Τετάρτη 17 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Υπέρ μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσε ρ σε λόγο που εκφώνησε πρόσφατα σε πυκνό «υψηλό» ακροατήριο έδωσε μια εικόνα της σχεδιαζόμενης μελλοντικής Ευρώπης των δύο ταχυτήτων: Δημιουργία μιας Ομοσπονδίας Κρατών με κυβέρνηση και Κοινοβούλιο, όπου ένας πυρήνας των πιο προηγμένων μελών της Ομοσπονδίας θα έχουν τον κύριο λόγο, ενώ τα ασθενέστερα κράτη θα εκτελούν ουσιαστικά τις αποφάσεις των πρώτων.

Ο κ.Φίσερ άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για προσωπικές ιδέες, αλλά ο γερμανικός Τύπος τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει ταυτόσημες αντιλήψεις του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, που δήλωσε στο γαλλικό ραδιοσταθμό «Europe 1» τα εξής: Στις 19 Μάη θα μιλήσει με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν για τη δυνατότητα «κατά την ολοκλήρωση μερικά κράτη να προχωρήσουν γρηγορότερα από άλλα κράτη». Σύμφωνα με τις πληροφορίες γερμανικών εφημερίδων, τα σχέδια αυτά έχουν γίνει τις τελευταίες βδομάδες αντικείμενο συζητήσεων με ορισμένα κράτη. Κατά τις συζητήσεις λήφθηκαν υπόψη και προτάσεις του άλλοτε προέδρου της Κομισιόν, Ζακ Ντελόρ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός «σκληρού πυρήνα» μέσα στην ΕΕ. Παρόμοιες αντιλήψεις ανέπτυξε και την Τετάρτη, ο οποίος δήλωσε πολύ συγκεκριμένα πως η «αντίληψη ότι όλα τα κράτη της ΕΕ θα μπορούσαν να τα κάνουν όλα ταυτόχρονα και μαζί είναι από πολύ καιρό ξεπερασμένη».

Ο Τύπος αναφέρει ότι συζήτηση για τα μελλοντικά σχέδια έχει διεξαχθεί ήδη με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, που έχουν «παρόμοιες σκέψεις». Η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» πληροφορεί ότι η «ενισχυμένη συνεργασία» των κυβερνήσεων, που θα αποτελέσουν τον «πυρήνα» και θα παίξουν το ρόλο του «κινητήρα», σημαίνει ότι θα τους επιτραπεί για ορισμένα έργα «να συνεργάζονται στενότερα», χωρίς να χρειάζεται να μετέχουν σ' αυτά και οι 15 χώρες - μέλη της ΕΕ.

Οι αντιρρήσεις

Εγινε γνωστό ότι ορισμένες κυβερνήσεις δε συμφωνούν με τα πιο πάνω σχέδια. Αναφέρονται συγκεκριμένα η Αγγλία, η Ιρλανδία, τα κράτη της Βόρειας Ευρώπης και η Ισπανία. Συγκεκριμένα ο Φιλανδός ΥΠΕΞ, Ερκι Τουμιόγια, δήλωσε σε ομιλία του στο Βερολίνο, (10 Μάη): «Δεν εκτιμώ πολύ την ιδέα να διευρυνθεί η ενισχυμένη συνεργασία, όπως προτείνεται από χώρες που θεωρούν τον εαυτό τους πυρήνα της Ευρώπης». «Φαίνεται», είπε, ότι κράτη-πυρήνας θέλουν να ορίζουν την κατεύθυνση της μελλοντικής εξέλιξης χωρίς να μπορούν να αναμειχθούν τα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ.


Θαν. ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ