ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Παραινέσεις και ευχαριστίες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Να διατηρήσει τις ισορροπίες αποφάσισε για ακόμα μία φορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην έκθεσή του αναφορικά με την πρόοδο της Τουρκίας στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ακολουθώντας την πολιτική των παραινέσεων και των ευχαριστιών. Ετσι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, στην έκθεσή της, εκφράζει την εκτίμησή της για τη στάση της Τουρκίας στον πόλεμο του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής και το ρόλο της ως διαμεσολαβητή στο νέο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στα σχέδια των ιμπεριαλιστών για την «Ευρεία Μέση Ανατολή».

Συνεχίζοντας σημειώνεται η «λύπη» του Σώματος για το ότι «η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας και το πρόσθετο πρωτόκολλο της εν λόγω συμφωνίας δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί πλήρως από την τουρκική κυβέρνηση».

Παράλληλα αναφορικά με το Κυπριακό, η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία μιας «συνολικής διευθέτησης» του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υποστηρίζει τις εν εξελίξει άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Σύμφωνα με το κείμενο, η λύση αυτή θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ, περιλαμβανομένων των 4 θεμελιωδών ελευθεριών, αλλά και να εγκριθεί με δημοψήφισμα, ενώ τα μέλη της Επιτροπής, καλούν την Τουρκία «να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κύπρο ώστε να διευκολύνει το κλίμα των διαπραγματεύσεων». Οσον αφορά τις σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας, η Επιτροπή, «εκτιμά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της τουρκικής και της ελληνικής κυβέρνησης για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων» και θεωρεί ότι «η άρση του casus belli που κήρυξε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1995, θα δώσει σημαντική ώθηση για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων αυτών». Ακόμα υπενθυμίζεται η δέσμευση της Αγκυρας για σχέσεις καλής γειτονίας και καλείται η τουρκική κυβέρνηση να καταβάλει σοβαρές και εντατικές προσπάθειες «για την επίλυση κάθε εκκρεμούς διαφοράς με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Αναφορά γίνεται και στα νησιά Ιμβρος και Τενέδος, καλώντας την Τουρκία να αναζητήσει λύσεις «για τη διατήρηση του διαπολιτισμικού τους χαρακτήρα και να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας σε σχέση με την εκπαίδευση και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας».

Σχετικά με τις θρησκευτικές κοινότητες, πέραν της μουσουλμανικής, η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου σημειώνει ότι «είναι απαραίτητο ένα νομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες να λειτουργούν χωρίς αδικαιολόγητους περιορισμούς».

Η Επιτροπή επιπλήττει την Αγκυρα για την καταπάτηση της ελευθερίας της έκφρασης, ενώ ζητά την κατάργηση του άρθρου 301 του τουρκικού Ποινικού Κώδικα, περί προσβολής της τουρκικής ταυτότητας.

Επίσης η Τουρκία καλείται να «αναλάβει μια πολιτική πρωτοβουλία για τη διαρκή διευθέτηση του κουρδικού ζητήματος». Οσον αφορά τον αγωγό «Nabucco», οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Τουρκία να υποστηρίξει πλήρως το έργο κατασκευής του, που είναι ευρωπαϊκής προτεραιότητας, μετά και την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πιέζουν για τις ευρωεκλογές οι Τουρκοκύπριοι

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τις απαιτήσεις του ψευδοκράτους για εκπροσώπηση του κατοχικού καθεστώτος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επανέλαβε χτες ο εκπρόσωπος του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, ενόψει των εκλογών του Ιούνη. Οι πάγιες θέσεις του κατοχικού καθεστώτος συνοδεύονταν και από απειλές ότι αν κάποια από τα ελληνοκυπριακά κόμματα αποφασίσουν να κατεβάσουν στα ψηφοδέλτιά τους, τον Ιούνη και Τουρκοκύπριους υποψήφιους, για να ξεγελάσουν την ΕΕ ότι και οι δύο πλευρές αντιπροσωπεύονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πιθανά θα προκαλέσουν ένταση, καθώς η τουρκοκυπριακή κοινότητα μπορεί να αντιπροσωπεύεται σε οποιοδήποτε διεθνή οργανισμό από Τουρκοκύπριους που εκλέγονται από Τουρκοκύπριους. Παράλληλα ο Χ. Ερτσακιτζά έστειλε μήνυμα και προς τους Τουρκοκύπριους να μην αποδεχτούν προτάσεις των κομμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, για συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών, χαρακτηρίζοντας εντελώς απαράδεκτο τα ελληνοκυπριακά κόμματα, όπως είπε, να κάνουν έκκληση στους Τουρκοκύπριους να κατέλθουν ως υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές.

Στο μεταξύ η κυπριακή κυβέρνηση, αναφερόμενη στο θέμα της ομολογίας του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς, ότι σκότωσε κατά τη διάρκεια της εισβολής του 1974 δέκα Ελληνοκύπριους, μεταξύ των οποίων και αιχμαλώτους, σημείωσε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια διεθνοποίησης του ζητήματος, εγείροντας αρχικά το ζήτημα, όπως σημείωσε και ο εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, στην «Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων». Τούτο διότι η Επιτροπή είναι το εποπτικό όργανο που ελέγχει την υλοποίηση αποφάσεων του ΕΔΑΔ και η Τουρκία, σε αντιδιαστολή με την απόφαση, δε συνεργάζεται για την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών μέσα στις οποίες χάθηκαν είτε στρατιώτες είτε άμαχοι, τονίζοντας ότι πρέπει να διαλευκανθούν και οι συνθήκες θανάτου των αγνοουμένων, διότι είναι μέσα από αυτές τις συνθήκες που φαίνονται και ευθύνες.

Τέλος χτες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την πάγια θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, για μη ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, καθώς τα συμφέροντα της χώρας «επιβάλλουν προσεκτική εκτίμηση των πιθανών παρενεργειών από το ενδεχόμενο υποβολής αίτησης για ένταξη», καθώς, «πρέπει να εκτιμήσουμε πόσο πειστικοί και αξιόπιστοι θα είμαστε στο διεθνή χώρο αν, τώρα που διεξάγουμε διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού και αποστρατικοποίηση της χώρας μας, υποβάλουμε αίτηση ένταξης σε ένα στρατιωτικό οργανισμό, όπως αυτός».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι Αμερικανοί είναι παρόντες

Η κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα σπεύδει να υπενθυμίσει στην ελληνική κυβέρνηση πως η Ουάσιγκτον θα εξακολουθεί να παρεμβαίνει ενεργά στην πορεία των θεμάτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτής της υπενθύμισης εντάσσονται:

  • Η χτεσινή επανεκκίνηση των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη για την αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
  • Η προγραμματισμένη για το επόμενο δεκαπενθήμερο επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον.
  • Η επίσκεψη την ερχόμενη βδομάδα (σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «το Βήμα») δύο στενών συνεργατών του Ομπάμα σε Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα.

Οι δύο απεσταλμένοι του Μπαράκ Ομπάμα, ο γερουσιαστής του Ιλινόι Ρίτσαρντ Ντέρμπιν και ο υπουργός Οικονομικών της πολιτείας Αλέξης Γιαννούλιας, θα έρθουν στην Αθήνα και ενδεχομένως θα συναντήσουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει, όπως υποστηρίζουν στο ΥΠΕΞ, συγκεκριμένο μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση για «επανεκκίνηση» των ελληνοαμερικανικών σχέσεων έπειτα από μια χρονιά (2008) που η Αθήνα εμπόδισε την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και προχώρησε στη σύσφιγξη των ελληνορωσικών σχέσεων, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα.

Πιθανό θεωρείται, επίσης, το ενδεχόμενο να συζητηθεί και το θέμα της σχεδιαζόμενης επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Την ίδια ώρα, επιστολή στην οποία αναδεικνύουν τα ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα και την Κύπρο απέστειλαν προς τον πρόεδρο Ομπάμα 32 Αμερικανοί βουλευτές. Σε αυτή τονίζουν την ανάγκη να πειστεί η Τουρκία να σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά στο Αιγαίο, στην Κύπρο και έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ θίγουν επίσης τα θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και της βίζας.

Ενισχύονται τα στεγανά στις Ενοπλες Δυνάμεις

Ανοίγει «παράθυρο» για περαιτέρω ενίσχυση των στεγανών στις Ενοπλες Δυνάμεις το Προεδρικό Διάταγμα που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και αφορούσε τον κανονισμό πειθαρχίας της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ειδικότερα, το ΣτΕ έκρινε συνταγματική διάταξη που απαγορεύει σε αξιωματικούς και σμηνίτες της Πολεμικής Αεροπορίας να διαβάζουν στα στρατόπεδα εφημερίδες και περιοδικά που στρέφονται κατά της μορφής του πολιτεύματος, των πολιτειακών θεσμών και του θεσμού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ωστόσο, η διάταξη αυτή ανοίγει το δρόμο για διάφορες ερμηνείες και μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Επίσης, η απόφαση διευκρινίζει ότι οι στρατιωτικοί μπορούν να διαβάζουν τα παραπάνω έντυπα στο σπίτι τους, χωρίς να τα γνωστοποιούν σε τρίτα πρόσωπα.

Το ΣτΕ επεξεργάστηκε και δεύτερο Προεδρικό Διάταγμα για τις μεταθέσεις του Λιμενικού Σώματος, όπου το δικαστήριο έκρινε παράνομη διάταξη που έδινε το δικαίωμα σε πολύτεκνους και συνδικαλιστές να υπηρετούν υποχρεωτικά στον τόπο επιλογής τους, ανεξαρτήτως των αναγκών της υπηρεσίας.

Αυτοκτονία στρατιώτη πριν την απόλυση

Ενας ακόμα νεκρός στρατιώτης στη σκοπιά. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού πρόκειται για αυτοτραυματισμό με το υπηρεσιακό του όπλο. Το τραγικό γεγονός συνέβη σε μονάδα του Εβρου χτες 11 Φλεβάρη τα ξημερώματα στις 1.20, όταν ο στρατιώτης Τ. Ν. του Ιωάννη, ετών 20, ο οποίος καταγόταν από τις Καλύβες Πολυγύρου Χαλκιδικής και υπηρετούσε σε Μονάδα του Ν. Εβρου, υπέστη βαρύ τραυματισμό ενώ εκτελούσε τα καθήκοντα του σκοπού. Αρχικά, ο στρατιώτης διακομίστηκε εν ζωή ακόμη, στο 496 ΓΣΝ και στη συνέχεια λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου κατέληξε στις 5.25 το πρωί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο άτυχος στρατιώτης είχε επιστρέψει από την άδειά του την 1η Φλεβάρη και το ερχόμενο Σάββατο 14 του μηνός θα απολυόταν. Τα αίτια και οι συνθήκες του θανάτου ερευνώνται από τις αρμόδιες αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ