ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Απίστευτη τρομοκρατική ενέργεια αστυνομικών σε βάρος μαθητών

Οδήγησαν τρεις μαθητές από τη τάξη τους - την ώρα που έδιναν εξετάσεις - στο αστυνομικό  τμήμα και τους ανέκριναν για τις περσινές καταλήψεις!

Αστυνομικοί μπήκαν, χτες το πρωί, στο 1ο Λύκειο Λάρισας, πήραν μαζί τους τρεις μαθητές, μέλη του Προεδρείου του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου και τους οδήγησαν στο κτίριο της αστυνομίας, όπου ανακρίθηκαν σχετικά με τις καταλήψεις που έγιναν στο σχολείο τους, τον περασμένο Δεκέμβρη! Την ώρα που μπήκαν οι δύο αστυνομικοί - στις 10.30 το πρωί - οι μαθητές της Β` και της Γ` Τάξης του Λυκείου έδιναν εξετάσεις, αφού έχει ήδη αρχίσει η εξεταστική περίοδος!

Η ανάκριση των τριών μαθητών - όπως αργότερα έγινε γνωστό - αφορούσε σε ερωτήσεις, αν οι καταλήψεις είχαν αποφασιστεί από το 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο και αν έγιναν ζημιές στο σχολείο στη διάρκειά τους.

Το χτεσινό συμβάν στο 1ο Λύκειο της Λάρισας αποτελεί, μεν, συνέχεια των τρομοκρατικών ενεργειών της αστυνομίας που εντάθηκαν μετά το «Ιδιώνυμο» της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αποφασίστηκε στη διάρκεια των τελευταίων μαθητικών καταλήψεων, από το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά έχει κι ένα ιδιαίτερο και άκρως επικίνδυνο νέο χαρακτηριστικό: Για πρώτη φορά, αστυνομικοί μπαίνουν, εν ώρα μαθήματος, σε σχολείο και παίρνουν μαθητές για ανάκριση, χωρίς, μάλιστα, να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι αυτές τις μέρες της εξεταστικής περιόδου, οι μαθητές χρειάζονται πρόσθετη ηρεμία και όχι τρομοκράτηση.

Η διαδικασία που ακολουθούνταν μέχρι τώρα σε ανάλογες περιπτώσεις ήταν, η κλήση των μαθητών για ανάκριση να γίνεται με σχετικό έγγραφο που στελνόταν στα σπίτια τους. Το χτεσινό κρούσμα στο 1ο Λύκειο της Λάρισας δείχνει ότι, προκειμένου να ολοκληρωθεί η «δουλιά» για τις καταλήψεις, οι αστυνομικοί δε διστάζουν ακόμα και να «εισβάλλουν» εν ώρα μαθήματος στα σχολεία!

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι αστυνομικοί πήγαν στο γραφείο της διευθύντριας του Λυκείου και της ζήτησαν να υποδείξει αυτή, ποια από τα παιδιά θ' ανακρίνονταν για τις καταλήψεις. Και η κυρία Μαρίνα Χατζοπούλου προθυμοποιήθηκε και υπέδειξε τα τρία μέλη του Προεδρείου του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου! Είναι προφανές ότι η στάση της εν λόγω εκπαιδευτικού δε συνάδει με το λειτούργημα του παιδαγωγού. Η προθυμία της να υποδείξει τους προς ανάκριση μαθητές, μη αναλογιζόμενη ότι έτσι «νομιμοποιεί» καταστάσεις που κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του σχολείου και στην εξασφάλιση ήρεμου κλίματος για τους μαθητές, ιδίως στην εξεταστική περίοδο, δεν της περιποιεί τίτλο τιμής.

Η ίδια, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της, θέλησε να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας ότι ουσιαστικά δεν επρόκειτο για κλήση σε ανάκριση, αλλά απλώς για μια αστυνομική ενέργεια, ώστε να κλείσει ο φάκελος των καταλήψεων. Το γεγονός ότι αυτή η αστυνομική ενέργεια έλαβε χώρα μέσα στο σχολείο εν ώρα μαθήματος δε φαίνεται να την προβληματίζει ιδιαιτέρως! Ομως, τι θα γίνει αν όλοι εκπαιδευτικοί - αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές, οι γονείς τους και όλος ο λαός - δεν αντιδράσουν σε τέτοιου είδους τρομοκρατικά φαινόμενα μέσα στα σχολεία;

Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι και άλλα μέλη του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου του 1ου Λυκείου Λάρισας, καθώς και Μαθητικών Συμβουλίων άλλων σχολείων του νομού, θα κληθούν σε ανάκριση για τις καταλήψεις. Αυτό φαίνεται ότι εννοεί ως προσπάθεια επικράτησης ήρεμου κλίματος στην εκπαίδευση ο νέος υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου...

Καταγγέλλει το Τμήμα Παιδείας της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ

Πράξη συνεχιζόμενου αυταρχισμού θεωρεί το Τμήμα Παιδείας της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ το χτεσινό συμβάν στο 1ο Λύκειο Λάρισας.

Αστυνομικοί - χωρίς καν να τηρήσουν την τυπική διαδικασία - κάλεσαν μαθητές να προσέλθουν για κατάθεση με αφορμή τις φετινές κινητοποιήσεις τους.

Παρά τις προφορικές εξαγγελίες της νέας ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ για νέο κλίμα στο χώρο της Παιδείας, το καθεστώς του αυταρχισμού και των διώξεων, που επέβαλε η κυβέρνηση με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καλά κρατεί.

Ως πράξη αναλγησίας μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι, την ώρα που ξεκινά η εξεταστική περίοδος, μαθητές σύρονται για ανάκριση.

Το Τμήμα Παιδείας της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές) να αντιδράσουν και να αντισταθούν στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης. Να μην επιτρέψουν την εφαρμογή κατασταλτικών μέτρων σε βάρος των αγωνιζόμενων μαθητών.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Εμμένει στο εκπαιδευτικό «ιδιώνυμο»

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδη για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Κάλυψη στην αντιδημοκρατική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία ποινικοποιούνται οι μαθητικές κινητοποιήσεις, έδωσε χτες στη Βουλή ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, λέγοντας ότι αυτή δε διεύρυνε τις αξιόποινες πράξεις, αλλά ασχολήθηκε με τη διαδικασία δίωξης.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης, με αφορμή επικείμενες δίκες μαθητών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στον Πειραιά και τη Λευκάδα.

Ο Μ. Σταθόπουλος είπε ότι οι δίκες στηρίζονται σε διώξεις που ασκήθηκαν στον Ποινικό Κώδικα και σε διατάξεις του που ίσχυαν και πριν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Επικαλούμενος το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δίωξης, είπε ότι δεν μπορεί ως υπουργός Δικαιοσύνης να παρέμβει. Ωστόσο, δήλωσε ότι συμμερίζεται την ευαισθησία έναντι των παιδιών και τόνισε ότι στους νέους πρέπει να δείχνει ο καθένας κατανόηση, ακόμα και όταν αυτοί παραβιάζουν τον Ποινικό Κώδικα. Οι ίδιοι οι δικαστές, υπογράμμισε, σε ανάλογες περιπτώσεις δείχνουν επιείκεια.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, δε διεύρυνε τις αξιόποινες πράξεις, απλώς κατέστησε αυτεπάγγελτη τη δίωξη, ενώ πρώτα χρειαζόταν σχετική καταγγελία. Η ουσία, ισχυρίστηκε, είναι εάν είναι παράνομη η κατάληψη και όχι η διαδικασία δίωξής της.

Ο Γ. Χουρμουζιάδης, αναφερόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αναρωτήθηκε εάν η εκπαίδευση στη χώρα μας βρίσκεται σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», προκειμένου να χρειάζονται τέτοιου είδους μέτρα. Η αντιεκπαιδευτικότητα μιας τέτοιας πράξης, υπογράμμισε, είναι αυταπόδεικτη. Ανοιχτό και δημοκρατικό σχολείο με ένα «στιλέτο» στο πλευρό του δε γίνεται, είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Οι διάφορες πολιτικές, κατέληξε ο Γ. Χουρμουζιάδης, δεν κρίνονται στα δικαστήρια, ούτε με μηχανισμούς καταστολής, φρονηματισμού και τρομοκράτησης των παραγόντων της εκπαίδευσης.

Σήμερα η δίκη των μαθητών στη Λευκάδα

Στις 9 το πρωί οι εκπαιδευτικοί του νησιού διοργανώνουν συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια

Στο δικαστήριο Ανηλίκων οδηγούνται σήμερα το πρωί οι 12 μαθητές μέλη του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου και μέλη του τοπικού Συντονιστικού του ΤΕΕ - ΤΕΛ Λευκάδας, επειδή συμμετείχαν στις περσινές μαθητικές κινητοποιήσεις. Οι εκπαιδευτικοί του νησιού, με απόφαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λευκάδας, σε ένδειξη συμπαράστασης στους διωκόμενους μαθητές, αλλά και διαμαρτυρίας θα συγκεντρωθούν σήμερα έξω από τα δικαστήρια στις 9 το πρωί. Επίσης, το ΔΣ της ΕΛΜΕ για σήμερα έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας από τις 9 το πρωί ως και τις 12 το μεσημέρι.

Οι 12 μαθητές του ΤΕΕ Λευκάδας παραπέμπονται σήμερα σε δίκη, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες της «διατάραξης οικιακής ειρήνης» και της παρεμπόδισης της εύρυθμης λειτουργίας της υπηρεσίας του σχολείου. Και αυτό γιατί έκαναν κατάληψη στο σχολείο τους χωρίς την άδεια του λυκειάρχη τους κ. Ζούρο. Υπενθυμίζεται ότι ο λυκειάρχης του σχολείου είναι ο μοναδικός λυκειάρχης σε όλο το νησί που έδωσε στην εισαγγελέα τα ονόματα των μαθητών που συμμετείχαν στην κατάληψη, ενώ σήμερα θα καταθέσει και ως μάρτυρας κατηγορίας.

Την τακτική ποινικοποίησης των μαθητικών διεκδικήσεων, την επιστράτευση των κατασταλτικών μηχανισμών και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καταδικάζει στην ανακοίνωση - κάλεσμα για τη σημερινή συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λευκάδας.

OTE
Σύμβουλος ... ιδιωτικοποίησης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή η υποψηφιότητα του νέου διεθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ, Ν. Μανασή

Με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ εγκρίθηκαν χτες, στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας της Βουλής, οι διορισμοί των Νικολάου Μανασή και Κωνσταντίνου Γιακουμάκη στις θέσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ και του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, αντίστοιχα. Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Παναγιώτης Κοσιώνης ψήφισε «λευκό» και για τις δυο υποψηφιότητες.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των μελών της επιτροπής (ιδίως από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας), ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ τάχθηκε ασυζητητί υπέρ της πολιτικής μετοχοποίησης του Οργανισμού που ακολουθεί η κυβέρνηση, υποστήριξε μάλιστα ότι οι μετοχές του δημοσίου θα έπρεπε να είναι κάτω από το 51%! Επίσης αναφέρθηκε στις επενδύσεις του Οργανισμού στο εξωτερικό, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχουν αποδώσει μέχρι σήμερα». Σημείωσε όμως ότι «προσωπικά πιστεύω στις επενδύσεις στο εξωτερικό», αφού «την ίδια πολιτική ακολουθούν όλες οι διεθνείς επιχειρήσεις διεθνώς».

Παράλληλα, σχολιάζοντας το σημερινό διοικητικό σχήμα του ΟΤΕ, το χαρακτήρισε «απολίθωμα του παρελθόντος», μια και σήμερα, όπως υποστήριξε, χρειάζεται μια διοικητική ομάδα που να εκφράζει τις επιμέρους δραστηριότητες του ομίλου (κινητή τηλεφωνία, Ιντερνετ κλπ.). Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ο Οργανισμός προσανατολίζεται στη δωρεάν πρόσβαση των συνδρομητών του στο διαδίκτυο. Τέλος, όσον αφορά τις προμήθειες, ο Νικόλαος Μανασής υποστήριξε ότι επιπτώσεις από το καθεστώς ολιγοπωλίου που ισχύει υπάρχουν, «εφόσον δεν είναι διεθνώς παραδεκτές τιμές».

«AΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ»
Ναι μεν αλλά...

Διέψευσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος από το βήμα της Βουλής τα δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει τώρα αντιτρομοκρατική νομοθεσία, που θα θέτει σε κίνδυνο βασικά δικαιώματα των πολιτών, αλλά άφησε ανοιχτό το παράθυρο ζητώντας σχετικές προτάσεις.

Το θέμα ήρθε στη Βουλή, με επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ Α. Ψαρούδα - Μπενάκη, η οποία εμφανίστηκε σύμφωνη με την προώθηση μέτρων που θα θίγουν βασικά δικαιώματα, εναρμονιζόμενη έτσι με τις σχετικές πιέσεις που ασκούν οι Αμερικανοί.

Ο Μ. Σταθόπουλος στην απάντησή του είπε μεν ότι δεν ετοιμάζει το υπουργείο του τέτοια μέτρα, αλλά ότι εργάζεται για την εκπόνηση μέτρων που έχουν στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απονομή της Δικαιοσύνης, μέτρα που θα συμβάλλουν στην "πάταξη του εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένου και του οργανωμένου".

Ζήτησε δε από την Α. Μπενάκη συγκεκριμένες προτάσεις τονίζοντας: «Μιλάει (η βουλευτής) για ειδικές ανακριτικές μεθόδους ή ειδικούς δικονομικούς κανόνες, οι οποίοι θα μπορούσαν να θεσπιστούν και τη διαβεβαιώνω ότι θα μελετούσαμε τις τυχόν ειδικές προτάσεις για νέα νομοθετικά μέτρα, για να κρίνουμε αν πρέπει να αναληφθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ