Τετάρτη 17 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα η μη αναγραφή του θρησκεύματος

Οι Μ. Σταθόπουλος και Κ. Δαφέρμος εμμένουν στις θέσεις τους, ότι είναι υποχρεωτική για τη διοίκηση η απόφαση της Αρχής για μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες

«Φωτιές» άναψε η απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την απάλειψη από τις αστυνομικές ταυτότητες του θρησκεύματος, των δακτυλικών αποτυπωμάτων, του επαγγέλματος, της υπηκοότητας και του ονοματεπωνύμου συζύγου. Το θέμα έχει εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα του τόπου και υπάρχει κίνδυνος να ζήσουμε ευτράπελες στιγμές, όπως στα λεγόμενα «Ευαγγελικά» στο παρελθόν και να διαχωριστεί ο λαός με βάση τις θρησκευτικές τους απόψεις.

Εντονα αντέδρασαν χτες στην απόφαση της Αρχής εκπρόσωποι της Εκκλησίας, που απειλούν με προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος και ο πρόεδρος της Αρχής Δεδομένων Κ. Δαφέρμος, με δηλώσεις τους υπερασπίστηκαν τις θέσεις τους, επαναλαμβάνοντας ότι η απόφαση είναι δεσμευτική. Αντίθετα, η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει τη θέση της, ακολουθεί την τακτική του Ποντίου Πιλάτου με «ήξεις αφήξεις» σ' αυτό το ζήτημα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, επανήλθε και χτες στο θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες και με δηλώσεις του σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς επανέλαβε ότι η απόφαση της Αρχής είναι δεσμευτική και δε χρειάζεται καμιά έγκριση από τον υπουργείο Δικαιοσύνης ή από οποιαδήποτε κυβερνητική αρχή. Αρνήθηκε ότι το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος τέθηκε άκαιρα και εξέφρασε την άποψη ότι «άργησε να τεθεί».

Παράλληλα, έριξε το μπαλάκι στην Εκκλησία, αναφέροντας πως αν θεωρεί εσφαλμένη την απόφαση της Αρχής, μπορεί να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σε άλλη ερώτηση, αν πρόκειται για θέση της κυβερνητικής πολιτικής ή για προσωπική γνώμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε: «Δεν πρόκειται για κάποια πολιτική πρωτοβουλία, την οποία δε θα αναλαμβάναμε αν δεν είχε προηγηθεί συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και τα αρμόδια υπουργεία».

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα πρέπει εκδώσει εγκύκλιο, η οποία δε θα τροποποιεί τις δεσμευτικές αποφάσεις της Αρχής.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Αρχής Κ. Δαφέρμος. «Η απόφαση της Αρχής, είπε, είναι υποχρεωτική για τη διοίκηση. Κατά συνέπεια, όταν καθαρογραφεί και αποσταλεί στο αρμόδιο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, είναι υποχρεωμένο να διακόψει την επεξεργασία των δεδομένων, τα οποία απαγορέψαμε. Συνεπώς, πρέπει να μη ζητάει από τους πολίτες πλέον ούτε τη δακτυλογράφηση, ούτε την αναγραφή του θρησκεύματος, της διευθύνσεως και του επαγγέλματός τους».

Σχετικά με το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί η απόφαση της Αρχής, ο Κ. Δαφέρμος είπε ότι μπορούν να εφαρμοστούν ακόμη και κυρώσεις διοικητικές και ποινικές. (Οι διοικητικές κυρώσεις είναι πρόστιμα που ξεκινούν από 300.000 και φτάνουν τα 50 εκατομμύρια δραχμές, ενώ οι ποινικές είναι διάφορα πλημμελήματα).

Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος, ο οποίος δήλωσε: «Εγώ έχω διατελέσει στα νιάτα μου υπαρξιστής και έχω άποψη για το θέμα πάντως σίγουρα».

Δηλώσεις για το θέμα των ταυτοτήτων έκανε και ο υπεύθυνος του Τομέα Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της ΝΔ Θ. Αναγνωστόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για σιωπή και μετάθεση των ευθυνών, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις πολιτείας και Εκκλησίας. Επίσης, ζήτησε να γίνει διάλογος και πρότεινε την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες. Κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει ή να εμποδίσει την αναγραφή ακόμη και των προσωπικών δεδομένων στο δελτίο ταυτότητας, κατέληξε.

Την απόφαση της Αρχής υπερασπίστηκαν με δηλώσεις τους ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος και των Φιλελευθέρων Στ. Μάνος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ