Τετάρτη 17 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Το παιχνίδι καλά κρατεί

Γρηγοριάδης Κώστας

Κλειστά κρατάνε τα χαρτιά τους κυβέρνηση και επίσημη Εκκλησία για το θέμα που έχει προκύψει γύρω από την αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες, ενώ παράλληλα το όλο σκηνικό που έχει προκύψει προσφέρεται για κινήσεις στα εσωτερικά του κυβερνητικού στρατοπέδου αλλά και στους κόλπους της Ιεραρχίας. Ετσι, χτες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Ε. Βενιζέλος, συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, παίρνοντας κριτική θέση απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς και παρέχοντας υποστήριξη στον Αρχιεπίσκοπο. Από την άλλη, εντός της Εκκλησίας, διάφοροι ιεράρχες της εσωεκκλησιαστικής αντιπολίτευσης τοποθετούνται παίρνοντας αποστάσεις από τους χειρισμούς και τις θέσεις Χριστόδουλου.

Ο Ε. Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο, δήλωσε ότι το θέμα πρέπει να λυθεί με διάλογο και κάλεσε την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ να αποσαφηνίσουν τη θέση τους. Ο δε Αρχιεπίσκοπος, από την πλευρά του δεν έκανε δηλώσεις. Από κοντά έσπευσε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στ. Παπαθεμελής, ο οποίος ζήτησε τη δραστική παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, υπάρχουν και μητροπολίτες που διατυπώνουν θέσεις έξω από το πλαίσιο «ιερού πολέμου» που θέλει να διαμορφώσει ο Αρχιεπίσκοπος. Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος δήλωσε χτες ότι το θέμα των ταυτοτήτων δεν αφορά την Εκκλησία, σημειώνοντας ότι οι ταυτότητες είναι ένα απλό δημόσιο έγγραφο που δεν ανήκει στις αρμοδιότητες της Εκκλησίας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, διά του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, ούτε χτες δόθηκαν σαφείς απαντήσεις και παρέπεμψε σε θέμα των ταυτοτήτων και των σχετικών ρυθμίσεων στο μέλλον. Ωστόσο, όμως, είπε «υπάρχει το υφιστάμενο νομικό καθεστώς και οι θέσεις οι οποίες εκφράζονται, όσον αφορά την εφαρμογή του μας δεσμεύουν όλους». Για να προσθέσει: «Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει, εν καιρώ, τα θέματα αυτά με διάλογο. Δεν είναι θέμα το οποίο θα αντιμετωπίσουμε σήμερα ή αύριο».

Οσον αφορά τη θέση της κυβέρνησης παρέπεμψε στο νόμο του 1997. «Από εκεί και πέρα, συμπλήρωσε, γνωρίζετε πολύ καλά ότι χρειάζεται η ολοκλήρωση των υπηρεσιακών διαδικασιών και η έκδοση εγκυκλίων, καθώς και η ολοκλήρωση άλλων δραστηριοτήτων, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο αυτό».

Σχετικά με την απόφαση που εξέδωσε για το θέμα των ταυτοτήτων η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ο Δ. Ρέππας απέφυγε να πάρει σαφή θέση, γιατί αυτή «ακόμα δε δεν έχει περιέλθει στα χέρια μας». Ωστόσο πρόσθεσε: «Ασφαλώς κάθε απόφαση ανεξάρτητης Αρχής, εφόσον στηρίζεται σε υφιστάμενο νόμο και αναφέρεται στην εφαρμογή του, δεσμεύει όλους, όπως δεσμεύει όλους ο νόμος, ο οποίος ισχύει και έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Οποιαδήποτε ανεξάρτητη Αρχή δεν έχει νομοθετική αρμοδιότητα, αλλά οι ανεξάρτητες Αρχές είναι επιφορτισμένες με συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της η συγκεκριμένη ανεξάρτητη Αρχή αναφέρεται στην εφαρμογή ενός νόμου που ψηφίστηκε τα προηγούμενα χρόνια από τη Βουλή».

Στο ερώτημα πώς θα συμβιβαστεί το γεγονός ότι ο νόμος του '97 προβλέπει προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στην ταυτότητα, ενώ η ανεξάρτητη Αρχή γνωμοδοτεί ότι δεν πρέπει να υπάρχει καθόλου η σχετική ένδειξη «θρήσκευμα», ο υπουργός Τύπου παρέπεμψε σε ερμηνευτικές εγκυκλίους που θα εκδοθούν μελλοντικά για το περιεχόμενο των οποίων δήλωσε δεν μπορεί να «προτρέξει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ