Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σενάρια για βρετανική παρέμβαση

Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας απορρίπτει κάθε σκέψη για πενταμερή και ξένους διαμεσολαβητές

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα σενάρια που θέλουν Βρετανούς να αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή πενταμερούς συνάντησης αναφορικά με το Κυπριακό έρχονται στο φως. Είναι μια προοπτική που η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί, καθώς βάζει στη διαδικασία τις «εγγυήτριες δυνάμεις» ως ενεργούς παράγοντες με λόγο. Σαν πρόταση έχει απορριφθεί επανειλημμένα όποτε ήρθε στο προσκήνιο, είτε από την τουρκοκυπριακή πλευρά είτε ως εισήγηση από την Τουρκία.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ στην έντονη φημολογία που διαδέχτηκε την επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο. Ο Αντρος Κυπριανού υπογράμμισε ότι τέτοια σενάρια ήρθαν και στο παρελθόν, «είναι ξεκάθαρο ότι δε θα τα αποδεχθούμε», προσθέτοντας ότι η σεναριολογία δεν εξυπηρετεί τίποτα.

Επανερχόμενος στο ζήτημα των ύβρεων εναντίον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια που ακούστηκαν σε συγκέντρωση τη Δευτέρα το βράδυ, επανέλαβε τη δυσαρέσκειά του για το ότι κάποια πολιτικά κόμματα αντί να καταδικάσουν τις ύβρεις προτιμούν την τακτική του «ναι μεν αλλά», σημειώνοντας ότι τα ακραία φαινόμενα πρέπει να αντιμετωπίζονται αποφασιστικά αλλιώς ενδέχεται να «διολισθήσουμε σε άλλες εποχές που μας οδήγησαν εδώ που είμαστε σήμερα».

Παράλληλα, απηύθυνε νέα έκκληση προς όλες τις δυνάμεις για ενότητα επί των διαχρονικών θέσεων που έχουν συμφωνηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο και με τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο για το σύνολο του κυπριακού λαού και την Κύπρο. Ο Κύπριος Πρόεδρος από την πλευρά του ανακοίνωσε τη σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου αύριο Παρασκευή, προκειμένου να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία της χώρας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στο μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ και θα δώσει διάλεξη για την Κύπρο και τις εξελίξεις στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής. Ο αποκαλούμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου μεταβαίνει στο Λονδίνο, με στόχο συναντήσεις που θα ενισχύσουν τις αντιδραστικές θέσεις του και ενόψει των εκλογών, αφού θα έχει επαφές και με την τουρκοκυπριακή κοινότητα στη Βρετανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ