Τρίτη 17 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ
Πραξικόπημα με προτροπή... αντιπολίτευσης

ΑΝΤΑΝΑΝΑΡΙΒΟ.--

Δεκάδες στρατιώτες που τάχθηκαν με το πλευρό του αντιπολιτευόμενου ηγέτη Αντρι Ρατζοελίνα κατέλαβαν χτες το απόγευμα το Προεδρικό Μέγαρο στην πρωτεύουσα της Μαδαγασκάρης, Ανταναναρίβο, κλιμακώνοντας την επιχείρηση πραξικοπήματος που ξεδιπλώνεται τις τελευταίες μέρες με αφορμή την αντιπαράθεσή τους με τον Πρόεδρο Μαρκ Ραβαλομανάνα.

«Είμαστε εδώ για το λαό της Μαδαγασκάρης. Εάν ο Αντρι Ρατζοελίνα μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα, τότε είμαστε στο πλευρό του» δήλωσε ο συνταγματάρχης Αντρέ Ντριαριτζάονα, που ηγείται στασιαστών αξιωματικών του στρατού απ' την περασμένη βδομάδα. Ο Πρόεδρος Μαρκ Ραβαλομανάνα δε βρισκόταν την ώρα της επιχείρησης στο Προεδρικό Μέγαρο αλλά σε άλλο κυβερνητικό κτίριο εκτός του κέντρου της πρωτεύουσας. Επέμεινε στην πρότασή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε τρεις μήνες ώστε να αποφασίσει ο λαός του τέταρτου μεγαλύτερου νησιού της υφηλίου εάν επιθυμεί την παραμονή του στην εξουσία ή τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Ωστόσο, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας, Αντρι Ρατζοελίνα, απέρριψε την πρότασή του, επανέλαβε τις κατηγορίες για διαφθορά και διασπάθιση δημόσιου χρήματος και επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση σύγχυσης για να ανέβει στην εξουσία με τη βοήθεια πραξικοπηματιών αξιωματικών του στρατού. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες έκανε έκκληση στο στρατό για σύλληψη του Προέδρου Ραβαλομανάνα ενώ το Σαββατοκύριακο είχε αυτοανακηρυχτεί... «πρόεδρος» λέγοντας ότι θα διενεργήσει προεδρικές εκλογές το 2011...

Η Αφρικανική Ενωση καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος καλώντας τους αντιπαρατιθέμενους ηγέτες Ραβαλομανάνα και Ρατζοελίνα να τα βρουν με διαπραγματεύσεις.

Η συγκεχυμένη πολιτική κατάσταση ταλανίζει τη Μαδαγασκάρη απ' την αρχή του χρόνου. Από συγκρούσεις υποστηριχτών της αντιπολίτευσης και δυνάμεων καταστολής έχουν σκοτωθεί πάνω από 100 άτομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ