Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μιλούν για λογαριασμό της τάξης τους

«Οταν από τις οικονομικές εξελίξεις τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας, όπως έχει ήδη δηλώσει ο πρωθυπουργός, τότε παύουν να υπάρχουν αρεστές ή μη αρεστές οικονομικές πολιτικές. Οταν τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας, τότε υπάρχουν μόνο πολιτικές εθνικά επιβεβλημένες».

****

Σε δύο φράσεις ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης, συμπύκνωσε τον πυρήνα της προπαγάνδας, με την οποία η αστική τάξη της χώρας και οι πολιτικοί εκπρόσωποί της επιχειρούν να εκβιάσουν και να βιάσουν τις λαϊκές συνειδήσεις, ώστε να αποδεχτούν την καρατόμηση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών τους στο όνομα της διασφάλισης της «εθνικής κυριαρχίας», όπως οι ίδιοι την αντιλαμβάνονται. Η επίκληση της «εθνικής προσπάθειας» για να «σωθεί η πατρίδα», όπως είπε ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια του προχτεσινού διαγγέλματος, αναπαράχθηκε χτες από τα κυβερνητικά στελέχη και τα Μέσα Ενημέρωσης της αστικής τάξης. Στόχος, να «διαποτιστούν» τα λαϊκά στρώματα με το αστικό ιδεολόγημα ότι το «εθνικό συμφέρον» έχει κοινή αφετηρία και περιεχόμενο τόσο για το λαό όσο και για το κεφάλαιο.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;

-- Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός εξάγγελλε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης καλώντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα, η κυβέρνηση φέρνει ασφαλιστικό νομοσχέδιο που απαλλάσσει ακόμα περισσότερο τους εργοδότες από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και τους προσφέρει επιδοτούμενη (τζάμπα) ανασφάλιστη εργασία.

-- Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωνε το πάγωμα και μείωση των μισθών και των συντάξεων για να εξοικονομηθούν 500 εκατομμύρια ευρώ για τη μείωση των ελλειμμάτων, οι 166 εισηγμένες ελληνικές επιχειρήσεις στο χρηματιστήριο εμφάνιζαν το πρώτο 9μηνο του 2009 κέρδη 11,8 δισ. ευρώ, που αποτελούν συνολικά τα μισά από τα χρήματα που αναζητά μέσω του «Προγράμματος Σταθερότητας» η κυβέρνηση!

-- Οταν προχτές ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε την αύξηση της έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα και πρόσφατα στα τσιγάρα και τα ποτά, είχε ήδη δεσμευτεί ότι δε θα αυξήσει τη φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων και είχε ξεκαθαρίσει ότι θα μειώσει τη φορολογία του κεφαλαίου στο 20% από 25% που είναι σήμερα, μέχρι το 2014.

-- Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, που δίνει το απόλυτο δικαίωμα στις επιχειρήσεις να θέτουν σε διαθεσιμότητα τους εργαζομένους έως τρεις μήνες με το μισό μισθό, ανακοινώνει τη χορήγηση 4 δισ. ευρώ στους επιχειρηματίες με πρόσχημα την αποτροπή των απολύσεων.

Γίνεται φανερό λοιπόν ότι η «εθνική προσπάθεια» που επικαλείται η κυβέρνηση έχει ήδη χαμένους και κερδισμένους. Δεν είναι ίδια τα συμφέροντα των εργαζομένων και του κεφαλαίου γι' αυτό και καμιά «εθνική προσπάθεια» δεν μπορεί να ωφελεί και τους δύο. Το αντίθετο συμβαίνει: Οσο περισσότερο η εργατική τάξη βαθαίνει το ρήγμα με τους εκμεταλλευτές της και οξύνει την πάλη της, τόσο κερδίζει έδαφος στην αναμέτρηση για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της. Αυτός είναι ο δρόμος που συμφέρει σήμερα το λαό, ενάντια στα κηρύγματα της συναίνεσης που αναπαράγουν με ένα στόμα η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της.


Π. Θ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ