργανα». Μάλιστα τοποθέτησε τον εαυτό του στην πρώτη γραμμή: «Δε θα συμβιβαστώ, δεν το βάζω κάτω, γι' αυτά που πιστεύω είμαι επίμονος». Παρ' όλα αυτά όμως βρήκε το κουράγιο και στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων: «Οι νέοι καιροί - αποφάνθηκε - απαιτούν συναίνεση, συνεννόηση και σύνθεση απόψεων. Αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον. Και εμείς βάζουμε το εθνικό συμφέρον πάνω απ' όλα». Η χτεσινή εμφάνιση του εκπροσώπου Τύπου δεν είναι άσχετη από την απόφαση του Κ. Καραμανλή να μην προχωρήσει, τώρα, στην αντικατάστασή του, παρά τις έντονες επιθέσεις που δέχεται εκ των ένδον, αλλά και των φιλικών εφημερίδων που θέτουν ευθέως το ζήτημα της απομάκρυνσής του από τη θέση του εκπροσώπου.

Την ίδια στιγμή, όμως, η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της ΝΔ είναι τεταμένη και ακουμπά ολοένα και περισσότερα στελέχη, που με τις δημόσιες δηλώσεις τους αναπαράγουν το κλίμα της κρίσης. Δεν είναι λίγα τα στελέχη που εκτιμούν ότι «η ΝΔ έχει μπει σε μεγάλη περιπέτεια» και δεν είναι ορατή η έξοδος από την εσωκομματική κρίση. Στο πλαίσιο αυτό αποκτά ξεχωριστή σημασία η χτεσινή παρέμβαση της Ντ. Μπακογιάννη, η οποία εμφανίζεται ως παράγοντας ενότητας του κόμματος και υπέρβασης της κρίσης, φροντίζοντας να δηλώνει ότι «δεν μπαίνει θέμα ηγεσίας». Σε συνέντευξή της χτες (στον «Αντέννα») η Ντ. Μπακογιάννη υπογράμμισε την ανάγκη να συγκληθούν τα πολιτικά όργανα της ΝΔ και να γίνει εκεί ουσιαστική συζήτηση για να εκτονωθεί η κρίση. Παράλληλα, εμφανιζόμενη ως εγγυητής της πολυσυλλεκτικότητας, τόνισε πως «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δε θέλουμε αποκλεισμούς», καθώς και ότι «η ΝΔ δεν έχει σαν στόχο να είναι ένα μικρό πλην όμως "καθαρό" κόμμα».

Εμάς δε μας παραξενεύει

Οκ. Βενιζέλος ξεκίνησε ως συνταγματολόγος κι αναδείχτηκε σε πολιτικό. Χρησιμοποιεί και τις δύο ιδιότητες σε μια αδιάσπαστη ενότητα. Επειδή, όμως, προτίμησε την πολιτική, θέτει το συνταγματολόγο στην υπηρεσία του πολιτικού.

Ο κ. Βενιζέλος έχει φιλοδοξίες και δεν το κρύβει. Γνωρίζει πολύ καλά ότι η πραγματοποίηση των φιλοδοξιών του δεν είναι εύκολη υπόθεση. Επειδή, όμως, επιμένει ν' αναδειχτεί σε κάτι πέρα από υπουργός, που υπήρξε, αναζητεί δυνάμεις, πάνω στις οποίες θα στηριχτεί για να πετύχει το φιλόδοξο στόχο του.

Οκ. Βενιζέλος είναι ιδεαλιστής επιστήμονας και, φυσικά, αστός πολιτικός. Η ατυχία του είναι ότι γεννήθηκε αργά. Γι' αυτό δεν μπορεί να είναι αστός επαναστάτης. Υποχρεώνεται να είναι απλά ένας αστός πολιτικός και γι' αυτό συντηρητικός. Δεν είναι, βέβαια, ο μόνος.

Ο κ. Βενιζέλος έθεσε το συνταγματολόγο στην υπηρεσία του πολιτικού. Και ο υπουργός Δικαιοσύνης, που δεν είναι πολιτικός (είναι καθηγητής του αστικού δικαίου), αλλά ασκεί πολιτική, έθεσε την επιστήμη του στην υπηρεσία της πολιτικής. Είπε το αυτονόητο, ότι, δηλαδή, τα ζητήματα, για τα οποία αντιδρά η Εκκλησία, είναι ρυθμισμένα από το νόμο και το Σύνταγμα. Οσο ισχύουν, είπε, πρέπει να εφαρμόζονται.

Ο συνταγματολόγος κ. Βενιζέλος αρθρογράφησε («ΤΑ ΝΕΑ» 11.5.2000), με αφορμή τη λεκτική κινητικότητα που προκάλεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης με τη γνωστή συνέντευξή του και τις δηλώσεις του. Επιχείρησε ερμηνεία του άρθρου 3 του Συντάγματος ευνοϊκή για την Εκκλησία. Είπαμε, ο συνταγματολόγος υπηρετεί τον πολιτικό.

Οκ. Βενιζέλος, όπως κάθε αστός πολιτικός, είναι σε αδιέξοδο. Είπαμε, γεννήθηκε αργά. Ξέχασε, έτσι, όσα, ενδεχομένως, ως φοιτητή τον ενθουσίαζαν. Ξέχασε, δηλαδή, τη μεγάλη αστική Γαλλική Επανάσταση. Τότε, κι επειδή η Εκκλησία ήταν ταυτισμένη με τη φεουδαρχία, η αστική τάξη, για να πετύχει, έπρεπε να τσακίσει κάθε εμπόδιο στην προσπάθειά της για κατάκτηση της απόλυτης εξουσίας. Διέγνωσε ότι δε θα μπορέσει ν' απελευθερωθεί, αν δε συγκρούονταν και με τον παπισμό. Τότε, βέβαια, η αστική τάξη, όντας επαναστατική, απελευθέρωνε από τη φεουδαρχία όχι μόνο τον εαυτό της, αλλά και τον απλό λαό, τους αβράκωτους. Και είναι αλήθεια ότι χωρίς αυτούς, τους αβράκωτους, δε θα πετύχαινε το απόλυτο, που επιδιώκει κάθε επαναστατική τάξη - την κατάκτηση, δηλαδή, της εξουσίας για τον εαυτό της. Χωρίς, λοιπόν, τους αβράκωτους το πολύ - πολύ να πετύχαινε ένα συμβιβασμό, χειρότερο από εκείνον της αστικής τάξης της Αγγλίας.

Οι αβράκωτοι, ο απλός λαός έσπρωξε στο απώτατο σημείο την επανάσταση και γι' αυτό, παρ' όλα τα πισωγυρίσματα, τελικά, η βασιλοφεουδαρχία, στη Γαλλία, δε μεταλλάχτηκε, αλλά καταργήθηκε.

Είπαμε, ο κ. Βενιζέλος δεν μπορεί παρά, ως αστός πολιτικός, να είναι συντηρητικός. Δεν μπορεί να στηριχτεί στον απλό λαό, διότι φοβάται την επανάσταση. Και τη φοβάται, διότι θα απελευθερώσει τον ίδιο το λαό, πράγμα που θα καταλύσει την εξουσία των αστών και μαζί τους πολιτικούς της. Αυτό ο κ. Βενιζέλος δεν το θέλει.

Ηόποια θρησκεία, από τη στιγμή που κυριάρχησε, ταυτίστηκε με την κοσμική εξουσία κι αυτή (η κοσμική εξουσία) με τη θρησκεία. Αλληλοεμπλέκονται στην προσπάθεια διατήρησης του ίδιου status. Θυμηθείτε την ευκολία με την οποία οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες εγκατέλειπαν τους θεούς τους, επειδή νωρίτερα τους είχε εγκαταλείψει ο απλός λαός. Ο κ. Βενιζέλος, επομένως, ως συνταγματολόγος, με το άρθρο του υπηρετεί το πολιτικό status και συνάμα το στόχο του. Εμάς δε μας παραξενεύει.


Ιορδάνης Α. ΠΡΟΥΣΑΝΙΔΗΣ

ΠΑΣΟΚ
Από Σεπτέμβρη ... «πλησίστιοι»

Σε διερευνητικές κινήσεις, με στόχο την «αμφίπλευρη διεύρυνση» του ΠΑΣΟΚ, θα κινηθεί η ηγεσία του κόμματος την επόμενη περίοδο, ώστε «από το Σεπτέμβριο πλησίστιοι να εξορμήσουμε για την επανίδρυση του κινήματός μας»..., όπως δήλωσε χτες ο Κ. Σκανδαλίδης, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Σημίτη.

Οι διερευνητικές αυτές κινήσεις θα έχουν στόχο, αφ' ενός, να αναζωπυρώσουν τη συζήτηση περί «κεντροαριστεράς» (κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ μιλούν για «ενσωμάτωση» εκείνων των δυνάμεων που αυτοπροσδιορίζονται ως «ανανεωτικές της αριστεράς»), αφ' ετέρου, θα αποσκοπούν να προλάβουν το άνοιγμα της ΝΔ στο λεγόμενο «μεσαίο χώρο» (εδώ το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει πρόσωπα, όπως ο Γ. Σουφλιάς, που, σύμφωνα με στελέχη της Χαρ. Τρικούπη, είναι «ορατός» ο χρόνος «συνάντησής του» με την κυβέρνηση)...

Οσον αφορά τώρα τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι μετέφερε την πρότασή του για την υλοποίηση των αποφάσεων της τελευταίας συνόδου της ΚΕ και συγκεκριμένα για τη λειτουργία της διευρυμένης Εκτελεστικής Γραμματείας, για την οργάνωση των θεματικών συνδιασκέψεων, τη διεύρυνση των κομματικών οργάνων και την «ανασυγκρότησή τους. Παράλληλα, ο Κ. Σκανδαλίδης έκανε λόγο για «πολιτικές συμμαχίες» και τη «φυσιογνωμία» του ΠΑΣΟΚ που πρέπει να προσδιοριστούν, ώστε από το φθινόπωρο να ληφθούν πρακτικά μέτρα σε επίπεδο πολιτικής δράσης.

Τέλος, ο Κ. Σκανδαλίδης δεν παρέλειψε να επιτεθεί στη ΝΔ, λέγοντας ότι ο Κ. Καραμανλής θέλει, με τις κατηγορίες περί διαπλοκής και εξωθεσμικών παρεμβάσεων, να μεταφέρει το νοσηρό εσωκομματικό κλίμα που επικρατεί στο κόμμα του στην ελληνική κοινωνία. Χαρακτήρισε «φαντασία» του αρχηγού της ΝΔ τους ισχυρισμούς του και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι προεκλογικά ασκούσε «τρομοκρατία» εναντίον των «δημοκρατικών ανθρώπων του κράτους»...

ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Πάγια θέση μας ο διαχωρισμός Εκκλησίας - κράτους

Αναφορικά με το θέμα που έχει ανακύψει σχετικά με την αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πάγια θέση του ΚΚΕ είναι ο διαχωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος και ο πλήρης σεβασμός της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης με ό,τι αυτά συνεπάγονται. Ωστόσο οι προτάσεις μας δεν έγιναν αποδεκτές από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ούτε κατά την τελευταία συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Το ζήτημα της μη αναγραφής του θρησκεύματος στην ταυτότητα είναι μέρος μόνο του συνολικού ζητήματος και αποτελεί στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα να μην καταγράφονται πολιτικές, φιλοσοφικές πεποιθήσεις και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Είμαστε αντίθετοι στην προσπάθεια να διαχωριστεί ο λαός με βάση τις θρησκευτικές, ή μη, αντιλήψεις του, γεγονός που στοχεύει στον αποπροσανατολισμό του από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τους υπεύθυνους γι' αυτά.

Το ΚΚΕ, μαζί με κάθε εργαζόμενο, θα συνεχίσει τις προσπάθειες για ν' αντιμετωπιστούν τα μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν το λαό μας, θα επιμείνει στη θέση του για το διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας».

Πολιτικό μνημόσυνο για την Ιουλία Πλουμπίδου

Η Επιτροπή Γυναικών της ΠΕΑΕΑ και η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ, πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη 17-5-2000, στις 6 μμ, Πολιτικό Μνημόσυνο για την Αγωνίστρια Ιουλία Πλουμπίδου. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα της ΠΕΑΕΑ (Λουκούργου 10, 4ος όροφος, Ομόνοια).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ