Σάββατο 21 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Οι συμβιβασμένες ηγεσίες ξεπουλούν τους εργάτες

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Σουηδίας (ΓΣΕΣ) είναι σε διάλογο εδώ και 4 μήνες με τον Σύνδεσμο Σουηδών Βιομηχάνων (ΣΣΒ) για να ξεπουλήσουν για άλλη μια φορά την εργατική τάξη.

Τα σχέδια που έχουν οι ρεφορμιστές και οι βιομήχανοι είναι να απαγορευτεί ουσιαστικά η απεργία αλληλεγγύης που έχουν δικαίωμα να κηρύττουν οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων αλλά και να αλλάξουν το εργασιακό δίκαιο με το να απολύουν οι εργοδότες ευκολότερα και να προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους με χειρότερους μισθούς και όρους κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις.

Η ΓΣΕΣ βέβαια δεν έχει το δικαίωμα να υπογράφει εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας (μόνο σε επίπεδο Ομοσπονδιών υπάρχει αυτό το δικαίωμα στη Σουηδία) αλλά φαίνεται ότι οι ηγεσίες των Ομοσπονδιών που αποτελούνται, όλες, από στελέχη της σοσιαλδημοκρατίας και του Αριστερού κόμματος, να έχουν δώσει το πράσινο φως μιας και δεν υπάρχει καμιά αξιόλογη αντίδραση. Αντίδραση υπάρχει μόνο από πρωτοβάθμια σωματεία που προσπαθούν τα ρεφορμιστικά συνδικάτα να την καταπνίξουν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η πρόεδρος της ΓΣΕΣ, Βάνια Λούντμπι-Βεντίν, που προωθεί αυτά τα μέτρα, είναι και πρόεδρος των λεγόμενων Ευρωπαϊκών συνδικάτων, των ρεφορμιστικών και ξεπουλημένων στην εργοδοσία και στο κεφάλαιο.

Επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι αυτό γίνεται την ίδια στιγμή που οι σοσιαλδημοκράτες καταλήγουν σε προεκλογική συμφωνία με το Αριστερό κόμμα («αδελφάκι» του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) και τους Πράσινους για μια λεγόμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές. Δίνεται το άλλοθι λοιπόν να παρουσιάζονται οι σοσιαλδημοκράτες σαν αριστεροί με τη βοήθεια του Αριστερού κόμματος.

Η προδοσία της εργατικής τάξης συνεχίζεται με την καθοριστική συμμετοχή και των... αριστερών μαϊντανών!


Γιάννης Κωνστάντης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ