Παρασκευή 30 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ψάχνουν φόρμουλα «κάλυψης» του «ευρωστρατού»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Η διοίκηση του ΟΗΕ (UNMIK) στο Κοσσυφοπέδιο θα προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε κατάσταση παρουσιαστεί στην περιοχή μετά τις 15 Ιούνη, οπότε τίθεται σε ισχύ το νέο Σύνταγμα του «ανεξάρτητου» προτεκτοράτου, δήλωσε χτες στην έδρα του ΟΗΕ ο διοικητής της αποστολής Γιοακίμ Ρίκερ. Με αφορμή την αντιπαράθεση Ρωσίας - Δύσης για την αστυνομικο-δικαστική αποστολή της ΕΕ (EULEX), πρόσθεσε ότι τα όποια προβλήματα «θα μπορούσαν να λυθούν» εάν καταστεί εφικτό να τεθεί η αποστολή από την αιγίδα του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της UNMIK δήλωσε πως η αποστολή του ΟΗΕ θα παραμείνει στο Κοσσυφοπέδιο και μετά τις 15 Ιούνη.

Στο μεταξύ εντείνονται οι φήμες πως ο Ιταλός διπλωμάτης (πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι και επικεφαλής του ΟΑΣΕ στη Σερβία τη διετία 2001-2002) Στέφανο Σανίνο θα είναι ο επόμενος διοικητής της αποστολής της «UNMIK».

Τέλος, σε έκθεση του Γραφείου του ΟΗΕ κατά των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος (UNODC), υποστηρίζεται ότι τα Βαλκάνια έχουν γίνει «μία απ' τις ασφαλέστερες περιοχές του κόσμου», παρά ...το γεγονός πως αυτά παραμένουν σημαντικό σταυροδρόμι για διάφορα είδη λαθρεμπορίου, κυρίως ναρκωτικών και όπλων και παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Οι συντάκτες της έκθεσης δεν μπορούν εντούτοις να κρύψουν πως τα Βαλκάνια παραμένουν ο κυριότερος δρόμος για τη μεταφορά δεκάδων τόνων ηρωίνης προς τη Δυτική Ευρώπη. Ο επικεφαλής του UNODC Αντόνιο Μαρία Κόστα υποστήριξε μάλιστα πως η ...ρόδινη κατάσταση στα Βαλκάνια «θα συνεχίσει όσο η περιοχή συνεχίζει το άνοιγμά της προς την υπόλοιπη Ευρώπη»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ