Τρίτη 17 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Προς νέα αντιδραστική κυβέρνηση

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΚΑΙΡΟ.--

Σε συμφωνία για το σχηματισμό νέας ισραηλινής κυβέρνησης συνασπισμού κατέληξαν την Κυριακή ο εντολοδόχος πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος Λικούντ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος «Γισραέλ Μπεϊτένου» Αβιγκντορ Λίμπερμαν, που αναμένεται να αναλάβει υπουργός Εξωτερικών.

Στη συμφωνία προβλέπεται ακόμη πως: Α) Τα υπουργεία «Εθνικής Υποδομής», «Μετανάστευσης», «Τουρισμού» και «Εθνικής Ασφάλειας» θα τα αναλάβουν στελέχη του ακροδεξιού «Γισραέλ Μπεϊτένου». Β) Θα γίνει κυβερνητικός ανασχηματισμός σε περίπτωση που αποφασίσει να προσχωρήσει στην κυβέρνηση και το κόμμα Καντίμα της απερχόμενης υπουργού Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι (η οποία, ωστόσο, διαβεβαιώνει πως δεν πρόκειται να συγκατοικήσει με τους Νετανιάχου και Λίμπερμαν λόγω «ριζικών διαφορών» στα πολιτικά προγράμματα των κομμάτων τους).

Η νέα ισραηλινή κυβέρνηση για να έχει αυτοδυναμία (με τουλάχιστον 61 έδρες στην 120μελή Βουλή) θα έχει την υποστήριξη και άλλων μικρότερων ακροδεξιών κομμάτων όπως το «Σας» υπερορθόδοξων εβραίων, η «Ενωμένη Λίστα της Τόρα», η «Εθνική Ενωση» και η «Εβραϊκή Εστία»...

Η εξέλιξη αντιμετωπίστηκε με επιφυλάξεις απ' τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και των Παλαιστινίων αλλά και τον επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, καθώς όλοι αμφέβαλαν για το περαιτέρω προχώρημα της λεγόμενης «ειρηνευτικής» διαδικασίας για το μεσανατολικό. Ιδιαίτερα, όταν αναλαμβάνει το τιμόνι του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών ένας άνθρωπος που αντιτίθεται κατηγορηματικά στην ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και μάχεται υπέρ της διεύρυνσης των παράνομων εβραϊκών εποικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη...

Σήμερα, πάντως, αναμένεται να γίνει η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με επικεφαλής τον απερχόμενο Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ με θέμα την ανταλλαγή Παλαιστίνιων κρατουμένων με τον αιχμάλωτο Ισραηλινό στρατιώτη Γκίλαντ Σάλιτ. Ο Ολμερτ δεν παρέλειψε χτες να κατηγορήσει τους Παλαιστίνιους πως «χαράμισαν» την ευκαιρία διαπραγμάτευσης μιας «ειρηνευητικής» συμφωνίας, εξαίροντας τις διαπραγματευτικές ικανότητες της υπουργού Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι.

Το ίδιο 24ωρο στο Κάιρο Αιγύπτιοι διπλωμάτες κάλεσαν χτες στελέχη της «Χαμάς» και της Ισλαμικής «Τζιχάντ» στη Δαμασκό να συμμετάσχουν στις ενδοπαλαιστινιακές διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται. Στο μόνο που φαίνεται μέχρι στιγμής να έχουν συμφωνήσει τα στελέχη της «Χαμάς» και της «Φατάχ» είναι η διεξαγωγή των προεδρικών και των κοινοβουλευτικών εκλογών το Γενάρη του 2010.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Νετανιάχου (2009-02-21 00:00:00.0)
Εντείνεται το ανθρωπιστικό πρόβλημα στη Γάζα (2008-11-21 00:00:00.0)
Ωρα «αποφασιστικής σημασίας επιλογών» (2008-07-15 00:00:00.0)
Πολύωρη σύσκεψη για τη Γάζα (2008-06-11 00:00:00.0)
Απαισιοδοξία Ολμέρτ για τις συνομιλίες (2008-01-15 00:00:00.0)
«Ζόρια» με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (2007-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ