Τρίτη 15 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Απαισιοδοξία Ολμέρτ για τις συνομιλίες

Το περιστέρι που κρατάει η μικρή Παλαιστίνια σε προσφυγικό καταυλισμό εκφράζει τη θέληση για λευτεριά

Associated Press

Το περιστέρι που κρατάει η μικρή Παλαιστίνια σε προσφυγικό καταυλισμό εκφράζει τη θέληση για λευτεριά
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, το προσφυγικό ζήτημα, τα σύνορα και την ασφάλεια ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, τους εποικισμούς στη Δυτική Οχθη και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων συζήτησαν χτες επί ένα δίωρο σε «φιλικό» κλίμα η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι και ο Παλαιστίνιος πρώην πρωθυπουργός Αχμέντ Κουρέι. Οι δύο αξιωματούχοι, που συναντήθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ιερουσαλήμ, δεν αναφέρθηκαν σε τυχόν αποτελέσματα της συνάντησης, η ατζέντα της οποίας προκάλεσε ήδη «τριγμούς» στην ισραηλινή κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ. Ο Αβιγκορ Λίμπερμαν του Κόμματος «Μπεϊτεϊνού - Ισραελ» (με 11 βουλευτές) απείλησε χτες με αποχώρηση του κόμματος απ' την κυβέρνηση Ολμερτ σε περίπτωση που παραμείνουν στην ατζέντα των συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους το καθεστώς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, τα οριστικά σύνορα του παλαιστινιακού κράτους και το ζήτημα των προσφύγων»... Παρόμοια απειλή για τον ίδιο λόγο εκτόξευσε χτες και το υπερορθόδοξο εβραϊκό κόμμα «Shas» (που διαθέτει 12 βουλευτές)...

Πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίστηκε σχετικά απαισιόδοξος για την τελική έκβαση των συνομιλιών. Ο Εχούντ Ολμερτ, μιλώντας σε επιτροπή της ισραηλινής Βουλής, είπε πως δεν είναι σίγουρος εάν (οι Ισραηλινοί) θα φτάσουν και εάν τελικώς θα μπορέσουν να εφαρμόσουν μία ειρηνευτική συμφωνία με την παλαιστινιακή πλευρά...

Οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες προκαλούν αντιδράσεις και σε στελέχη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που κάλεσε την κυβέρνηση του (Παλαιστίνιου προέδρου) Μαχμούτ Αμπάς «να σταματήσει να δίνει δωρεάν το αίμα και τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού...»

Μέσα σ' αυτό το κλίμα δεν έλειψαν οι ισραηλινές επιδρομές, που προχτές βράδυ προκάλεσαν το θάνατο τριών στελεχών της Ταξιαρχίας των Μαρτύρων Αλ Ακσά στη Λωρίδα της Γάζας.

Παλαιστινιακό διαβατήριο στο μαέστρο Μπαρεμπόιμ

Τιμητικό παλαιστινιακό διαβατήριο για τις θέσεις του υπέρ του παλαιστινιακού λαού και για την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να εμφανίζεται στα παλαιστινιακά εδάφη παρά τις συχνές ισραηλινές επιθέσεις δόθηκε στον ισραηλινο-αργεντινό μαέστρο Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ.

Ο Μπαρενμπόιμ αποδέχτηκε το διαβατήριο στο τέλος συναυλίας που έδωσε το βράδυ του Σαββάτου στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης. Ο Μπαρενμπόιμ ήταν ο συνιδρυτής, το 1999, της Ορχήστρας Δυτικό-Ανατολικό Ντιβάνι μαζί με τον αποθανόντα Αμερικανο-παλαιστίνιο πανεπιστημιακό Εντουαρντ Σαΐντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ