Τετάρτη 17 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες στη Λάρισα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ - Αριστερά, Ανδρέας Χρήστου

«Η ύπαρξη της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το κύριο και το μοναδικό μας όπλο σε ό,τι αφορά τη σωστή λύση του Κυπριακού. Αν αυτή η υπόθεση χαθεί, θα χαθεί και η ίδια υπόθεση της Κύπρου». Τα παραπάνω τόνισε ο Ανδρέας Χρήστου, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ - Αριστερά, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες στη Λάρισα, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση του Συλλόγου Κυπρίων της πόλης.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο Κυπριακό, επισήμανε ότι τα κύρια γνωρίσματα αυτής της περιόδου είναι από τη μια η δραστηριοποίηση του διεθνούς παράγοντα, με στόχο να αναζητηθούν κάποιες συγκλίσεις αυτό το χρόνο, είτε με τη μορφή μιας κατ' αρχήν συμφωνίας, είτε με τη μορφή κατάληξης σε βασικά θέματα που αφορούν το πρόβλημα. Από την άλλη, συνέχισε, είναι οι αμετακίνητες θέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και της κυβέρνησης της Αγκυρας. Και πρόσθεσε ότι οι θέσεις που διατυπώνουν και οι δύο πλευρές δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία σε ό,τι αφορά τις προοπτικές που ο διεθνής παράγοντας κατά τα άλλα θέτει. Χαρακτήρισε ως ιδιαίτερο πρόβλημα την εμμονή της τουρκοκυπριακής πλευράς για «λύση» στη βάση της Συνομοσπονδίας.

Τόνισε δε ότι η κυπριακή κυβέρνηση και το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου στηρίζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και των Ηνωμένων Εθνών για ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία. Δηλαδή για ένα κράτος ενωμένο σε μια διεθνή προσωπικότητα και με μια οντότητα και κυριαρχία, με ταυτόχρονη παραχώρηση και στους Τουρκοκυπρίους και τους Ελληνοκυπρίους όλων εκείνων των δικαιωμάτων που προκύπτουν για οποιοδήποτε ομόσπονδο κράτος.

Οσον αφορά στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είπε χαρακτηριστικά: «Πιθανόν η ένταξη κάτω από μη ευνοϊκές συνθήκες να σημαίνει και την επισημοποίηση της διχοτόμησης». Συμπλήρωσε, επίσης: «Υπάρχει μια αντίληψη η οποία διαχέεται μέσα σε ορισμένα στρώματα πολιτικών και διπλωματικών παραγόντων, αλλά και ορισμένων κομματικών χώρων, που λέει ότι είναι δυνατόν η εντασσόμενη ελεύθερη Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση να εγκλωβίσει την Τουρκία ή να την εκβιάσει. Εδώ έχουμε μια διαφορετική άποψη που λέει ότι πιθανόν εμείς να εγκλωβιστούμε».

Τέλος ο Ανδρέας Χρήστου υπογράμμισε ότι ενώ επίσημα καμία χώρα δεν έχει υποστηρίξει τη Συνομοσπονδία εκείνο που συμβαίνει δυστυχώς είναι ότι με την ενοχή είτε με την προτροπή κάποιων χωρών του διεθνούς παράγοντα εισάγονται ορισμένα στοιχεία στην αντίληψη περί Ομοσπονδίας που προσομοιάζουν ή μπορεί να οδηγήσουν σε συνομοσπονδιακό κέλυφος.

Στα πλαίσια της επίσκεψής του στη Λάρισα ο Ανδρέας Χρήστου συναντήθηκε χτες με αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ, η οποία αναφέρθηκε στους κινδύνους που εγκυμονούν οι ενέργειες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε βάρος του κυπριακού προβλήματος.

Το βράδυ ο Ανδρέας Χρήστου μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κυπρίων Λάρισας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο «φουλ» οι δημόσιες και παρασκηνιακές διεργασίες (2018-09-27 00:00:00.0)
Σενάρια για βρετανική παρέμβαση (2010-02-04 00:00:00.0)
Το Κυπριακό διολισθαίνει σε Συνομοσπονδία (2000-11-14 00:00:00.0)
Βιβλιοπαρουσιάσεις (1999-06-19 00:00:00.0)
Το Κυπριακό στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (1998-12-05 00:00:00.0)
Απροκάλυπτοι εκβιασμοί (1998-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ