ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πλατιές συσκέψεις για τις 17 του Μάρτη

Την Πέμπτη 5 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων καλεί η Εκτελεστική Γραμματεία

Στο ρυθμό των συλλαλητηρίων που διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σε όλη τη χώρα στις 17 του Μάρτη κινούνται οι ταξικές δυνάμεις, εντείνοντας τη δράση τους με αιχμή το μέτωπο της κρίσης και των Συλλογικών Συμβάσεων. Η προσπάθεια κυβέρνησης - εργοδοτών - ΓΣΕΕ και των κομμάτων του κεφαλαίου να καλλιεργήσουν κλίμα συναίνεσης, με στόχο να περισώσει η μεγαλοεργοδοσία την κερδοφορία της από την οικονομική κρίση και να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα σε βάρος των εργαζομένων, δημιουργεί νέα δεδομένα, αυξάνει τις απαιτήσεις. Καθιστά επιτακτική την ανάγκη κάθε συνδικαλιστής και εργαζόμενος που αντιλαμβάνεται πως τα συμφέροντα της εργατικής τάξης είναι στην αντίπερα όχθη με αυτά των δυνάμεων της εργοδοσίας, να μπει αποφασιστικά στη μάχη για την επιτυχία των συλλαλητηρίων.

Με αντικείμενο την προετοιμασία των ταξικών δυνάμεων για την οργάνωση και την επιτυχία του συλλαλητηρίου στην Αθήνα, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ διοργανώνει πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη την Πέμπτη 5 Μάρτη, στις 6 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος). Η παρουσία όλων των αγωνιστών συνδικαλιστών είναι απαραίτητη. Αντίστοιχη σύσκεψη διοργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, την Τετάρτη 4 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, όπως και η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, αύριο Τετάρτη 25 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του 4ου ορόφου του ΕΚ Πειραιά.

ΜΕΓΑΛΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ
Στρώνουν το έδαφος για μαζικές απολύσεις

Μετά τους μεγαλοξενοδόχους, οι ιδιοκτήτες των πολυκαταστημάτων προαναγγέλλουν αντεργατικά μέτρα, για να θωρακίσουν την κερδοφορία τους μπροστά στην οικονομική κρίση

Oι απολύσεις «είναι κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε ότι θα γίνει». Αυτό είπε απροκάλυπτα χτες στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης ο πρόεδρος των μεγαλοεργοδοτών του εμπορίου, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ), Θ. Βάρδας. Στην ουσία, οι ιδιοκτήτες των πολυκαταστημάτων είναι αποφασισμένοι να φορτώσουν στους εργαζόμενους στον κλάδο την οικονομική κρίση, ώστε να εξασφαλίσουν τα κέρδη των επιχειρήσεών τους, σε βάρος των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, οι μεγαλέμποροι διεξάγουν και μια άθλια προπαγάνδα, όπως πρόσφατα έκαναν και οι μεγαλοξενοδόχοι, επικαλούμενοι σωρεία προβλημάτων που υποτίθεται πως αντιμετωπίζουν, για να εκβιάσουν τους εργαζόμενους και να δικαιολογήσουν τα αντεργατικά μέτρα και τις απολύσεις. Αλλωστε, όπως χωρίς αναστολές είπε χτες ο Θ. Βάρδας, στόχος τους είναι να διατηρήσουν και για το 2009 τα επίπεδα τζίρου και κύκλου εργασιών.

Ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ επανήλθε ακόμα στις αξιώσεις που έθεσε ο Σύνδεσμος τις προηγούμενες μέρες με τη μορφή προτάσεων για τους «οικονομικά ασθενέστερους» και σύμφωνα με τις οποίες στην ουσία προτείνονται μέτρα, ώστε ακόμα μεγαλύτερα ποσά από τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών να επιστρέφουν στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο Κ. Χατζηδάκης έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι μέσα στους πρώτους στόχους της κυβέρνησης είναι η προώθηση του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, μέσα από το οποίο εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση των μεγάλων επιχειρήσεων. Ενώ έκανε αναφορά στα διάφορα (για νέους, γυναίκες κλπ.) επιχειρησιακά σχέδια που προωθούν κυβέρνηση και ΕΕ. Παράλληλα, έσπευσε να ισχυριστεί ότι ο ΣΕΛΠΕ δεσμεύτηκε πως δε θα κάνει ανατιμήσεις μέσα στο 2009. Στη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε ακόμα το θέμα της επιδότησης για αντικατάσταση των ηλεκτροβόρων οικιακών συσκευών, το ποσοστό της οποίας ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη.

ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟ
Καλούν σε γενικό ξεσηκωμό

Τρίωρη στάση εργασίας σήμερα στον κλάδο. Προσυγκέντρωση στη 1 μ.μ., στην Ομόνοια, διοργανώνει η ΔΑΣ Μετάλλου

Μεταλλεργάτες διαδηλώνουν για το δικαίωμα στη δουλειά

Eurokinissi

Μεταλλεργάτες διαδηλώνουν για το δικαίωμα στη δουλειά
«Απόφασή μας και σύνθημά μας: Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία... Εμπρός να ενισχύσουμε την ταξική ενότητα... Να δυναμώσουμε τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ». Τα παραπάνω επισημαίνει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Μετάλλου (ΔΑΣ), καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην προσυγκέντρωση, στη 1 μ.μ., στην πλατεία Ομόνοιας, απ' όπου θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Απασχόλησης, στο πλαίσιο της σημερινής 3ωρης στάσης εργασίας των εργαζομένων του κλάδου.

Απαντώντας στις εκατοντάδες απολύσεις και διαθεσιμότητες μεταλλεργατών, σε μέτρα όπως η επιβολή εκ περιτροπής απασχόλησης, στα οποία καταφεύγουν οι εργοδότες του κλάδου, η ΔΑΣ καλεί τους εργάτες σε γενικό ξεσηκωμό και οργάνωση της πάλης με άξονα τις σύγχρονες, πραγματικές ανάγκες τους. Σε πάλη κόντρα στη γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής που ακολουθούν οι δυνάμεις του συμβιβασμού, όπως η πλειοψηφία της ΠΟΕΜ, η οποία αρνήθηκε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για ολοκληρωμένη κλιμάκωση του αγώνα, με πλαίσιο που υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι του κεφαλαίου.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η ΔΑΣ καλεί τους μεταλλεργάτες να παλέψουν, μεταξύ άλλων, για να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ κρατικού χρήματος (μέσω επιδοτήσεων, προγραμμάτων κλπ.) στους εργοδότες, να μη γίνει καμιά απόλυση, να παγώσουν τα δάνεια και τα χρέη κάθε ανέργου, 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο, επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλη τη διάρκεια της ανεργίας κ.ά. Για την ενίσχυση της πάλης στην παραπάνω κατεύθυνση, έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα και με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα που συγκρότησαν τα Συνδικάτα Μετάλλου Πειραιά, Αθήνας, Ελευσίνας και Βοιωτίας, η Πανελλαδική Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων και το Σωματείου Εργαζομένων Ελληνικής Χαλυβουργίας.

Πρόκληση

Μόνον οργή και αγανάκτηση προκαλούν οι κλιμακούμενες απειλές των εκπροσώπων των μεγαλοκαταστηματαρχών και άλλων ομάδων της εργοδοσίας, που με κάθε τρόπο προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού, σε βάρος των εργαζομένων. Θέλουν τους εργαζόμενους με σκυμμένο το κεφάλι και εξουδετερωμένους, ώστε να κάνουν πιο εύκολα απολύσεις, να πετσοκόψουν ακόμα περισσότερο τα μεροκάματα, να επιβάλουν ακόμα πιο ελαστικές μορφές απασχόλησης, να αξιώσουν ακόμα μεγαλύτερα κονδύλια στήριξης από το δημόσιο κορβανά. Εχουν επιστρατευτεί όλοι τους, Ευρωπαϊκή Ενωση - κυβέρνηση - εργοδοσία. Τώρα, απαιτούν «συναίνεση» στο όνομα της οικονομικής κρίσης. Χτες, το έκαναν για τα υψηλά ελλείμματα. Προχτές, για την ΟΝΕ και το ευρώ. Πάντα το ίδιο το τροπάρι. Μόνο που, στο κάτω μέρος της γραφής, αυτό το τροπάρι δείχνει ενίσχυση της θέσης των μονοπωλίων, αυξημένα κέρδη, εντεινόμενη εκμετάλλευση.

Θέλετε παραδείγματα;

  • Οι 100 μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις, το 2006, είχαν τζίρο 9,76 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο τζίρος το 2007 διαμορφώθηκε στα 11,64 δισ. ευρώ. Αύξηση 19,3%!
  • Οι ίδιες ακριβώς εμπορικές εταιρείες το 2006 είχαν κέρδη 466,2 εκατ. ευρώ, ενώ το 2007 έφτασαν τα 732 εκατ. ευρώ. Ποσοστό αύξησης 57%!
  • Τουλάχιστον 33 από αυτές τις 100 μεγαλύτερες εμπορικές εταιρείες, το 2007, σημείωσαν αύξηση κερδών που ξεπέρασε το 100%!
  • Δύο από τις εταιρείες πώλησης αυτοκινήτων, που σήμερα κλαίγονται για τα δυσμενή, όπως λένε, αποτελέσματά τους, το 2007 είχαν αύξηση κερδών πάνω από 1.000%!
  • Πάνω από 10 επιχειρήσεις δουλεύουν με επίσημο ποσοστό κέρδους πάνω από 20% (!), δηλαδή μέσα σε πέντε μόλις χρόνια βγάζουν το κόστος της επένδυσής τους.

Ε, μάλλον πάει πολύ, όλοι αυτοί οι τύποι να ζητούν ...κατανόηση και στήριξη από τους υπαλλήλους τους. Αυτούς που τους έχουν να εργάζονται, στην καλύτερη περίπτωση, με 31 ευρώ μεικτό μεροκάματο, αλλά συνήθως με διάφορες μορφές ελαστικής απασχόλησης, που ισοδυναμεί με 500 και 600 ευρώ μηνιάτικο...


Γ. Κ.

ΠΑΜΕ
Κανένας φόβος, καμιά υποχώρηση

Καταγγέλλοντας τη νέα πρόκληση του ΣΕΛΠΕ, που απείλησε ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις λόγω της κρίσης, το ΠΑΜΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Με αυτόν τον τρόπο ο ΣΕΛΠΕ προσπαθεί να φορτώσει την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων, αφού πρώτα τους εκμεταλλεύτηκε και αποκόμισε τεράστια κέρδη. Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στο εμπόριο να μην υποχωρήσουν . Να μη φοβηθούν. Να μην αποδεχτούν καμιά απόλυση, καμιά αφαίρεση δικαιωμάτων τους. Μαζί με τα ταξικά συνδικάτα, την εργατική τάξη συνολικά να οργανώσουν την πάλη. Να πάρουν μαζικά - μαχητικά μέρος στα συλλαλητήρια που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 17 Μάρτη σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας και στην Αθήνα στην Ομόνοια στις 6.00 μ.μ.».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ