ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ
Ετοιμάζονται τα διόδια στον Αγιο Στέφανο

Επιβεβαιώνεται το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ρ» για νέους σταθμούς διοδίων που θα τοποθετηθούν σε όλους τους ανισόπεδους κόμβους από τη Μεταμόρφωση έως τη Σκάρφεια Φθιώτιδας

Νέα χαράτσια ετοιμάζει η κυβέρνηση
Νέα χαράτσια ετοιμάζει η κυβέρνηση
Ενα απέραντο δίχτυ διοδίων - και αντίστοιχων χαρατσιών - κυκλώνει μέρα τη μέρα, εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το λαό της Αττικής... Ειδικότερα, επιβεβαιώνεται το δημοσίευμα του «Ρ» που αποκάλυπτε τα σχέδια ιδιωτικής ισπανοελληνικής κοινοπραξίας να εγκαταστήσει νέους σταθμούς διοδίων κατά μήκος της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, με πρώτο αυτόν στον κόμβο Αγίου Στεφάνου, προκειμένου να εισπράττει νέα χαράτσια από τους κατοίκους και τους εργαζόμενους. Ηδη, εδώ και μερικές μέρες, εγκαταστάθηκε εργοτάξιο στον κόμβο του Αγίου Στεφάνου και έχουν αρχίσει οι προεργασίες για την τοποθέτηση των διοδίων.

Σταθμοί διοδίων θα τοποθετηθούν ακριβώς στην έξοδο της Εθνικής για Αγιο Στέφανο και Κρυονέρι και στην απέναντι ακριβώς πλευρά, στην έξοδο προς την Εθνική με κατεύθυνση την Αθήνα. Αυτή τη στιγμή, ελέγχεται ο χώρος για την αποφυγή προβλημάτων στα δίκτυα της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου, ενώ ετοιμάζονται και οι παρακάμψεις για τα αυτοκίνητα. Οι κύριες εργασίες ενδέχεται ν' αρχίσουν σ' ένα μήνα. Η τοποθέτηση των συγκεκριμένων σταθμών διοδίων γίνεται για να πληρώνουν όσοι μπαίνουν από παράδρομους και δεν καταβάλλουν το χαράτσι στα διόδια Αφιδνών.

Επιπλέον, επιβεβαιώνονται και οι πληροφορίες του «Ρ» ότι διόδια θα τοποθετηθούν και στην είσοδο και έξοδο του κόμβου της Βαρυμπόμπης, αλλά και σε όλους τους ανισόπεδους κόμβους από τη Μεταμόρφωση Αττικής ως τη Σκάρφεια Φθιώτιδας.

Για ακόμη μια φορά, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι εργαζόμενοι θ' αναγκαστούν να πληρώνουν όχι μόνο τα υπέρογκα ποσά στους εγκαταστημένους σταθμούς διοδίων, αλλά και στους πρόσθετους που θα εγκατασταθούν ακόμη και στους παράδρομους του εθνικού οδικού δικτύου. Θα νιώσουν την πολιτική της ιδιωτικοποίησης των εθνικών οδικών αξόνων σε όλο της το μεγαλείο, καθώς θα πληρώνουν πανάκριβα χαράτσια όχι αυτή τη φορά μόνο για να βγουν ή να μπουν στην πόλη, αλλά για να πάνε και να έρθουν στα σπίτια τους ή στη δουλειά τους. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι και εργαζόμενοι των περιοχών της Βορειοανατολικής Αττικής (Αγ. Στέφανος, Κρυονέρι, Σταμάτα, κλπ.).

Σημειώνουμε ότι πριν λίγες μέρες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, ανακοίνωσε την κατασκευή των επεκτάσεων της Αττικής Οδού με «σύμβαση παραχώρησης», που σημαίνει ότι θα προστεθούν άλλοι έξι σταθμοί διοδίων στο Λεκανοπέδιο, στους ήδη υπάρχοντες της Λεωφόρου...

Με ελλείψεις και η νέα αντιπυρική περίοδος

Μέσα σε ένα κλίμα ελλείψεων σε προσωπικό, υλικοτεχνικά μέσα και χρήματα πραγματοποιήθηκε προχτές, η πρώτη σύσκεψη για τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Και φέτος, η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα κληθεί να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα σε δύσκολες καταστάσεις με 4.000 οργανικά κενά, με παλιά - και σε αρκετές περιπτώσεις επικίνδυνα - οχήματα, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές και με ελλιπή υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκης δεν αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική και στην επίλυσή τους, ενώ την ίδια στιγμή εξέφρασε τη φιλοδοξία «τα πράγματα να είναι το 2009 καλύτερα από το 2008, και σε καμία περίπτωση όπως το 2007». Παράλληλα, έριξε όλο το βάρος στη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων με το Σώμα. Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Α. Κοντοκώστας, υπογράμμισε πως «πρέπει να προχωρήσουν όλοι στην έγκαιρη υλοποίηση των προβλεπόμενων μέτρων».

Και όλα αυτά όταν η κυβέρνηση υποχρηματοδοτεί για άλλη μία χρονιά το Πυροσβεστικό Σώμα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων. Κάτι που έχει επισημανθεί από το τέλος του 2008, σε ανακοίνωση της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών», στην οποία υπογραμμίζεται πως για το 2009, τα χρήματα που θα πάρει η Πυροσβεστική - όπως φαίνεται στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης - είναι κατά 69,2 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από τις προτάσεις της υπηρεσίας. Σοβαρότερες μάλιστα είναι οι περικοπές της συντήρησης και επισκευής εγκαταστάσεων, εξοπλισμού και αεροσκαφών...

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ύψους 44.000 ευρώ για ηθική βλάβη υποχρέωσε ο Αρειος Πάγος να καταβάλει σε ασθενή του καρδιοχειρουργός καθηγητής Πανεπιστημίου, που ξέχασε τη βελόνα στη διάρκεια εγχείρισης ανοιχτής καρδιάς στο σώμα του ασθενούς. Η απόφαση δίνει το δικαίωμα στον ασθενή να ζητά την αποζημίωση απευθείας από τους καθηγητές γιατρούς για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις τους από δόλο ή βαριά αμέλεια και όχι από το Δημόσιο, όπως προβλέπεται από το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα του 1999.

Το γεγονός αυτό έγινε το Σεπτέμβρη του 1995 στην πανεπιστημιακή καρδιολογική κλινική του ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, όπου ο καθηγητής γιατρός «από αμέλεια εγκατέλειψε» τη βελόνα στο σώμα του ασθενούς. Τα δικαστήρια επιδίκασαν την αποζημίωση των 44.000 ευρώ στον πανεπιστημιακό γιατρό, αλλά ο τελευταίος αρνήθηκε να καταβάλει την αποζημίωση προσφεύγοντας στον Αρειο Πάγο ισχυριζόμενος ότι ο ασθενής θα έπρεπε να διεκδικήσει την όποια αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο και αυτό με τη σειρά του να τη διεκδικούσε από τον ίδιο. Ωστόσο, η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου απέρριψε τους ισχυρισμούς του γιατρού.

ΑΠΟΛΟΓΗΘΗΚΕ χτες ο επιχειρηματίας Δ. Κοντομηνάς, ο οποίος κατηγορείται ότι είχε συμπληρώσει τα αποθεματικά της «Interamerican» από τα χρήματα των ασφαλισμένων, προκειμένου να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο και να αντλήσει κεφάλαια. Ο Δ. Κοντομηνάς απολογήθηκε στον ανακριτή διά υπομνήματος για υπεξαίρεση από κοινού και κατ' εξακολούθηση ποσού ιδιαίτερης μεγάλης αξίας (14 δισ. δραχμές) την περίοδο 1996-1998 από τα αποθεματικά της εταιρείας και αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους. Υπενθυμίζεται ότι η δίωξη είχε ασκηθεί τον περασμένο Ιούλη με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου και καταγγελίες ομογενών στη Γερμανία.

ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΣΗ στο Θησείο εκτελούνται τα δρομολόγια του «ηλεκτρικού σιδηροδρόμου», λόγω εργασιών ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής. Ο σταθμός του Θησείου θα παραμείνει εκτός λειτουργίας μέχρι και τις 6 Μάρτη 2009, ενώ σύμφωνα με τη διοίκηση των ΗΣΑΠ, είναι ενδεχόμενο να υπάρχει και καθυστέρηση περίπου 15 λεπτών στο δρομολόγιο. Για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού λειτουργεί και η λεωφορειακή γραμμή «500Α», εκτελώντας το δρομολόγιο Ομόνοια - Πειραιάς - Ομόνοια.

Η «ΣΕΧΤΑ επαναστατών» με χτεσινοβραδινή της προκήρυξη που βρέθηκε στην οδό Νιόβης στα Πατήσια ανέλαβε την ευθύνη για την ένοπλη επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΑLTER.

Η εκδήλωση των αντιστασιακών δημοσιογράφων

Το ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009 στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα «Γεώργιου Καράντζα» της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, Α' όροφος), πραγματοποιεί την καθιερωμένη εκδήλωση κοπής της πίτας του Συνδέσμου.

Κατά την εκδήλωση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κ. Νίτσος θα αναφερθεί στην εκδήλωση Μνήμης στο Βράχο Κώστα Βιδάλη στη Μελία και θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Νίκου Καβουκίδη από την έκδοση της ιστορικής Εφημερίδας «Αδέσμευτη Γνώμη» που σφράγισε με επιτυχία την πιο μεγάλης διάρκειας απεργία των εργαζομένων στην ιστορία του Αθηναϊκού Τύπου, τον Απρίλη - Μάη του 1975.

Δυστύχημα σε οικισμό αυθαιρέτων

Θανατηφόρο ατύχημα, οι αιτίες του οποίου ερευνούνται ακόμη, αλλά είναι πιθανό να οφείλεται σε ηλεκτροπληξία, σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη σε οικισμό με αυθαίρετα στον Τύρναβο, ενώ προκλήθηκε και πυρκαγιά σε ένα από αυτά. Σε ανακοίνωσή της, η ΔΕΗ επισημαίνει ότι το αυθαίρετο κτίσμα είχε παράνομη και επικίνδυνη σύνδεση με το εναέριο δίκτυό της. Πρόκειται για οικισμό Αθιγγάνων, οι οποίοι δεν έχουν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, γεγονός που δυσκολεύει σημαντικά τις συνθήκες ζωής τους, αλλά όπως αποδείχτηκε την απειλεί και άμεσα.

Δύο μέρες νωρίτερα, στις 17 του Φλεβάρη, τεχνικοί της ΔΕΗ είχαν αποξηλώσει όλες τις παράνομες συνδέσεις στον οικισμό. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, μεταξύ 17 και 19 του Φλεβάρη επανασυνδέθηκαν παρανόμως τα καλώδια. Η Επιχείρηση «εφιστά την προσοχή ότι παράνομες συνδέσεις καλωδίων με τα δίκτυά της, πέραν του ότι είναι κολάσιμες, εκθέτουν σε σοβαρούς κινδύνους ηλεκτροπληξίας ανυποψίαστους πολίτες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ