Τρίτη 15 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ιδρυτικό συνέδριο του «Σοσιαλιστικού Κόμματος»

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Την πρόταση του Προέδρου Ούγκο Τσάβες για τη σύσταση ενός «Πατριωτικού Πόλου», όπου θα συνεργάζονται όλες οι δυνάμεις που στηρίζουν την Μπολιβαριανή Διαδικασία και την οποία παρουσίασε κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, το περασμένο Σάββατο, του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PSUV), αποδέχτηκαν καταρχήν το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας και το κόμμα «Πατρίδα για Ολους» (ΡΡΤ).

Εντούτοις, όπως τονίζουν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, η συνεργασία των δυνάμεων αυτών δεν πρέπει να έχει μόνο προεκλογικό χαρακτήρα, αλλά αντιθέτως να είναι πιο ουσιαστική και αντιπροτείνουν τη σύσταση μιας «Αντιιμπεριαλιστικής Πατριωτικής Συμμαχίας» που θα έχει μια συλλογική πολιτική ηγεσία. Επίσης, ο Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες, παρουσιάζοντας στα μέλη του Κοινοβουλίου την ετήσια αναφορά του για το 2007, δήλωσε ότι σκέπτεται να προκηρύξει νέο δημοψήφισμα το 2010, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ή να ανακληθεί η προεδρική εντολή του.

Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των Κλάρα Ρόχας και Κονσουέλο Γκονσάλες, που ήταν αιχμάλωτες των FARC, οι εξελίξεις είναι πολυσύνθετες. Παρά την απορριπτική στάση του Προέδρου της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε, στην πρόταση του Προέδρου Τσάβες, οι δύο αντάρτικες οργανώσεις, FARC και ELN, να μη θεωρούνται τρομοκρατικές, ο Τσάβες επανέλαβε την έκκλησή του να αναγνωριστεί ο πολιτικοστρατιωτικός χαρακτήρας τους ως εμπόλεμο μέρος στη σύγκρουση που εξελίσσεται. Δήλωσε, επίσης, πως οι αντάρτες θα πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τις απαγωγές ως όπλο στον αγώνα τους κατά του κράτους. Επίσης, δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για μία πιθανή ανθρωπιστική ανταλλαγή, ειρηνευτική συμφωνία, θέση που στηρίζουν και οι πρώην κρατούμενες των ανταρτών. Τέλος, οι υπηρεσίες πρόνοιας της Κολομβίας παρέδωσαν στην Κλάρα Ρόχας τον τρίχρονο γιο της Μανουέλ, από τη σχέση της με έναν αντάρτη. Οι αντάρτες είχαν καταγγείλει ότι ο μικρός απήχθη από τις μυστικές υπηρεσίες από οικογένεια όπου τον είχαν στείλει για προστασία του από τις μάχες με το στρατό στις ζούγκλες της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ