Σάββατο 21 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Οξυνση των αντιθέσεων

Οι ουρές των ανέργων αυξάνονται στις καπιταλιστικές μητροπόλεις

Associated Press

Οι ουρές των ανέργων αυξάνονται στις καπιταλιστικές μητροπόλεις
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ -ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ολοένα και οξύνονται οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις παρά το γεγονός ότι οι διαβουλεύσεις προκειμένου να υπάρξει συναίνεση συνεχίζονται ενόψει της Συνόδου της ΕΕ στις αρχές Μάρτη και του G20 στις 2 του Απρίλη στο Λονδίνο. Στο επίκεντρο των αντιθέσεων ο «προστατευτισμός» με πρώτες διδάξασες τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία.

«Δεν πρέπει να εμφανιστούν οι ανισορροπίες του ανταγωνισμού», μέσω των ανακοινώσεων διαφόρων εθνικών σχεδίων ανάκαμψης, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ ο τελευταίος υπογράμμισε ότι «ο προστατευτισμός δεν είναι η απάντησή μας».

Παράλληλα, η Μέρκελ επιβεβαίωσε με τις δηλώσεις της την αλλαγή στάσης της Γερμανίας όσον αφορά στη στήριξη των «ασθενέστερων χωρών», δηλώνοντας έτοιμη «να βοηθήσει μέσω του ΔΝΤ τις οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης που αντιμετωπίζουν προβλήματα». Αυτή η πρόταση της δήθεν «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» δεν είναι τίποτα άλλο από μία επιδίωξη για νέο ξεζούμισμα των λαών.

Στο μεταξύ, επιπλέον 9.000 θέσεις εργασίας θα καταργήσει η «Anglo American Plc», η εταιρεία η οποία ελέγχει τη μεγαλύτερη επιχείρηση παραγωγής πλατίνας στον πλανήτη. Οι 9.000 θέσεις εργασίας που θα καταργηθούν έρχονται να προστεθούν στις 10.000 θέσεις που θα καταργηθούν στη θυγατρική στη Νότια Αφρική, στον κολοσσό στον κλάδο εκμετάλλευσης ορυχείων, την «Anglo Platinum», οι οποίες ανακοινώθηκαν στις αρχές του μήνα, ανεβάζοντας στις 19.000 το συνολικό αριθμό των θέσεων εργασίας που θα καταργηθούν.

Περικοπές θέσεων εργασίας, και μάλιστα κατά 20%, του προσωπικού της ανακοίνωσε και η βραζιλιάνικη εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών «Embraer». Η εταιρεία, που απασχολεί πάνω από 21.000 υπαλλήλους, δε διευκρίνισε τον ακριβή αριθμό των απολύσεων που θα κάνει, ωστόσο σημείωσε ότι θα ξεπεράσουν τις 4.000.

H «Saab», η ζημιογόνος θυγατρική της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας «General Motors», προσέφυγε σε δικαστική προστασία έναντι των πιστωτών της, σε μία προσπάθεια αποτροπής της πτώχευσης, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της «Saab» στο σουηδικό ραδιόφωνο.

Τέλος, στις 40.000 έφτασαν οι κατασχέσεις σπιτιών από τράπεζες στη Βρετανία το 2008, μια αύξηση της τάξης του 54% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Περίπου 5 δισ. δολάρια θα χρειαστεί η οικονομία της Ζιμπάμπουε για να ορθοποδήσει, εκτίμησε χτες ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Μόργκαντ Τσβανγκιράι, ο οποίος ήδη στράφηκε στη Νότια Αφρική αναζητώντας βοήθεια προκειμένου να εξασφαλίσει ένα μέρος απ' αυτά τα κεφάλαια. Η Ζιμπάμπουε έχει, ως γνωστόν, τον υψηλότερο πληθωρισμό στον κόσμο (περίπου 231.000.000%) και περίπου 7.000.000 απ' τα 12.000.000 του συνολικού πληθυσμού της χώρας έχουν άμεση ανάγκη από επισιτιστική βοήθεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ