Σάββατο 21 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΛΕΣ - ΓΟΥΑΔΕΛΟΥΠΗ
Εκρηκτική αναμονή

ΠΑΡΙΣΙ - ΠΟΥΑΝΤ Α ΠΙΤΡ.-

Εκρηκτική ηρεμία επικρατούσε χτες στη Γουαδελούπη, στις γαλλικές κτήσεις της Καραϊβικής, όπου αναμένεται η επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στα συνδικάτα και στους εργοδότες με την παρουσία κυβερνητικών μεσολαβητών που έχουν φτάσει από τη μητρόπολη, μετά τις εξαγγελίες «βοήθειας» του Προέδρου Σαρκοζί. Οι ντόπιοι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι, πάντως, εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και επιμένουν τόσο στη συνέχιση της γενικής απεργίας που κλείνει πλέον ένα μήνα καθώς και στη διατήρηση των οδοφραγμάτων.

Ο Νικολά Σαρκοζί, μετά από συνάντηση που είχε με βουλευτές και εκπροσώπους τοπικών οργανώσεων και αρχών στα Ηλύσια Πεδία, ανακοίνωσε πακέτο βοήθειας 580 εκατομμυρίων ευρώ για τις υπερπόντιες κτήσεις. Επίσης, μίλησε για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και για μείωση των τιμών στα βασικά αγαθά. Υποσχέθηκε, δε, γενική επανεξέταση της πολιτικής για τις υπερπόντιες κτήσεις τονίζοντας ότι θα πρέπει να τεθούν οι βάσεις για οικονομική ανάπτυξη που δε θα στηρίζεται αποκλειστικά στις εισαγωγές από τη μητρόπολη.

Οπως, πάντως, σχολίαζαν αναλυτές, ο Σαρκοζί, για άλλη μια φορά, δεν αντιμετώπισε την ουσία. Ιιδιαίτερα γιατί το πρόβλημα στη Γουαδελούπη, όπως και στις άλλες υπερπόντιες κτήσεις, είναι ότι το 90% του πλούτου τους παραμένει στα χέρια των απογόνων των αποικιοκρατών ενώ η ανεργία μεταξύ των ντόπιων κυμαίνεται στο 23%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ