ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Μοχλός ικανοποίησης ιμπεριαλιστικών συμφερόντων

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Δρούτσα σε συζήτηση σχετικού ψηφίσματος

Συζήτηση και ψηφοφορία σχετικά με τον «εκσυγχρονισμό» της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ασφάλειας, πραγματοποιήθηκε χτες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, με στόχο την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της ΕΕ για ικανοποίηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων της. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, κατήγγειλαν τις προθέσεις της Εκθεσης και καταψήφισαν το ψήφισμα.

Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Δρούτσας επεσήμανε ότι «η Εκθεση, σχετικά με τον εκσυγχρονισμό της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Aσφάλειας (ΕΣA), στηρίζει ανοιχτά την ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των στρατιωτικών της ικανοτήτων για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της».

Οπως πρόσθεσε, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, το ψήφισμα «χαιρετίζει το στόχο του Συμβουλίου, να αποκτήσει η ΕΕ μόνιμη στρατιωτική δύναμη 60.000 ανδρών, με πυρήνα τις υπάρχουσες ήδη γαλλο-γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις Eurocorps, εξοπλισμένη με κοινά οπλικά συστήματα, ετοιμοπόλεμη για "δράσεις ταχείας αντίδρασης" σε διάφορες περιοχές του κόσμου ταυτόχρονα. Τα προσχήματα επεμβάσεων της ΕΕ, οι λεγόμενες "απειλές" κατά της ασφάλειάς της, διευρύνονται συνεχώς, συμπεριλαμβάνοντας, εκτός από την "τρομοκρατία", τομείς όπως η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή ασφάλεια, ο κυβερνοχώρος, οι περιφερειακές συγκρούσεις, οι θαλάσσιες μεταφορές ακόμη και το διάστημα. Στην πραγματικότητα, η ΕΕ επιφυλάσσει για τον εαυτό της το "δικαίωμα" να επεμβαίνει στρατιωτικά οπουδήποτε, όποτε το κρίνει αναγκαίο για τα ιμπεριαλιστικά της συμφέροντα. Και μάλιστα, όχι μόνο σε βάρος τρίτων χωρών και λαών, αλλά και των ίδιων των λαών των κρατών - μελών της, για να υπερασπιστεί όποτε χρειαστεί την εξουσία των μονοπωλίων».

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Κ. Δρούτσας σημείωσε ότι «για τους λόγους αυτούς το KKΕ καταψηφίζει την Εκθεση. Μόνο η λαϊκή ανυπακοή και η ρήξη με την ιμπεριαλιστική και αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, το ίδιο το οικοδόμημά της συνολικά, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την Ευρώπη της ειρήνης και της ευημερίας των λαών».

Προσφέρουν στο ΚΚΕ

-- Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΜΕΝ σε συνεδρίασή του στις 17 Φλεβάρη 2009 αποφάσισε ομόφωνα να συμμετέχει στην προσπάθεια του ΚΚΕ για την κατασκευή - ανέγερση κτιρίου, με στόχο τη στέγαση και φύλαξη του ιστορικού του αρχείου με την οικονομική ενίσχυση αυτής της προσπάθειας με το ποσό των 500 ευρώ. Το ιστορικό αρχείο του ΚΚΕ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΜΕΝ, δεν αφορά ούτε ενδιαφέρει αποκλειστικά και μόνο τα οργανωμένα μέλη του και τους φίλους και οπαδούς του αλλά όλους όσοι αντιλαμβάνονται την αξία και την ανάγκη διαφύλαξης της Ιστορίας του εργατικού και λαϊκού κινήματος στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, με στόχο την ενημέρωση αλλά και την παραπέρα μελέτη αυτού του ιστορικού υλικού.

-- Ο Παύλος Παπαχριστοφίλου δίνει 500 ευρώ στη μνήμη του πατέρα του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΥ, για το Αρχείο του Κόμματος.

-- Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και προς τιμή του 18ου Συνεδρίου του Κόμματος, ο Αρίστος Καμαρινός και τα παιδιά του Γιάννης και Κυριακή προσφέρουν 400 ευρώ, μέσω ΚΟ Εκπαιδευτικών Ν/Α Αθήνας.

-- Στη μνήμη του σύντροφου ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ, οι σ/φοι της ΚΟ του ΙΚΑ προσφέρουν 280 ευρώ για το Αρχείο του Κόμματος και το 18ο Συνέδριό του.

-- Οι σ/φοι Αραπάκης Βασίλης, Καταχανάς Γιώργος και Παπλωματάς Κώστας προσφέρουν 150 ευρώ στο ΚΚΕ, στη μνήμη της σ/σας ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ, προς τιμήν του 18ου Συνεδρίου.

-- Η Δήμητρα Ξενούλη προσφέρει 50 ευρώ για την ανέγερση του κτιρίου για τη στέγαση του Αρχείου του ΚΚΕ.

Οσο μιλούν αποκαλύπτονται

Η ηγεσία του ΣΥΝ έχει την τάση, απόκτημα της προσπάθειάς της να αποφεύγει να λέει τα πράγματα με το όνομά τους, να προσφεύγει στην ορολογία της (ψυχ)ιατρικής για να χαρακτηρίσει πολιτικά και οικονομικά φαινόμενα. Προχτές, ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ χαρακτήρισε παραλογισμό τον «προσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής στην προσπάθεια να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος» αντί της προσπάθειας μείωσης του κοινωνικού ελλείμματος. Κανένας παραλογισμός. Πολύ λογικά κάθε κυβέρνηση χώρας - μέλους της ΕΕ ακολουθεί αυτόν τον προσανατολισμό. Τον οποίο ο ΣΥΝ έχει στηρίξει όταν τασσόταν αναφανδόν υπέρ της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, άρα και της δέσμευσης της χώρας στην εκπλήρωση αυτών των δύο κριτηρίων.

Παρακάτω ο Αλ. Τσίπρας συμπλήρωσε πως αν ακολουθήσουμε την ίδια πολιτική «θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια σε μια παρατεταμένη κοινωνική ένταση» (...) «πράγμα το οποίο δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορούν να μας το προτείνουν τη στιγμή που βρισκόμαστε μπροστά σε κρίση». Δεν μπορεί να καταλάβει ο πρόεδρος του ΣΥΝ πως ο καπιταλισμός κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει την κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερες συνέπειες. Η προτεινόμενη πολιτική εκεί στοχεύει. Το ζήτημα είναι πώς και αν προετοιμάζεται ο λαός. Η «κοινωνική ένταση» την οποία ξορκίζει ο Αλ. Τσίπρας, η όξυνση της ταξικής πάλης λέμε εμείς, είναι ζητούμενο και όχι απευκταίο. Προφανώς όμως αλλιώς τα βλέπει ο ΣΥΝ.

Αμέσως μετά εξανέστη που η Ελλάδα δε «σήκωσε το ανάστημά της στην Κομισιόν και στην ΕΕ, κάτι το οποίο το κάνουν άλλες χώρες»! Οπως «Ισπανία, Ισλανδία, Γαλλία, εκεί λένε ότι θα έχουμε έλλειμμα για ένα μεγάλο διάστημα, το οποίο όμως έλλειμμα θα μας βοηθήσει για να δώσουμε χρήματα στην οικονομία, να αυξηθεί η ζήτηση, να ενισχυθεί η απασχόληση, πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, πρόγραμμα για νέες θέσεις απασχόλησης για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Και σταδιακά, σ' ένα βάθος χρόνου, αυτή η πρόσκαιρη αύξηση του ελλείμματος θα επιστρέψει σε ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας». Σώθηκαν δηλαδή - ισχυρίζεται ο Αλ. Τσίπρας - οι λαοί της Ισπανίας, της Ισλανδίας και της Γαλλίας! Για το καλό τους δίνουν μάχες στις Βρυξέλλες ο Σαρκοζί, ο Θαπατέρο κλπ. αναφωνεί ο οπορτουνισμός, οδυρόμενος που δε μας αξίωσε ο πανάγαθος να έχουμε κι εμείς έναν Σαρκοζί!

Εμπνεόμενος προφανώς απ' αυτούς ο Αλ. Τσίπρας κατέθεσε και τη ρηξικέλευθη άποψη, εν είδει ερωτήματος: «750 περίπου εκατ. ευρώ το 2008 για λαδώματα που αφορούν υπηρεσίες που θα έπρεπε να προσφέρονται με τρόπο διαφανή στους Ελληνες πολίτες. Αυτά μπορούμε να τα περιορίσουμε; Και ας αφήσουμε τους μισθούς»!!!

Και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο την απάντηση στην κρίση να τη δώσουν αντι-νεοφιλελεύθερες δυνάμεις μέσα από συνθέσεις και για το αν ο ΣΥΝ θα ήθελε να έχει ρόλο και συμμετοχή, απάντησε: «Ασφαλώς. Και όχι απλά θα ήθελε. Θα ήθελε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο». Εδώ, ο Αλ. Τσίπρας εισήγαγε στη συζήτηση και το εφεύρημα της «νέας διαχωριστικής γραμμής» που δήθεν υπάρχει πια στην κοινωνία μας και χωρίζει τις νεοφιλελεύθερες απ' τις αντι-νεοφιλελεύθερες δυνάμεις. Πού βρίσκεται η διαφορά τους. Στο ότι οι δεύτερες λένε «ότι η κοινωνία δεν μπορεί να προχωρήσει με μια απόλυτη υποταγή στην οικονομία της αγοράς». Μπορεί ίσως με μια σχετική υποταγή;

Ερωτηθείς πιο συγκεκριμένα για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι αυτή η συζήτηση «δεν είναι ώριμη. Διότι, αν δεν έχεις καν συζητήσει τους προγραμματικούς όρους και τις προϋποθέσεις, όταν βλέπεις ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παράγει με σαφήνεια τοποθετήσεις πάνω στα κρίσιμα προβλήματα...»!

Και δε θα μπορούσε βέβαια από μια τέτοια συνέντευξη να λείπει μια αντιΚΚΕ πινελιά. Στα όσα είπε δύο εξηγήσεις μπορεί να δοθούν. Είτε ότι αναπαράγει σαν παπαγαλάκι τα αντιΚΚΕ πονήματα του αστικού Τύπου. Είτε ότι λέει συνειδητά ψέματα. Γιατί αν έχει έστω διαβάσει τα ντοκουμέντα του Συνεδρίου του ΚΚΕ θα ξέρει ότι αυτό δεν επικεντρώνει «στην προσπάθεια αναστύλωσης του Στάλιν και του σταλινισμού». Οσο για το αν η συζήτηση για το σοσιαλισμό «αφορά το χθες και δεν αφορά το αύριο», πράγματι για τους οπορτουνιστές που ονειρεύονται τη διαχείριση του καπιταλισμού δεν αφορά το αύριο. Και κάτι ακόμα, επειδή ο Αλ. Τσίπρας προέτρεψε «ας περιμένουμε λοιπόν να δούμε τι θα γίνει το επόμενο διάστημα στο ΚΚΕ και όχι στο Συνέδριό του»: Μπορούμε να τον ενημερώσουμε ότι αυτό που θα γίνει θα δυσαρεστήσει πολύ τον οπορτουνισμό. Οι μύχιοι πόθοι του θα παραμείνουν τέτοιοι...


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ