Τρίτη 15 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Στρατηγική δήθεν... ασφάλειας

ΚΟΥΒΕΪΤ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αποδίδει καρπούς η αλλαγή στρατηγικής στο θέμα της ασφάλειας στο Ιράκ, κατά τον Πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους. Ο Μπους κατά την επίσκεψή του στο Κουβέιτ, μιλώντας στο στρατόπεδο Αριφτζάν προς τους Αμερικανούς στρατιώτες, έκανε λόγο για μείωση του κύματος βίας και τους «καθησύχασε» ότι η προγραμματισμένη αποχώρηση 20.000 ανδρών έως τον Ιούλη προχωρά κανονικά, απέφυγε όμως να κάνει προβλέψεις για επιστροφή μεγαλύτερου αριθμού στρατιωτών. Νωρίτερα, ωστόσο, είχε φροντίσει να δώσει το στίγμα του μακρού ορίζοντα της αμερικανικής κατοχής, έως και «μία δεκαετία».

Ο Τζορτζ Μπους είχε συνομιλίες με τον διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους, και τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Βαγδάτη Ράιαν Κρόκερ. Ο στρατηγός Πετρέους, που πρόκειται να καταθέσει το Μάρτη στο Κογκρέσο, έχει προϊδεάσει για την εκτίμησή του, λέγοντας ότι τα κέρδη που έχουν επιτευχθεί είναι «εύθραυστα» μέχρι να επιτευχθεί πολιτική συμφιλίωση στη χώρα.

Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η κίνηση της δραστικής μείωσης των περιορισμών που είχαν επιβληθεί στα μέλη του Κόμματος Μπάαθ (του Σαντάμ Χουσεΐν), στην οποία προχώρησε το ιρακινό Κοινοβούλιο, με την πίεση των ΗΠΑ, επιτρέποντας σε χιλιάδες σουνίτες να συμμετέχουν στις δημόσιες υπηρεσίες και το στρατό. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο Τζορτζ Μπους δήλωσε από το Μπαχρέιν - από το στρατηγείο του 5ου Αμερικανικού Στόλου, όπου συναντήθηκε με τον βασιλιά της χώρας Χαμάντ μπιν Ισα αλ-Χαλίφα - ότι πρόκειται για σημαντικό βήμα προς τη συμφιλίωση.

Τέλος, 1 Αμερικανός στρατιώτης και 13 Ιρακινοί σκοτώθηκαν την Κυριακή σε διάφορες επιθέσεις στο Ιράκ, ενώ ακόμη 26 τραυματίστηκαν. Χτες το πρωί δολοφονήθηκε από ενόπλους δικαστής του άνωτατου δικαστηρίου του Ιράκ. Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου, οι αμερικανικές και οι ιρακινές δυνάμεις σκότωσαν 60 ενόπλους, κατέσχεσαν μεγάλο αριθμό όπλων και συνέλαβαν 193 υπόπτους την πρώτη βδομάδα της νέας μεγάλης επιχείρησης που διεξάγουν κατά της «Αλ Κάιντα» στο βόρειο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ