Σάββατο 21 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Δημοψήφισμα για την ένταξη της Κροατίας στο ΝΑΤΟ

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ - ΚΡΑΚΟΒΙΑ.--

Τη θέση της στο ΝΑΤΟ «αξιοποιεί» η Σλοβενία σαν μοχλό πίεσης έναντι της Κροατίας για την επίλυση μακροχρόνιων συνοριακών διαφορών. Χτες, στη Λιουμπλιάνα ξεκίνησε συλλογή υπογραφών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα κρίνει εάν η Σλοβενία θα επιτρέψει την ένταξη της Κροατίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο...

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της σλοβενικής Βουλής, Πάβελ Γκάνταρ, η προθεσμία εκπνέει στις 26 του Μάρτη και έως τότε θα πρέπει να έχουν συλλεχτεί το λιγότερο 40.000 υπογραφές ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, που πρότειναν δύο εξωκοινοβουλευτικές εθνικιστικές ομάδες, οι οποίες αντιτίθενται στην ένταξη της Κροατίας στο ΝΑΤΟ εξαιτίας των εν λόγω διαφορών. Το δημοψήφισμα φαινόταν απίθανο ενδεχόμενο, μετά τη συνεδρίαση της σλοβενικής Βουλής την Τετάρτη και την υιοθέτηση δήλωσης, στην οποία αναφέρεται ότι «απορρίπτονται όλοι οι κροατικοί όροι που παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα της Σλοβενίας». Η δήλωση ικανοποίησε μία από τις δύο ομάδες, το «Institute for June 25», το οποίο υπαναχώρησε από το αίτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Ωστόσο, το άλλο, μικρότερο κόμμα, το Κόμμα του Σλοβενικού Λαού (SSN) αποφάσισε να προχωρήσει στη συλλογή υπογραφών για το δημοψήφισμα.

Πάντως, χτες, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, απηύθυνε έκκληση στη Σλοβενία να μην εμποδίσει την είσοδο της Κροατίας στο ΝΑΤΟ «ώστε να φιλοξενήσουμε την Κροατία στη μεγάλη οικογένειά μας και στις προγραμματισμένες συνόδους του ΝΑΤΟ τον Απρίλη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ