Τετάρτη 17 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
Θα πολλαπλασιάσει τα υπαρκτά προβλήματα

Αρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για την τροποποίηση του ΓΟΚ. Ν. Γκατζής: Δε λύνεται το θέμα της δόμησης της χώρας

Διατάξεις που δε λύνουν το σοβαρό πρόβλημα της δόμησης της χώρας μας περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ), η συζήτηση του οποίου άρχισε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου συμφώνησε επί της αρχής η ΝΔ, ενώ τοποθετούμενος ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, υπογράμμισε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής, αφού ο ΓΟΚ αντί να αποτελέσει εργαλείο λύσης του πολεοδομικού προβλήματος, περιέχει γενικές διατάξεις που σε καμία περίπτωση δε λύνει το θέμα της δόμησης της χώρας. Ενδεικτικό της προχειρότητας είναι και το γεγονός ότι ενώ ο ΓΟΚ εκκρεμούσε εδώ και αρκετά χρόνια, ο υπουργός κατέθεσε και τέσσερις τροπολογίες για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τις Νομαρχίες στις Περιφέρειες, τη μείωση των προστίμων για τα αυθαίρετα, την κατασκευή γκαράζ στους σταθμούς του Μετρό και θέματα που αφορούν τον Ελαιώνα.

Ο Ν. Γκατζής υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο ενδυναμώνεται η τάση περαιτέρω κυριαρχίας του ΥΠΕΧΩΔΕ στη διαδικασία της δόμησης και ενισχύεται η γραφειοκρατία μέσω οργάνων που θα αποτελούν εργαλεία κάλυψης της πολιτικής του υπουργείου.

Ο βουλευτής ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα αρνητικών ρυθμίσεων του νομοσχεδίου όπως οι χαριστικές αλλαγές στα χαμηλά κτίρια, οι προκλητικές ρυθμίσεις για την πλουτοκρατία μέσω ευνοϊκών όρων για την κατασκευή πισίνας και όλα αυτά στο φόντο της επικείμενης περιβαλλοντικής καταστροφής που θα επέλθει ενόψει των Ολυμπιακών του 2004 σε συγκεκριμένους χώρους όπως ο Σχοινιάς, το Τατόι ή η παραλία.

Το κράτος, συνέχισε, αρνείται να αναλάβει το κόστος για τη διατήρηση και ανακατασκευή διατηρητέων κτιρίων και έτσι για την αποκατάσταση διατηρητέων που χτυπήθηκαν από τον πρόσφατο σεισμό στον προϋπολογισμό δεν προβλέπεται ούτε μία δραχμή.

Ο Ν. Γκατζής αναφέρθηκε και στις ρυθμίσεις για την κατασκευή των κτιρίων και την ασφάλειά τους, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι επειδή δεν υπάρχει κανένας κρατικός έλεγχος στην ποιότητα των υλικών δημιουργείται ανασφάλεια, με άμεσο αποτέλεσμα ο κάθε ιδιοκτήτης να καταφεύγει στην ασφάλιση του ακινήτου του και έτσι να επιβαρύνεται οικονομικά ακόμα περισσότερο.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν έχουν καμία σχέση με έναν πραγματικό ΓΟΚ και το μόνο αποτέλεσμα θα είναι να πολλαπλασιαστούν τα υπάρχοντα προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ