Τετάρτη 17 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σήμερα η συνάντηση με τον Γ. Αραφάτ

Εντονη αντίδραση της Ελ. Παπαζώη στο παλαιστινιακό διάβημα για τη ματαίωση της επίσκεψης στην ανατολική Ιερουσαλήμ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος ολοκλήρωσε χτες την επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ, θα συναντηθεί σήμερα στη Βηθλεέμ με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ. Στη συνάντηση, όπως αναφέρουν πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, θα επιδιώξει να άρει τις όποιες παρεξηγήσεις έχουν προκληθεί μεταξύ της Ελλάδας και των Παλαιστινίων και να τονίσει ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση των Αθηνών απέναντί τους. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισπεύσει κατά μια μέρα την προγραμματισμένη επίσκεψή του στα εδάφη που ελέγχει η Παλαιστινιακή Αρχή, μετά το πρόβλημα που ανέκυψε εξαιτίας της εμμονής της παλαιστινιακής πλευράς να υπάρξει συνάντησή του με τον εκπρόσωπό της στην ανατολική Ιερουσαλήμ, Φαϊζάλ Χουσεΐνι.

Αυτή ακριβώς η ελληνική άρνηση προκάλεσε έντονο παλαιστινιακό διάβημα, το οποίο η Αθήνα απέρριψε και όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός των Εξωτερικών Ελ. Παπαζώη, «μας ενόχλησε η οξύτητα του διαβήματος, η οποία βρίσκεται σε αναντιστοιχία με το επίπεδο των σχέσεών μας». Η Ελ. Παπαζώη, η οποία συνοδεύει τον Πρόεδρο στην επίσκεψή του στο Ισραήλ και τα εδάφη που ελέγχει η Παλαιστινιακή Αρχή, δήλωσε ότι η Ελλάδα δε θα επιθυμούσε να εμπλακεί στις κατευθύνσεις των συζητήσεων σε κρίσιμα θέματα, όπως το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, στο οποίο ακολουθούμε τις αποφάσεις της ΕΕ, που αναφέρονται σε ειδικό καθεστώς της πόλης. Η αναπληρώτρια υπουργός των Εξωτερικών διευκρίνισε ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή της ελληνικής στάσης έναντι των Παλαιστινίων - και αυτό θα καταστεί σαφές από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις επαφές που θα έχει σήμερα με τον Γιασέρ Αραφάτ στη Βηθλεέμ - και επανέλαβε ότι δε θέλαμε να εμπλακούμε σε ένα ζήτημα που (η διευθέτησή του) βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Ελ. Παπαζώη δήλωσε ταυτόχρονα ότι η Αθήνα θεωρεί το Ισραήλ σημαντικό εταίρο της στην περιοχή της Μεσογείου και της ΝΑ Ευρώπης, ιδιαίτερα δε στα Βαλκάνια, όπου θα μπορούσε να υπάρξει ελληνοϊσραηλινή οικονομική συνεργασία.

Ακόμη η υπουργός - απαντώντας σε ερώτηση για τη χτεσινοβραδινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ - ανέφερε ότι εκδηλώθηκε ισραηλινό ενδιαφέρον για την προμήθεια της Ελλάδας του ηλεκτρονικού συστήματος αυτοπροστασίας των F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, θέμα στο οποίο θα υπάρξει απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Επίσης, ο Ε. Μπάρακ αναφέρθηκε και στο θέμα της Ολυμπιάδας του 2004 (συνεργασία στα εκτελούμενα έργα) και του δηλώθηκε ότι η Αθήνα είναι ανοιχτή σε προτάσεις, στο πλαίσιο των διεθνών διαγωνισμών που έχουν προκηρυχτεί για τα έργα αυτά.

Χτες το μεσημέρι ο Κ. Στεφανόπουλος παρεκάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του το Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής του Ισραήλ και σε χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα και το Ισραήλ ανήκουν σε έναν ενιαίο - υπό την ευρύτερη μορφή του - γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό χώρο, καθώς η ΝΑ Ευρώπη και η Μ. Ανατολή εμφανίζουν κοινά προβλήματα ασφαλείας, υφίστανται παρεμφερείς στρατηγικές απειλές, ενώ παρουσιάζουν αρκετά κοινά προβλήματα οικονομικής και κοινωνικής υποδομής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ