Τετάρτη 17 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Να προβάλλουμε καλύτερα την πρόταση διεξόδου του Κόμματος

Τα αποτελέσματα των εκλογών και οι άμεσοι στόχοι πάλης για το επόμενο διάστημα συζητήθηκαν διεξοδικά στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Πιο επιθετικά, με στόχο να προβάλλουν όσο το δυνατό καλύτερα την πρόταση διεξόδου που προτείνει το ΚΚΕ για την ελληνική κοινωνία, και τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, τη Λαϊκή Εξουσία, συνεχίζουν τη δράση τους μετεκλογικά οι οργανώσεις της Κεντρικής Μακεδονίας. Στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Περιοχής συζητήθηκαν διεξοδικά τα αποτελέσματα των εκλογών και τέθηκαν οι άμεσοι στόχοι πάλης για το επόμενο διάστημα. Εκτιμήθηκαν οι αδυναμίες, που παρουσιάστηκαν στη δράση των οργανώσεων, κυρίως προεκλογικά και σημειώθηκε πως η μικρή μείωση του εκλογικού ποσοστού στους περισσότερους νομούς (Πέλλα, Ημαθία, Κιλκίς, Σέρρες, Πιερία) με εξαίρεση τη Χαλκιδική, όπου παρουσίασε μικρή αύξηση σε ψήφους, θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο σοβαρού προβληματισμού.

Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν από μέρους της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ ο Σ. Κωτσαντής και ο Θ. Κωνσταντινίδης, που στην παρέμβασή τους στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη εμβάθυνσης στα συμπεράσματα, ώστε πιο αποτελεσματικά να προκύψει η βελτίωση της δουλιάς των οργανώσεων.

«Αυτή η εκλογική μάχη μάς βοήθησε να δούμε, κυρίως εκ των υστέρων, τις δυσκολίες που προέκυψαν από τη δουλιά των αντιπάλων», ανέφερε ο Σ. Κωτσαντής, διευκρινίζοντας πως δεν εννοεί μόνο το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. «Είναι ο ιμπεριαλισμός και οι μηχανισμοί του που πραγματοποιούν μια πολύπλευρη επίθεση στο κίνημα, το εργατικό, το αντιιμπεριαλιστικό, με στόχο το ΚΚΕ», ανέφερε. Παρουσιάζοντας το άμεσο καθήκον των κομματικών μελών, ο Σ. Κωτσαντής τόνισε πως πρέπει να ανοιχτούν πλατιά στον κόσμο, να τον πείσουν για τον άλλο δρόμο, την ολοκληρωμένη πρόταση του ΚΚΕ. Να δώσουν τη μάχη με κάθε τρόπο, ώστε να αποκτήσει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του και την αποτελεσματικότητα των αγώνων ο ίδιος ο εργαζόμενος. Και κατέληξε αναφέροντας πως μέσα από τις δράσεις θα έρθουν τα αποτελέσματα, γι' αυτό απαιτείται εξειδικευμένα να δουλέψουν οι οργανώσεις μέσα στους χώρους δουλιάς, στους χώρους ευθύνης τους, στην κατεύθυνση οικοδόμησης του Μετώπου.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε, για το εκλογικό αποτέλεσμα, σημειώθηκε πως το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που επικρατούσε προεκλογικά, άλλαξε την τελευταία βδομάδα. Επηρέασε το όργιο εξαγοράς, πιέσεων και ρουσφετιού, κύρια από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τη ΝΔ. Μάλιστα, κυρίως σε μεγαλύτερης ηλικίας κόσμο, επηρέασε το αντιδεξιό σύνδρομο.

Παρά, όμως, το μη ικανοποιητικό αποτέλεσμα, φάνηκε, όπως διαπιστώθηκε και από την εισήγηση, ότι «το Κόμμα και στην περιοχή έχει αντοχές και βαθιές ρίζες στο λαό και αντέχει ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες που ο δικομματισμός ενισχύεται και συμπιέζει τα μικρότερα κόμματα».

Θετικά συνήργησαν στο αποτέλεσμα οι συσπειρώσεις και τα μικρά βήματα που έγιναν στον τομέα των συνεργασιών. Η δουλιά που έγινε στην προεκλογική περίοδο από τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ. Στα θετικά, επίσης, που αναδεικνύουν και τις δυνατότητες των Οργανώσεων, καταγράφονται τόσο η επαναπροσέγγιση το Κόμματος από πρώην μέλη, όσο και η συσπείρωση ανθρώπων, που για πρώτη φορά ψήφισαν και βοήθησαν στην εκλογική δουλιά.

Διαπιστώθηκε από πολλά μέλη της Επιτροπής Περιοχής πως πρέπει να γίνει επίμονη προσπάθεια στην κατεύθυνση της σταθερής και μόνιμης επαφής με όσους συσπειρώθηκαν γύρω από το Κόμμα, αλλά κυρίως στην κατεύθυνση της συνέχειας στη δράση στους χώρους δουλιάς, και της κατάκτησης μονιμότερων δεσμών με τον κόσμο. «Η ανάπτυξη αγώνων από μόνη της δεν αρκεί για να ψηφίσουν το Κόμμα οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι νεολαίοι. Χρειάζεται σταθερή ιδεολογική - πολιτική δουλιά, σωστός προσανατολισμός και μόνιμη παρέμβαση», σημειώθηκε. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε από τον σ. Μιχάλη, η περίπτωση της Πέλλας. Η οργάνωση έδωσε ειδική κατεύθυνση στην ενίσχυση της δουλιάς στα αστικά κέντρα και μέσα από επίμονη προσπάθεια, κατάφερε τελικά να μετρήσει θετικά αποτελέσματα, αφού παρουσίασε αύξηση σε ψήφους, έστω και μικρή, σε Γιαννιτσά, Αριδαία και Αρνισσα.

Ιδιαίτερα, επισημάνθηκε πως «η εκλογική περίοδος επιβεβαίωσε ότι παρά τα θετικά βήματα που έγιναν, παραμένει ζητούμενο η κατάκτηση από τις Οργανώσεις των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών, που σημαίνει: Κόμμα ιδεολογικά και πολιτικά εξοπλισμένο και ατσαλωμένο, ικανό να μάχεται ανυποχώρητα με τις ιδέες και τις πολιτικές του θέσεις, να αντέχει σε οποιεσδήποτε συνθήκες, να είναι προετοιμασμένο για σκληρούς ταξικούς αγώνες. Κόμμα ικανό να εκπληρώνει με επάρκεια και πνεύμα αυτοθυσίας το κύριο καθήκον που απορρέει από τον πρωτοπόρο ρόλο του: την οργάνωση και ιδεολογικοπολιτική προετοιμασία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της στη γραμμή της αντεπίθεσης και της ρήξης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό στην προοπτική του σοσιαλισμού μέσα από τη συγκρότηση του κοινωνικοπολιτικού μετώπου».

Καθορίζοντας τα Μέτωπα Πάλης για το επόμενο διάστημα, δόθηκε προτεραιότητα στην ενίσχυση της εργατοσυνδικαλιστικής δουλιάς, μέσα από την ανάπτυξη κύρια του ΠΑΜΕ σε όλους τους νομούς και τη συσπείρωση των ενεργών και ταξικών δυνάμεων στην κατεύθυνση όξυνσης της αντιπαράθεσης με τις ξεπουλημένες ηγεσίες και αποκάλυψης των όσων επιπτώσεων θα ακολουθήσουν το δεύτερο κύμα εκσυγχρονισμού στη μετά-ΟΝΕ εποχή.

Στο μόνιμο προσανατολισμό των οργανώσεων, άλλωστε, παραμένει η συνέχιση των αντιιμπεριαλιστικών κινητοποιήσεων, η διεύρυνση και ενδυνάμωση του φιλειρηνικού κινήματος που αναπτύχθηκε τον προηγούμενο χρόνο, κυρίως μετά τη μετατροπή της περιοχής σε μόνιμο ορμητήριο των ΝΑΤΟικών δυνάμεων εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ