Παρασκευή 30 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΤ. ΤΟΥΤΟΥ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Καταγγέλλει τη γενοκτονία

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Σφαγή» χαρακτήρισε ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου την ισραηλινή επιδρομή στην Μπέιτ Χανούν, της βόρειας Γάζας, το Νοέμβρη του 2006, που στοίχισε τη ζωή σε 19 Παλαιστίνιους. Ο Τούτου, που ολοκλήρωσε διήμερη επιτόπια σχετική έρευνα ως απεσταλμένος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις διηγήσεις μαρτύρων, συμπληρώνοντας ότι «δεν είναι επαρκής η ισραηλινή εξήγηση περί τεχνικού σφάλματος που τελικά οδήγησε τις οβίδες στα σπίτια». Η ισραηλινή κυβέρνηση δε συνεργάστηκε, κατηγορώντας το Συμβούλιο του ΟΗΕ για «μεροληψία υπέρ των Παλαιστινίων».

Ο Νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε «απεχθέστατο» τον αποκλεισμό της Γάζας και τόνισε ότι «η σιωπή και η συνέργεια της διεθνούς κοινότητας μας ντροπιάζουν όλους», καταλήγοντας ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία. Ο Τούτου, παράλληλα, κάλεσε την παλαιστινιακή πλευρά να μην εκτοξεύει ρουκέτες.

Και «εσωτερικά» πυρά κατά Ολμέρτ

«Να διεξαχθούν εσωκομματικές εκλογές στο "Καντίμα", προκειμένου να αναδειχτεί διάδοχος του Ολμέρτ», πρότεινε, χθες, η υπουργός Εξωτερικών και σημαίνον στέλεχος του κόμματος του πρωθυπουργού. Η Λίβνι, που αναμένεται να συμμετάσχει στην κούρσα για τη διαδοχή, υποστήριξε ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις το «Καντίμα» πρέπει να «είναι έτοιμο για όλα, και για πρόωρες εκλογές, και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Ο Ολμέρτ, μέχρι στιγμής, δηλώνει αποφασισμένος να μην παραιτηθεί, αν δεν του ασκηθεί δίωξη σε σχέση με το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται. Αντίθετη άποψη, όμως, φαίνεται ότι έχουν οι Ισραηλινοί. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 70% εκτιμά ότι πρέπει να παραιτηθεί και το 62% υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ