Σάββατο 21 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Νετανιάχου

Στα έδρανα της αντιπολίτευσης δηλώνει αποφασισμένη να μείνει η Τζίπι Λίβνι και το «Καντίμα»

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επικεφαλής του «Λικούντ», έχει από χτες έξι εβδομάδες για να σχηματίσει κυβέρνηση, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Προέδρου Πέρες να πείσει την Τζίπι Λίβνι να παραλάβει μαζί με τον Νετανιάχου τη σχετική εντολή. Πρόκειται για μία από τις σπάνιες φορές που εντολή δεν παραλαμβάνει το κόμμα που συγκέντρωσε, έστω και με μικρή διαφορά, τις περισσότερες έδρες.

Ο Νετανιάχου κάλεσε τη Λίβνι και το «Εργατικό Κόμμα» του Εχούντ Μπαράκ να συμμετάσχουν σε μια «ευρεία κυβέρνηση ενότητας και συνεργασίας». Υποστήριξε ότι έχει συνείδηση «της ευθύνης που αναλαμβάνει, με στόχο την ασφάλεια και την ειρήνη».

Υπέρ του έχουν ταχθεί τα θρησκευτικά και εθνικιστικά κόμματα. Τη διαφορά, αναμφιβόλως, κάνει η συναίνεση του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και του ακροδεξιού κόμματός του «Ισραελ Μπεϊτένιου», που αναδείχτηκε τρίτο. Συνολικά, 65 βουλευτές φέρονται να στηρίζουν τον Νετανιάχου, αριθμός που του δίνει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, την οποία, όμως, θα πρέπει να «βεβαιώσει» με «σοβαρά ανταλλάγματα».

Η Λίβνι ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να συμπράξει με τον Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι το «Καντίμα» έχει «εντελώς διαφορετικές θέσεις» και πρόταξε τη «λύση των δύο κρατών» με τους Παλαιστινίους. Η κοινοβουλευτική ομάδα του «Καντίμα» συνεδριάζει την Κυριακή και αναμένεται ν' αποφασίσει παραμονή στην αντιπολίτευση.

Σκεπτικισμός...

«Ετοιμος για συνομιλίες με οποιαδήποτε ισραηλινή κυβέρνηση, αρκεί να υπάρχει δέσμευση για δύο κράτη, αποδοχή των προηγούμενων συμπεφωνημένων, σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας και τερματισμός κάθε εποικιστικής δραστηριότητας» δήλωνε, διά του εκπροσώπου του, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς. Η «Χαμάς», από την άλλη, εκτιμούσε ότι η «σιωνιστική πολιτική πάει από το κακό στο χειρότερο, μακριά από την ασφάλεια και τη σταθερότητα».

Οπως πάντως σχολίαζε ο Γκίντεον Λεβί στην ισραηλινή «Χααρέτζ», «όποια και αν είναι η νέα κυβέρνηση, οι διαφορές θα εντοπίζονται μόνο στη ρητορική γιατί το κλειδί βρίσκεται πάντα στην Ουάσιγκτον».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατοχή και αντιλαϊκά μέτρα στο επίκεντρο (2013-01-20 00:00:00.0)
Πρόωρες κάλπες για προώθηση αντιλαϊκών μέτρων (2012-10-12 00:00:00.0)
Προς νέα αντιδραστική κυβέρνηση (2009-03-17 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τη γενοκτονία (2008-05-30 00:00:00.0)
«Δεδομένη η απάντηση στις επιθέσεις» λέει η «Χαμάς» (2006-03-24 00:00:00.0)
Ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα (2005-12-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ