Ακόμα χειρότερες μέρες περιμένουν τους εργαζόμενους και το λαό αν τώρα δεν αντιδράσει οργανωμένα και ενιαία
Χωρίς ημερομηνία λήξης είναι η επέλαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ενάντια στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Λίγες ώρες μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την επιβολή νέων σκληρών μέτρων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ανακοίνωσε: «Οπου απαιτηθεί θα υπάρχουν συμπληρωματικά μέτρα»!
Με την άγρια ταξική επέλαση, συμβαδίζει και μια πρωτόγνωρη επιχείρηση χειραγώγησης των λαϊκών συνειδήσεων με τα κυβερνητικά στελέχη και τα κυρίαρχα αστικά ΜΜΕ να απαιτούν από τα λαϊκά στρώματα να «θυσιάσουν» τα πάντα στο βωμό μιας «κοινής εθνικής προσπάθειας». Μέσα σ' αυτό το κλίμα, υπουργοί της κυβέρνησης επιχείρησαν χτες να εμφανίσουν σαν «αναγκαία» τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, επικαλούμενοι προκλητικά την προάσπιση της «εθνικής κυριαρχίας» της χώρας.
Το νήμα της άθλιας προπαγάνδας άρπαξε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, λέγοντας: «Οταν από τις οικονομικές εξελίξεις τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας, όπως έχει ήδη δηλώσει ο πρωθυπουργός, τότε παύουν να υπάρχουν αρεστές ή μη αρεστές οικονομικές πολιτικές. Οταν τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας, τότε υπάρχουν μόνο πολιτικές εθνικά επιβεβλημένες».
Με άλλα λόγια, εκτός του ότι απειλεί το λαό να αποδεχτεί σαν «εθνικά» τα ταξικά συμφέροντα της πλουτοκρατίας, η κυβέρνηση εμφανίζεται να συκοφαντεί και να χαρακτηρίζει έως και προδοτική οποιαδήποτε διαφορετική άποψη αντιπαλεύει τη βαθιά αντιδραστική πολιτική της.
Αλλωστε, το ποια «εθνική κυριαρχία» υπερασπίζεται η κυβέρνηση, φαίνεται και από τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος έσπευσε χτες να επικροτήσει τα κυβερνητικά μέτρα, δηλώνοντας «επιτέλους» (!) όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, δίνοντας και αυτός έμφαση στην «εθνική προσπάθεια».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Λοβέρδος, ο οποίος δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός χθες απάντησε στο δίλημμα κατάρρευση ή διάσωση της χώρας και επειδή απάντησε ως υπεύθυνος πρωθυπουργός υπέρ της διάσωσης της χώρας στέλνοντας ένα μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδος έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει και αυτό πρέπει να το στηρίξουμε όλοι και πρώτος από όλους εγώ που έχω ένα πολύ σοβαρό κομμάτι των αλλαγών που πρέπει να κάνει η χώρα εδώ και τώρα και τις οποίες αλλαγές θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις».
Την πρόθεση της κυβέρνησης να πάρει πρόσθετα σκληρά «συμπληρωματικά μέτρα» επιβεβαίωσε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, τονίζοντας: «Το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι το βασικό θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζουμε την ανάταξη της οικονομίας μας, (...) είχαμε πει - και δεν το είπαμε χθες (σ.σ. προχτές) για πρώτη φορά - ότι όπου απαιτηθεί θα υπάρχουν συμπληρωματικά μέτρα».
Οι μειώσεις των μισθών γιατί περί αυτού πρόκειται και όχι για «πάγωμα», η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, οι περικοπές των επιδομάτων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, οι έμμεσοι φόροι στα καύσιμα, το φορομπηχτικό νομοσχέδιο και η δραστική περιστολή των δημοσίων δαπανών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι μόνο η αρχή. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας, τόνισε ο Γ. Πεταλωτής, «εμείς το καταθέσαμε, με εναλλακτικά σχέδια, με εναλλακτικές λύσεις».
Αναφερόμενος ειδικότερα στις «ανατροπές» που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην Κοινωνική Ασφάλιση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι με δεδομένη την αύξησή τους, «τα όρια ηλικίας θα εξειδικευτούν μέσα από τη συζήτηση και το διάλογο για το ασφαλιστικό σύστημα». Ο πρωθυπουργός, συνέχισε, είπε «αυτό που γίνεται και σε όλη την Ευρώπη, ότι και με βάση της αύξησης του προσδόκιμου χρόνου ζωής, αλλά και με την οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, ως χώρα, αλλά και ως Ευρώπη γενικότερα, παντού τα όρια ηλικίας έχουν αυξηθεί».
Ο διάλογος, υπογράμμισε ο Γ. Πεταλωτής, «των δομικών αλλαγών έχει ξεκινήσει τώρα και θα συνεχιστεί. Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της δεύτερης φάσης και σε αυτή τη φάση, βέβαια, θα μπουν και οι ρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. (...) Η κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει. Αυτό είναι σαφές».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να επιτεθεί και στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, υποστηρίζοντας αρχικά ότι δεν «υπάρχουν γενικές απεργίες. Υπάρχουν προγραμματισμένες απεργίες επαγγελματικών τάξεων και ομάδων, οι οποίες θεωρούν ότι θίγονται από κάποια μέτρα», στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα αυταρχισμού προς κάθε κατεύθυνση: «Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να χαράξουμε το δρόμο μας. (...) Οι στιγμές που βιώνουμε απαιτούν απ' όλους υπευθυνότητα, συναίσθηση της ευθύνης».
Χτες, ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τους νέους συνεργάτες που θα πλαισιώσουν το πρωθυπουργικό γραφείο. Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού τοποθετήθηκε ο Ηρακλής Πολεμαρχάκις, γνωστός για τις αντιδραστικές του προτάσεις για την Κοινωνική Ασφάλιση και όχι μόνο. Το επιτελείο πλαισιώνουν επίσης διεθνείς οικονομολόγοι με θητεία σε οικονομικά πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Βρετανίας, οι οποίοι επίσης έχουν διατελέσει σύμβουλοι καπιταλιστικών οργανισμών και θα πρωτοστατήσουν στο συντονισμό «για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της κυβέρνησης».
Παράλληλα με την ιδεολογική προπαγάνδα, η κυβέρνηση αναθερμαίνει και το παιχνίδι του «καλού» και του «κακού», αμέσως μετά την εξαγγελία των μέτρων, για να αποπροσανατολίσει και να απορροφήσει ανώδυνα τις λαϊκές αντιδράσεις. Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παναγιωτακόπουλος, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, δήλωσε ότι «εφαρμόζεται η πιο σκληρή και ανελέητη νεοφιλελεύθερη πολιτική από το 1974 και μετά και μάλιστα χωρίς να φαίνεται διέξοδο στην κρίση». Την ίδια στιγμή βέβαια φρόντισε να διαφυλάξει τον πρωθυπουργό, αναφέροντας πως «πρέπει να αφουγκραστεί την κοινωνία περισσότερο παρά τις φωνές των συνεργατών του».
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Οικονόμου ζήτησε τη σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ «για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις», ενώ ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής έκανε «φροντιστήριο» σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το πώς θα πλασάρουν τα μέτρα. Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να προασπίσουν «επικοινωνιακά» τα μέτρα, με τον ισχυρισμό ότι «δε θίγουν το ίδιο όλους τους εργαζόμενους» και έχουν «αναπτυξιακή προοπτική»!