Σάββατο 21 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Παζάρι για τη βάση στο Μανάς

ΜΠΙΣΚΕΚ - ΝΤΟΥΣΑΝΜΠΕ - ΚΡΑΚΟΒΙΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Διορία έξι μηνών να εγκαταλείψουν την αεροπορική βάση στο Μανάς, που θεωρείται ως μία από τις θέσεις κλειδιά για τις κατοχικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, έδωσε χτες το Κιργιστάν στις δυνάμεις των ΗΠΑ, μετά και από τη σχετική επικύρωση της απόφασης από το Κοινοβούλιο της χώρας, την Πέμπτη. Η Ουάσιγκτον ωστόσο εξαρχής εξέφρασε την πρόθεσή της να «παζαρέψει» την αναίρεση της απόφασης, δηλώνοντας πρόθυμη να πληρώσει, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, υποστήριξε ότι το θέμα της βάσης στο Μανάς δεν έχει κλείσει. Πρόσθεσε δε ότι θα εξεταστούν οι οικονομικές απαιτήσεις και αν κριθούν δικαιολογημένες, θα γίνουν και οι ανάλογες κινήσεις...

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ φαίνεται να βρήκαν διέξοδο παράκαμψης του Πακιστάν, για τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων κατοχής, μέσω των δρόμων που έδωσαν το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν. Οι δύο χώρες της Κεντρικής Ασίας έδωσαν πράσινο φως για τη διέλευση από το έδαφός τους φορτίων ανεφοδιασμού, πλην «επιθετικών στρατιωτικών φορτίων».

Παράλληλα, μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Ρ. Γκέιτς δήλωσε ικανοποιημένος από τις δηλώσεις προθέσεων 20 χωρών - μελών της «συμμαχίας» να αυξήσουν τις κατοχικές αποστολές τους στο Αφγανιστάν, κατόπιν ισχυρών αμερικανικών πιέσεων.

Στο μεταξύ «ανησυχία» φαίνεται να προκαλεί στις ΗΠΑ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, στην οποία συναίνεσε η πακιστανική κυβέρνηση, με αντάλλαγμα την επιβολή του ισλαμικού νόμου της Σαρία στην κοιλάδα Σουάτ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ρ. Γκέιτς, μία τέτοιου είδους εκεχειρία θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη και στην περίπτωση μιας ενδεχόμενης συμφωνίας της αφγανικής κυβέρνησης με τους Ταλιμπάν, δεδομένου ότι σε μια μακροχρόνια λύση στο Αφγανιστάν θα πρέπει να γίνουν και κάποιες κινήσεις με χαρακτήρα πολιτικής συμφιλίωσης. Απ' ό,τι φαίνεται τα ιμπεριαλιστικά σχέδια προβλέπουν διάφορα σενάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ