ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Οξυνση των αντιθέσεων

Οι ουρές των ανέργων αυξάνονται στις καπιταλιστικές μητροπόλεις

Associated Press

Οι ουρές των ανέργων αυξάνονται στις καπιταλιστικές μητροπόλεις
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ -ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ολοένα και οξύνονται οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις παρά το γεγονός ότι οι διαβουλεύσεις προκειμένου να υπάρξει συναίνεση συνεχίζονται ενόψει της Συνόδου της ΕΕ στις αρχές Μάρτη και του G20 στις 2 του Απρίλη στο Λονδίνο. Στο επίκεντρο των αντιθέσεων ο «προστατευτισμός» με πρώτες διδάξασες τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία.

«Δεν πρέπει να εμφανιστούν οι ανισορροπίες του ανταγωνισμού», μέσω των ανακοινώσεων διαφόρων εθνικών σχεδίων ανάκαμψης, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ ο τελευταίος υπογράμμισε ότι «ο προστατευτισμός δεν είναι η απάντησή μας».

Παράλληλα, η Μέρκελ επιβεβαίωσε με τις δηλώσεις της την αλλαγή στάσης της Γερμανίας όσον αφορά στη στήριξη των «ασθενέστερων χωρών», δηλώνοντας έτοιμη «να βοηθήσει μέσω του ΔΝΤ τις οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης που αντιμετωπίζουν προβλήματα». Αυτή η πρόταση της δήθεν «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» δεν είναι τίποτα άλλο από μία επιδίωξη για νέο ξεζούμισμα των λαών.

Στο μεταξύ, επιπλέον 9.000 θέσεις εργασίας θα καταργήσει η «Anglo American Plc», η εταιρεία η οποία ελέγχει τη μεγαλύτερη επιχείρηση παραγωγής πλατίνας στον πλανήτη. Οι 9.000 θέσεις εργασίας που θα καταργηθούν έρχονται να προστεθούν στις 10.000 θέσεις που θα καταργηθούν στη θυγατρική στη Νότια Αφρική, στον κολοσσό στον κλάδο εκμετάλλευσης ορυχείων, την «Anglo Platinum», οι οποίες ανακοινώθηκαν στις αρχές του μήνα, ανεβάζοντας στις 19.000 το συνολικό αριθμό των θέσεων εργασίας που θα καταργηθούν.

Περικοπές θέσεων εργασίας, και μάλιστα κατά 20%, του προσωπικού της ανακοίνωσε και η βραζιλιάνικη εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών «Embraer». Η εταιρεία, που απασχολεί πάνω από 21.000 υπαλλήλους, δε διευκρίνισε τον ακριβή αριθμό των απολύσεων που θα κάνει, ωστόσο σημείωσε ότι θα ξεπεράσουν τις 4.000.

H «Saab», η ζημιογόνος θυγατρική της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας «General Motors», προσέφυγε σε δικαστική προστασία έναντι των πιστωτών της, σε μία προσπάθεια αποτροπής της πτώχευσης, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της «Saab» στο σουηδικό ραδιόφωνο.

Τέλος, στις 40.000 έφτασαν οι κατασχέσεις σπιτιών από τράπεζες στη Βρετανία το 2008, μια αύξηση της τάξης του 54% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Περίπου 5 δισ. δολάρια θα χρειαστεί η οικονομία της Ζιμπάμπουε για να ορθοποδήσει, εκτίμησε χτες ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Μόργκαντ Τσβανγκιράι, ο οποίος ήδη στράφηκε στη Νότια Αφρική αναζητώντας βοήθεια προκειμένου να εξασφαλίσει ένα μέρος απ' αυτά τα κεφάλαια. Η Ζιμπάμπουε έχει, ως γνωστόν, τον υψηλότερο πληθωρισμό στον κόσμο (περίπου 231.000.000%) και περίπου 7.000.000 απ' τα 12.000.000 του συνολικού πληθυσμού της χώρας έχουν άμεση ανάγκη από επισιτιστική βοήθεια.

ΙΤΑΛΙΑ
Στο στόχαστρο οι μετανάστες

ΡΩΜΗ.--

Νέα σκληρότερα μέτρα ενάντια στους μετανάστες υιοθέτησε χτες ομόφωνα η ιταλική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η οποία εκμεταλλεύεται τους πρόσφατους βιασμούς που έχουν σημειωθεί στη χώρα για να ρίξει τις ευθύνες στους ξένους και τους μετανάστες.

Η κυβέρνηση υιοθέτησε ένα έκτακτο σχέδιο, το οποίο δίνει το «πράσινο φως» στους δημάρχους να χρησιμοποιούν άοπλους πολίτες για να περιπολούν στους δρόμους των πόλεων, διαθέτει 100 εκατομμυρίων ευρώ για ζητήματα ασφάλειας αλλά και τη στρατολόγηση επιπλέον 2.500 αστυνομικών μέχρι το τέλος του Μάρτη, επεκτείνει σε εξάμηνο (από δίμηνο) την περίοδο κράτησης των μεταναστών. Επιπλέον, προσθέτει και κάποιες διατάξεις, υποτίθεται «ευαισθησίας» που αφορούν την επέκταση της περιόδου κράτησης των κατηγορουμένων για βιασμό, δίνει δωρεάν νομική υποστήριξη στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης κ.ά.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί και από το Κοινοβούλιο, όπου οι δυνάμεις του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχουν μια άνετη πλειοψηφία.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Δημοψήφισμα για την ένταξη της Κροατίας στο ΝΑΤΟ

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ - ΚΡΑΚΟΒΙΑ.--

Τη θέση της στο ΝΑΤΟ «αξιοποιεί» η Σλοβενία σαν μοχλό πίεσης έναντι της Κροατίας για την επίλυση μακροχρόνιων συνοριακών διαφορών. Χτες, στη Λιουμπλιάνα ξεκίνησε συλλογή υπογραφών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα κρίνει εάν η Σλοβενία θα επιτρέψει την ένταξη της Κροατίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο...

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της σλοβενικής Βουλής, Πάβελ Γκάνταρ, η προθεσμία εκπνέει στις 26 του Μάρτη και έως τότε θα πρέπει να έχουν συλλεχτεί το λιγότερο 40.000 υπογραφές ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, που πρότειναν δύο εξωκοινοβουλευτικές εθνικιστικές ομάδες, οι οποίες αντιτίθενται στην ένταξη της Κροατίας στο ΝΑΤΟ εξαιτίας των εν λόγω διαφορών. Το δημοψήφισμα φαινόταν απίθανο ενδεχόμενο, μετά τη συνεδρίαση της σλοβενικής Βουλής την Τετάρτη και την υιοθέτηση δήλωσης, στην οποία αναφέρεται ότι «απορρίπτονται όλοι οι κροατικοί όροι που παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα της Σλοβενίας». Η δήλωση ικανοποίησε μία από τις δύο ομάδες, το «Institute for June 25», το οποίο υπαναχώρησε από το αίτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Ωστόσο, το άλλο, μικρότερο κόμμα, το Κόμμα του Σλοβενικού Λαού (SSN) αποφάσισε να προχωρήσει στη συλλογή υπογραφών για το δημοψήφισμα.

Πάντως, χτες, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, απηύθυνε έκκληση στη Σλοβενία να μην εμποδίσει την είσοδο της Κροατίας στο ΝΑΤΟ «ώστε να φιλοξενήσουμε την Κροατία στη μεγάλη οικογένειά μας και στις προγραμματισμένες συνόδους του ΝΑΤΟ τον Απρίλη».

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Λετονίας

ΡΙΓΑ.--

Σε παραίτηση υποχρεώθηκε χτες η κυβέρνηση συνασπισμού στη Λετονία, μετά την απόσυρση της εμπιστοσύνης των δύο μεγαλύτερων εταίρων του συνασπισμού (του Λαϊκού Κόμματος και της Ενωσης των Πρασίνων και των Αγροτών) στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. Ο Πρόεδρος της χώρας Βάλντις Ζάτλερς έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Ιβάρς Γκοντάμινς και της κυβέρνησής του και θα ξεκινήσει τη Δευτέρα διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων για την ανεύρεση νέου πρωθυπουργού. Ο Πρόεδρος είχε υποστηρίξει πως έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στον πρωθυπουργό, καθώς ο τελευταίος αρνήθηκε να υιοθετήσει προηγούμενες εξαγγελίες του για να περικοπούν ορισμένα υπουργεία, ως μέτρο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, οι συνέπειες της οποίας είναι ιδιαίτερα αρνητικές στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Γενάρη σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις στο κέντρο της Ρίγας, όπου περισσότεροι από 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Οι διαδηλωτές, που επιχείρησαν να εισέλθουν στο κοινοβούλιο, απαιτούσαν τη διενέργεια πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών και κατηγόρησαν την κυβέρνηση για οικονομική κακοδιαχείριση.

Οι συμβιβασμένες ηγεσίες ξεπουλούν τους εργάτες

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Σουηδίας (ΓΣΕΣ) είναι σε διάλογο εδώ και 4 μήνες με τον Σύνδεσμο Σουηδών Βιομηχάνων (ΣΣΒ) για να ξεπουλήσουν για άλλη μια φορά την εργατική τάξη.

Τα σχέδια που έχουν οι ρεφορμιστές και οι βιομήχανοι είναι να απαγορευτεί ουσιαστικά η απεργία αλληλεγγύης που έχουν δικαίωμα να κηρύττουν οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων αλλά και να αλλάξουν το εργασιακό δίκαιο με το να απολύουν οι εργοδότες ευκολότερα και να προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους με χειρότερους μισθούς και όρους κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις.

Η ΓΣΕΣ βέβαια δεν έχει το δικαίωμα να υπογράφει εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας (μόνο σε επίπεδο Ομοσπονδιών υπάρχει αυτό το δικαίωμα στη Σουηδία) αλλά φαίνεται ότι οι ηγεσίες των Ομοσπονδιών που αποτελούνται, όλες, από στελέχη της σοσιαλδημοκρατίας και του Αριστερού κόμματος, να έχουν δώσει το πράσινο φως μιας και δεν υπάρχει καμιά αξιόλογη αντίδραση. Αντίδραση υπάρχει μόνο από πρωτοβάθμια σωματεία που προσπαθούν τα ρεφορμιστικά συνδικάτα να την καταπνίξουν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η πρόεδρος της ΓΣΕΣ, Βάνια Λούντμπι-Βεντίν, που προωθεί αυτά τα μέτρα, είναι και πρόεδρος των λεγόμενων Ευρωπαϊκών συνδικάτων, των ρεφορμιστικών και ξεπουλημένων στην εργοδοσία και στο κεφάλαιο.

Επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι αυτό γίνεται την ίδια στιγμή που οι σοσιαλδημοκράτες καταλήγουν σε προεκλογική συμφωνία με το Αριστερό κόμμα («αδελφάκι» του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) και τους Πράσινους για μια λεγόμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές. Δίνεται το άλλοθι λοιπόν να παρουσιάζονται οι σοσιαλδημοκράτες σαν αριστεροί με τη βοήθεια του Αριστερού κόμματος.

Η προδοσία της εργατικής τάξης συνεχίζεται με την καθοριστική συμμετοχή και των... αριστερών μαϊντανών!


Γιάννης Κωνστάντης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ