Τρίτη 15 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στόχος: η προετοιμασία της επίθεσης στο Ιράν

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ - ΡΙΑΝΤ.--

Υπεραρκετές ήταν, καθώς φαίνεται, οι τρεις πρώτες ημέρες, της επίσκεψης σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, στο πλαίσιο της περιοδείας του προέδρου Μπους στην Ευρεία Μέση Ανατολή, για το παιχνίδι της προπαγάνδας εις «το όνομα της ειρήνης» και πλέον έχει επικεντρωθεί στο στόχο: τη δημιουργία των συμμαχιών και του δικτύου υποστήριξης μεταξύ των αραβικών κρατών για τη νέα ιμπεριαλιστική επίθεση που είναι στα σκαριά, εναντίον του Ιράν.

Τόσο κατά τις επισκέψεις του στο Κουβέιτ, στο Μπαχρέιν και κυρίως στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), ο Μπους δεν παρέλειψε να αποστείλει τα μηνύματά του προς το Ιράν και δευτερευόντως προς τη Συρία. Από το Κουβέιτ ο Μπους ζήτησε από τη Συρία «να μειώσει περισσότερο τον αριθμό των τρομοκρατών που περνούν τα σύνορά της και εισχωρούν στο Ιράκ», ενώ από την Τεχεράνη «να σταματήσει να υποστηρίζει τους εξτρεμιστές και τους τρομοκράτες» που πραγματοποιούν επιθέσεις. Κατά την ομιλία του στο Αμπου Ντάμπι, πρωτεύουσα των ΗΑΕ, μία ομιλία που χαρακτηρίστηκε από το Λευκό Οίκο ως «πολύ σημαντική για τη διεθνή πολιτική», ο Μπους στοχοπροσηλώθηκε ακόμη περισσότερο: «Ο ρόλος του Ιράν στη διαμόρφωση της βίας έχει αποκαλυφθεί»... το Ιράν είναι «το κυριότερο κράτος που υποθάλπει την τρομοκρατία» τόνισε, προσθέτοντας ότι Ιρανοί πράκτορες κρατούνται από τις ΗΠΑ και ότι παρέχουν πληροφορίες για τη στήριξη του Ιράν προς εξτρεμιστικές ομάδες, προσφέροντας εκπαίδευση και βοήθεια.

Από χτες ο Μπους βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία και η κυβέρνηση ενημέρωσε, ταυτόχρονα με την άφιξή του χτες το απόγευμα, το αμερικανικό Κογκρέσο ότι προτίθεται να προχωρήσει στην πώληση οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία και τις χώρες του Κόλπου ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η αμερικανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το 2007 τα σχέδια πώλησης των οπλικών συστημάτων στο Ριάντ, τα οποία η Ουάσιγκτον εντάσσει στη στρατηγική της κυβέρνησης Μπους για ανάσχεση του Ιράν. Με την επίσημη γνωστοποίηση των προθέσεων της κυβέρνησης αρχίζει μια περίοδος τριάντα ημερών εξέτασης του σχεδίου από το Κογκρέσο, κατά τη διάρκεια της οποίας τα μέλη του έχουν τη δυνατότητα να αντιταχθούν στη σχεδιαζόμενη πώληση.

Η πώληση των οπλικών συστημάτων ήταν και το βασικό θέμα της ατζέντας και των συνομιλιών του με το βασιλιά Αμπντάλα. Μεταξύ των οπλικών συστημάτων θα περιλαμβάνονται στην αμερικανο-σαουδαραβική συμφωνία βόμβες υψηλής τεχνολογίας που κατευθύνονται μέσω δορυφόρου. Η περιοδεία Μπους θα κλείσει την Τετάρτη στην Αίγυπτο όπου ήδη από χτες έχουν αρχίσει οι διαδηλώσεις ενάντια στην επίσκεψή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ