ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εκμισθώνει οροφές σχολείων σε ιδιώτες!

Για τυπικούς λόγους, αλλά και κάτω από την πίεση των λαϊκών αντιδράσεων, αναβλήθηκε, χτες, η δημοπρασία

Για τυπικούς λόγους - αλλά και κάτω από την πίεση των λαϊκών αντιδράσεων - αναβλήθηκε, χτες, η δημοπρασία που προκήρυξε η Δημοτική Αρχή Λάρισας για την εκμίσθωση σχολικών οροφών, προκειμένου ιδιώτες να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκούς συλλέκτες για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ενδιαφερόμενοι δεν προσήλθαν στη δημοπρασία, λόγω κάποιου νομικού κωλύματος, αλλά, σύμφωνα με το νόμο, η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί σε 15 μέρες.

Η Δημοτική Αρχή Λάρισας φαίνεται να επιμένει στην απόφασή της να παραδώσει προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες σχολικά κτίρια της πόλης, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει αυτή η απόφαση στους μαζικούς φορείς και στους κατοίκους της περιοχής.

Χτες το πρωί, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Λάρισας, της Ενωσης Γονέων, του Συλλόγου Δασκάλων, του Συλλόγου Μηχανικών, του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ.ά., έκαναν μαζική παράσταση στο δημαρχείο - συναντήθηκαν με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο - ζητώντας να αρθεί η απόφαση της Δημοτικής Αρχής, η οποία κινείται στην κατεύθυνση της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης στο χώρο της εκπαίδευσης.

Το ξεπούλημα, στο οποίο οδηγούνται σχολικοί χώροι με την απόφαση του Δήμου Λάρισας, έχουν καταγγείλει με ανακοινώσεις της η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Λάρισας, επισημαίνοντας ότι δεν είναι το πρώτο κρούσμα εμπορικής εκμετάλλευσης σχολικών χώρων στη Λάρισα, αφού τα τελευταία χρόνια όλα τα γυμναστήρια της πόλης εκμισθώνονται σε αθλητικές ομάδες που μετακυλίουν αυτό το κόστος στους αθλητές τους με τη μορφή ετήσιας συνδρομής, τη στιγμή που τα παιδιά δεν έχουν χώρο να αθληθούν.

«Χτες τα γυμναστήρια, σήμερα οι οροφές για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (...) Το μόνο που θα απομείνει είναι ένας κατ' ευφημισμόν τίτλος "δημόσιου" χώρου», προειδοποιεί η Ομοσπονδία Γονέων Λάρισας. «Η προσπάθεια άλωσης του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης φέρει τη σφραγίδα της ΕΕ, του μεγάλου κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του δικομματισμού» και «οι δήμοι, ως ιμάντας διαβίβασης εντολών της κεντρικής εξουσίας, λειτουργούν στην προώθηση αυτής της πολιτικής», επισημαίνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, τονίζοντας ότι «η λαϊκή περιουσία δεν ανήκει σε κανέναν παρά μόνο στους εργαζόμενους».

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ - ΣΕΡΡΕΣ
Ελλείψεις προσωπικού και υποδομών

Κινητοποίηση του Συλλόγου Γονέων του Ειδικού Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Σερρών

Χωρίς μέσο μεταφοράς θα μείνει σήμερα Παρασκευή και την ερχόμενη Δευτέρα το Ειδικό Δημοτικό και το Ειδικό Νηπιαγωγείο των Σερρών, γιατί ο οδηγός της ιδιωτικής εταιρείας που κάνει τη μεταφορά των μαθητών είναι απλήρωτος από το Δεκέμβρη. Καθώς δεν υπάρχει αντικαταστάτης του οδηγού, το αποτέλεσμα θα είναι είτε τα παιδιά να απουσιάζουν από το σχολείο, είτε οι γονείς να επιβαρύνονται και με αυτό το κόστος.

Πέρα από το πρόβλημα της μεταφοράς, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων έχει καταγγείλει και κινητοποιείται για τις σοβαρές ελλείψεις ειδικευμένου προσωπικού και υποδομών στα σχολεία. Την περασμένη Τρίτη, οι γονείς συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης και μοίρασαν υλικό στον εργαζόμενο λαό των Σερρών, αγανακτισμένοι και διεκδικώντας ουσιαστική και ποιοτική εκπαίδευση για τα παιδιά τους. Σημειώνουν, δε, ότι αυτή ήταν η πρώτη από μια σειρά κινητοποιήσεων του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Δημοτικού και Ειδικού Νηπιαγωγείου Σερρών.

Σύμφωνα με το Σύλλογο Γονέων, το προσωπικό δεν είναι στο σύνολό του μόνιμο και λείπουν σημαντικές ειδικότητες, όπως λογοθεραπευτής (εκτιμούν ότι χρειάζονται δύο λογοθεραπευτές), εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, κοινωνικός λειτουργός και φυσικοθεραπευτής.

Ο σύλλογος σημειώνει ότι προβλήματα υπάρχουν και στις υποδομές με ευθύνη του Δήμου των Σερρών. Συγκεκριμένα, η πισίνα του σχολείου παραμένει κλειστή από την αρχή της χρονιάς γιατί δεν υπάρχει πετρέλαιο να θερμάνει το νερό της. Αντίστοιχα, πέρσι, οι μαθητές είχαν πρόσβαση στην πισίνα μόνο για τη μισή σχολική χρονιά.

Οι γονείς διεκδικούν:

  • «Να μην υπάρξει ούτε παιδί, που θα χάσει έστω και μια μέρα φοίτησης στο σχολείο από "εμπόδια" στη μετακίνησή του.
  • Αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν και Ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους, από εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς με απευθείας κρατική χρηματοδότηση. Λέμε ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του δικτύου μεταφοράς. Δημόσια, Δωρεάν Ειδική Αγωγή.
  • Να μην πληρώνουν στο εξής οι γονείς ούτε ένα ευρώ για οποιαδήποτε ανάγκη εκπαίδευσης, αποκατάστασης και περίθαλψης των παιδιών με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες (μεταφορά, εποπτικό εκπαιδευτικό υλικό, τεχνικά βοηθήματα, εργοθεραπείες, φυσικοθεραπείες κλπ.).
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων (εκπαιδευτικού, ειδικού εκπαιδευτικού, βοηθητικού και τεχνικού προσωπικού) στις μονάδες Ειδικής Αγωγής. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού. Τα παιδιά μας δεν μπορούν να προσαρμοστούν στις συνεχείς αλλαγές του προσωπικού».
ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΕΡΑΚΑ
Σε κίνδυνο η ασφάλεια των μαθητών

Οξύτατο είναι το πρόβλημα της σχολικής στέγης στην περιοχή του Γέρακα Αττικής αφού λόγω της συστέγασης του γυμνασίου και λυκείου, 600 συνολικά μαθητές κάνουν μάθημα μέσα σε συνθήκες απαράδεκτες. Το θέμα έφερε στη Βουλή με Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας, καταγγέλλοντας ότι για να μπορέσουν να χωρέσουν και να κάνουν μάθημα τα παιδιά, έχουν εγκατασταθεί ακόμα και κοντέινερ.

Ο υφυπουργός Παιδείας Α. Λυκουρέντζος απάντησε ότι στην περιοχή του Γέρακα πραγματοποιείται ένα μεγάλο έργο από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και στις αρχές του 2011 θα ολοκληρωθεί η ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου (ήταν προγραμματισμένη για το 2006 αλλά κατά τη διαδικασία κατασκευής βρέθηκαν αρχαία με αποτέλεσμα να καθυστερήσει).

Η Ερώτηση, είπε στην παρέμβασή του ο Γ. Γκιόκας, κατατέθηκε στην αρχή της χρονιάς αλλά τα προβλήματα παραμένουν μέχρι σήμερα και αφορούν συνολικά την Ανατολική Αττική στην οποία αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς ο σχολικός πληθυσμός. Η κατάσταση είναι στην κυριολεξία «τριτοκοσμική» και κινδυνεύει η ασφάλεια των μαθητών αφού σε ένα κτίριο φοιτούν 600 μαθητές από δύο σχολεία, τόνισε ο βουλευτής και ζήτησε μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου κτιρίου να παρθούν μέτρα αποσυμφόρησης στα συστεγαζόμενα σχολεία.

Από την παράσταση της περασμένης Κυριακής
Από την παράσταση της περασμένης Κυριακής
Η ΚΝΕ ΣΤΟ «ΣΥΡΜΟ»
Διασκέδασαν με το «Γαργα-ληστή»

Με τις φωνές και τα γέλια μικρών παιδιών γέμισε την περασμένη Κυριακή ο «Συρμός», στο παιδικό πρόγραμμα της ΚΝΕ. Αυτή τη φορά, οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ διασκέδασαν με τον ιδιόμορφο «Γαργα-ληστή», ο οποίος κλέβει γέλιο από τα παιδιά που το έχουν, για να το χαρίσει σε όσα το στερούνται. Τη χοροθεατρική παράσταση επιμελήθηκε με μεράκι η Ομάδα Χορού της ΚΝΕ, ενώ τις δικές τους «πινελιές» έβαζαν σε αρκετά σημεία οι μικροί θεατές με τη συμμετοχή τους, αφού η παράσταση είχε διαδραστικό χαρακτήρα.

Το παιδικό πρόγραμμα του «Συρμού» αγκαλιάζουν με τη συμμετοχή τους όλο και περισσότερα (νεαρά) ζευγάρια που αναζητούν ποιοτικές αλλά και φτηνές διεξόδους για την ψυχαγωγία των παιδιών τους. Επιβεβαιώνεται έτσι η ανάγκη να ενισχυθεί ολόπλευρα η παρέμβαση της ΚΝΕ (όπως και του Κόμματος) για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη νεολαία, σε μια κρίσιμη φάση της ζωής της, την περίοδο που δημιουργεί οικογένεια.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα

Σήμερα Παρασκευή, 10.30 μ.μ., «Η... Μπουάτ στο Συρμό», ένα πάρτι από την ΕΔΟΝ.

Αύριο Σάββατο, 21 Φλεβάρη, 9.30 μ.μ., ροκ συναυλία με τα μαθητικά συγκροτήματα «Αυταπάτες», «Carpe Diem», «Τρίζλα» και «2 σολ».

Δευτέρα 23 Φλεβάρη, 9.30 μ.μ., εκδήλωση για τα 66 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ και προβολή της ταινίας «Ο κλοιός».

ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Καταγγέλλει αυθαιρεσίες της διοίκησης

Η ΕΛΜΕ Πειραιά έχει επανειλημμένα καταγγείλει για αυθαιρεσίες τον προϊστάμενο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Πειραιά. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΛΜΕ για τον προϊστάμενο, «μετά την πρακτική του να εισέρχεται σε αίθουσες διδασκαλίας και να προβαίνει σε διάφορους ελέγχους προς τον εκπαιδευτικό, προχωρά τώρα σε νέες αυθαιρεσίες υποχρεώνοντας συλλόγους καθηγητών να συνεδριάσουν σε συγκεκριμένο χρόνο με τη δική του παρουσία (!), με απώτερο προφανή σκοπό να επηρεάσει παρανόμως τις αποφάσεις τους και ταυτόχρονα με τις ενέργειές του υποκαθιστά τους Σχολικούς Συμβούλους στο έργο τους». Στα παραπάνω η ΕΛΜΕ προσθέτει ότι ο προϊστάμενος αμφισβήτησε τη νομιμότητα της ΕΛΜΕ και των εκπροσώπων της, ενώ του καταλογίζει «επιλεκτική» διενέργεια ΕΔΕ για εκπαιδευτικό, με την κατηγορία πως «άσκησε κριτική δημοσίως στη Διεύθυνση».

Ετσι, η ΕΛΜΕ, στην τελευταία της Γενική Συνέλευση αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία διαγραφής του προϊσταμένου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Πειραιά από το μητρώο των μελών της, ενώ προγραμματίζει νέα κινητοποίηση την ερχόμενη Τρίτη το πρωί έξω από το γραφείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Την απόφαση αυτή πήρε η Γενική Συνέλευση με πρόταση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Πειραιά, το οποίο, με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει για αντιδημοκρατικές, αντιπαιδαγωγικές ενέργειες τον προϊστάμενο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ