ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2009
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στον αστερισμό της επεξεργασίας των σεναρίων

Τα εναλλακτικά σενάρια εφαρμογής του «Προγράμματος Σταθερότητας» στο επίκεντρο της συνεδρίασης των κυβερνητικών οργάνων, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής και του επικείμενου ΕΚΟΦΙΝ

Το έδαφος για τη μεταφορά των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στα λαϊκά στρώματα, στρώνει η κυβέρνηση της ΝΔ. Στα πλαίσια αυτά, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την προηγούμενη Τετάρτη, όπου και ο πρωθυπουργός επαναδιατύπωσε τις οικονομικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, συνεδρίασε χθες και πάλι υπό τον πρωθυπουργό η Διυπουργική Επιτροπή για την Οικονομία. Στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου επανέλαβε την κυβερνητική προσήλωση «στην πιστή υλοποίηση του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης» ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Κυριακή και της επόμενης Συνόδου του ΕΚΟΦΙΝ. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση επαναδιατυπώνει τη θέση της, σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κομμάτι του Συμφώνου, για λήψη και νέων φοροεισπρακτικών μέτρων, αλλά και μεγάλες περικοπές κοινωνικών δαπανών. Είναι φανερό ότι οι κινήσεις που γίνονται από το κυβερνητικό επιτελείο, παρά το γεγονός ότι λανσάρονται ως επιλογές που γίνονται για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, στην πραγματικότητα στόχο έχουν την προσαρμογή των δημοσιονομικών δεδομένων στα όρια που θέτει η ΕΕ, αλλά και «της ανάγκης, η κυβέρνηση - όπως έχει πει ο Γ. Παπαθανασίου - να δώσει σαφές δείγμα στις αγορές, ότι θα προχωρήσει σε δημοσιονομική εξυγίανση».

Στο μεταξύ εντείνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και με αφορμή την οικονομική κρίση, για το ποιο κόμμα είναι συνεπέστερο στην προάσπιση των συμφερόντων της ολιγαρχίας. Στα πλαίσια αυτά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ζήτησε τη λήψη μέτρων προστασίας των ελληνικών επενδύσεων στα Βαλκάνια και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Υιοθέτησε, δηλαδή, τις θέσεις των εκπροσώπων του κεφαλαίου - κυρίως του τραπεζικού - οι οποίοι απαιτούν μέρος των 28 δισ., που τους παρέχει η κυβέρνηση, να διατεθούν για τη στήριξη των θυγατρικών τους στις βαλκανικές χώρες, καθώς οι τελευταίες βουλιάζουν στα βαθιά νερά της οικονομικής κρίσης.

Σε ό,τι αφορά το «σχέδιο εξόδου από την κρίση», όπως ονομάζει η κυβέρνηση, για ευνόητους λόγους, το άκρως αντιλαϊκό «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης», αυτό βρίσκεται υπό τη σύμφωνη γνώμη των Βρυξελλών, οι οποίες, άλλωστε, έκαναν και τις αναγκαίες υποδείξεις... Είναι φανερό ότι το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται διάφορα σενάρια, που, ανάλογα με τις εξελίξεις, θα τεθούν σε εφαρμογή, αλλά το βέβαιο είναι πως από τώρα είναι γνωστό ότι το «Πρόγραμμα Σταθερότητας» χωρίζεται σε δύο κεφάλαια: Το πρώτο που αφορά το διαρθρωτικό κομμάτι (προώθηση και εν μέσω κρίσης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων) και προβλέπει νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, καθώς και στα Συστήματα Ασφάλισης και Υγείας στο όνομα της δημογραφικής κρίσης και της εξ αυτού ανάγκης περιορισμού των δημοσιονομικών δαπανών. Το δεύτερο αφορά τη «δημοσιονομική προσαρμογή», η οποία συνοδεύεται από μέτρα λιτότητας, που καλύπτουν το σύνολο του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αλλά και αν αυτά δεν επαρκέσουν, τότε η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, θα προχωρήσει στις «αναγκαίες προσαρμογές», θα προβεί, δηλαδή, στη λήψη νέων φοροεισπρακτικών μέτρων, καθώς και μέτρων περιορισμού των κοινωνικών δαπανών. Στη «φανερή» ατζέντα, προβλέπονται μέτρα λιτότητας στην εισοδηματική πολιτική του Δημοσίου (ονομαστικές αυξήσεις μισθών - συντάξεων, που δε θα καλύπτουν ούτε τον επίσημο πληθωρισμό του 2008). Εφαρμογή του ν. 3697/08, ο οποίος προβλέπει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας των ΟΤΑ, των Ασφαλιστικών Ταμείων και των Νοσοκομείων (θα λειτουργούν, δηλαδή, σαν Ανώνυμες Εταιρείες). Προώθηση της ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε τον προηγούμενο Αύγουστο (προβλέπει περικοπές δρομολογίων, κατάργηση υφιστάμενων σταθμών, είσοδο ιδιωτών σε κερδοφόρες γραμμές του Οργανισμού). Συγχωνεύσεις Οργανισμών και υπηρεσιών του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Με δεδομένο ότι πολλά από αυτά τα μέτρα είχαν ανακοινωθεί και στο παρελθόν και δεν απέδωσαν, στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται και επιπρόσθετα μέτρα, πάντα σε αντιλαϊκή κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική λήψης συμπληρωματικών μέτρων, η κυβέρνηση προβάλλει ως «κράχτη» τα περί έκτακτης φορολογίας εισοδημάτων άνω των 50.000 ευρώ, ενώ από εκεί και μετά η γκάμα ανοίγει, καθώς επανέρχονται τα σενάρια περί αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ από 19% στο 21%, η κατάργηση της ατομικής φορολόγησης των εισοδημάτων και η αντικατάστασή της με φορολογία του οικογενειακού εισοδήματος, νέες φορολογίες στην ακίνητη περιουσία κλπ.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων

Η μοναδική πρωτοτυπία των αντιλαϊκών προτάσεων της Τράπεζας Ελλάδας είναι ότι φέτος γίνονται στο όνομα της οικονομικής κρίσης, σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, η οποία τόνισε ότι απαιτείται λαϊκή αντεπίθεση σε αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή γραμμή πάλης

Με τα πλέον μελανά χρώματα σκιαγράφησε την κατάσταση και τις προοπτικές της οικονομίας στη χώρα, προκειμένου να προτείνει ως διέξοδο από την κρίση τις γνωστές αντιλαϊκές θέσεις που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη νομισματική πολιτική, παρουσίασε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο διοικητής της επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να υπάρξει περιστολή των δημόσιων δαπανών και χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο Γ. Προβόπουλος, αναφερόμενος στη διεθνή οικονομική κρίση, είπε ότι το 2009 θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, - «πιο δύσκολη από ό,τι περιμέναμε» είπε χαρακτηριστικά - και έκανε λόγο για «μια δραματικά επιδεινούμενη κατάσταση». Τόνισε ότι η εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδας, πως ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα κυμανθεί στο 0,5%, «ίσως ανατραπεί προς τα κάτω» και είπε ότι πρέπει το έλλειμμα να πέσει στο 3% μέσα στο 2009 και σταδιακά μέχρι το 2012 να μηδενιστεί κάτι που πρακτικά σημαίνει άγριο μαχαίρι στις δημόσιες κοινωνικές δαπάνες.

Ο Γ. Προβόπουλος είπε ότι χρειάζεται περιστολή των κρατικών δαπανών και πάταξη της φοροδιαφυγής, ενέργειες που σε βάθος χρόνου μπορούν να αποδώσουν 35 δισ. ευρώ. Κινούμενος στη γνωστή κατεύθυνση ενίσχυσης των επιχειρηματιών είπε ότι εάν μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους εργαζόμενους θα βελτιωθεί η κατάσταση σχετικά με την ανεργία των νέων.

Σχετικά με τις δυσκολίες δανεισμού του ελληνικού κράτους είπε ότι «οι αγορές έχουν ανάψει κόκκινο στη χώρα μας και εάν δεν τις ακούσουμε θα το πληρώσουμε ακριβά». Ο διοικητής, αναφερόμενος στο δώρο των 28 δισ. προς τις τράπεζες με αφορμή την κρίση είπε ότι αυτό δεν πρέπει να διοχετευθεί για τη στήριξη των επενδύσεων των τραπεζών στα Βαλκάνια, αλλά οι τράπεζες να βρουν άλλους τρόπους για να στηρίξουν τις επενδύσεις τους. Κατά την ενημέρωση, ο Γ. Προβόπουλος εμφανίστηκε ως προστάτης των τραπεζών, λέγοντας ότι αυτές έχουν γίνει «αποδιοπομπαίος τράγος διεθνώς» και στη χώρα μας πληρώνουν την κακή κατάσταση του Δημοσίου. Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν μηδενική, είπε, και εκτίμησε ότι δε θα χρειαστεί δεύτερο πακέτο «στήριξης των τραπεζών».

Οπως ανακοίνωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπούρας, από το πακέτο στήριξης των τραπεζών ύψους 28 δισ. ευρώ μέχρι τώρα υπάρχει η εξής εικόνα: Από τα 5 δισ. ευρώ για την ανάληψη από το Δημόσιο προνομιούχων μετοχών τραπεζών έχουν υποβληθεί αιτήματα από τις τράπεζες ύψους 3,8 δισ. ευρώ και έχουν εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδας αιτήματα ύψους 2,9 δισ. Για τα 15 δισ. ευρώ για την παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο προς τις τράπεζες έχουν υποβληθεί αιτήματα 4,6 δισ. ευρώ και έχουν εγκριθεί ποσά 1 δισ. Για δε τα 8 δισ. για την έκδοση ειδικών τίτλων του Δημοσίου και διάθεσή τους στις τράπεζες έχουν υποβληθεί αιτήματα 3,6 δισ. και έχουν εγκριθεί τίτλοι συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ.

Η Δ. Μανωλάκου

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της έκθεσης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου τόνισε ότι δεν περιείχε καμία πρωτοτυπία, αφού κάθε χρόνο προτείνονται τα ίδια μέτρα και ότι η μόνη διαφορά φέτος είναι πως με πρόσχημα την οικονομική κρίση προτείνεται η ένταση των αντιλαϊκών μέτρων. Η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι η «η οικονομική κρίση, η οποία εκδηλώνεται ευρύτερα στον καπιταλιστικό κόσμο, οφείλεται στην υπερσυσσώρευση αμύθητων κεφαλαίων στα μονοπώλια, στην αδυναμία τους να έχουν τους ίδιους ρυθμούς αύξησης της εξωφρενικής κερδοφορίας τους», και συνέχισε:

«Η αστική διαχείριση σε όλες τις παραλλαγές της, κλασική φιλελεύθερη ή σοσιαλδημοκρατική - στην ευρωζώνη (Ισπανία - Ιταλία) και στην υπόλοιπη ΕΕ (Βρετανία) - όχι μόνο δεν μπορεί να ματαιώσει την εκδήλωση της κρίσης, αλλά αντίθετα συνεπάγεται νέα όξυνση όλων των προβλημάτων της πλειοψηφίας των εργαζομένων. Με αύξηση της φτώχειας και της εξαθλίωσης, της έντασης της κρατικής βίας και καταστολής. Μάλιστα στο διεθνές επίπεδο δεν αποκλείουμε να οδηγήσει στην αναζωπύρωση υπαρχουσών και εμφάνιση νέων εστιών πολέμου.

Γι' αυτό το Κόμμα μας στρέφει την προσοχή και δράση του στη μόνη πραγματική διέξοδο για το λαό και τη νεολαία. Την επιτάχυνση ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της κοινωνικής συμμαχίας με τις αγωνιζόμενες δυνάμεις των αυτοαπασχολούμενων και της μικρομεσαίας αγροτιάς, την ενίσχυση του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.

Η κρίση απαιτεί λαϊκή αντεπίθεση σε αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή γραμμή πάλης και όχι υποχώρηση και ενσωμάτωση. Η πάλη κατά των συνεπειών της κρίσης, η πάλη κατά των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων πρέπει να εξελιχτεί σε πάλη κατά της εξουσίας των μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών ενώσεών τους.

Ομως δε στεκόμαστε μόνο εκεί. Αλλά θεωρούμε ότι τώρα είναι η ώρα να ξεδιπλωθεί η λαϊκή αντεπίθεση και με συγκεκριμένα αιτήματα για:

  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στη βάση των σύγχρονων μεγάλων αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Βασικό μισθό 1.400 ευρώ, 1.120 ευρώ κατώτερη σύνταξη, επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ (80% του βασικού μισθού) για όλο το διάστημα της ανεργίας, υπαλληλική αποζημίωση για όλους.
  • Αποκλειστικά δημόσια καθολική Ασφάλιση, που βάζει φραγμό σε κάθε μορφή ληστείας των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και όχι μόνο αποφυγή των επενδύσεων σε «δομημένα ομόλογα».
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία.
  • Αύξηση του ατομικού (χωρίς παιδί) αφορολόγητου ορίου στα 15.000 ευρώ.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα θέρμανσης και κίνησης για τα αγροτικά νοικοκυριά και τη λαϊκή κατανάλωση.
  • Πρόγραμμα κρατικής μέριμνας στην υλοποίηση προγραμμάτων λαϊκής στέγης, για τη δημιουργία ασφαλών, σύγχρονων και φθηνών κατοικιών.

Τα κυβερνητικά μέτρα για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, τη διασφάλιση της ρευστότητας και των συναλλαγών στη διατραπεζική αγορά, να μην τα πληρώσουν οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αυτοαπασχολούμενοι. Σε αυτό το δρόμο, το ΚΚΕ καλεί την εργατική και τη λαϊκή πλειοψηφία, να βαδίσουν αποφασιστικά».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Ενέσεις» χρηματοδότησης στο κεφάλαιο

Θα προκαταβάλλεται η κοινοτική επιδότηση για έργα του ΕΣΠΑ

Η αλλαγή στη διαδικασία εκταμίευσης των πόρων για τα υλοποιούμενα προγράμματα μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 - 2013, ήταν το ...δώρο της κοινοτικής επιτρόπου Ντ. Χούμπνερ προς την κυβέρνηση και τους ντόπιους μεγαλοεπιχειρηματίες. Σύμφωνα με όσα είπε χτες, σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, για τα επενδυτικά σχέδια που θα χρηματοδοτούνται μέσω του ΕΣΠΑ, είναι δυνατόν να χορηγείται από την αρχή το σύνολο της κοινοτικής συμμετοχής και η εθνική συμμετοχή να ακολουθεί. Μοναδική προϋπόθεση είναι, το 2013 που θα γίνει ο ...λογαριασμός να έχουν ισοσκελιστεί η κατανομή κοινοτικής και εθνικής συμμετοχής.

Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται σε επίπεδο ΕΕ ότι δε θα υπάρξει οποιοδήποτε εμπόδιο στην προώθηση και χρηματοδότηση με δημόσιους πόρους των επιχειρηματικών σχεδίων που σχεδιάζονται και υλοποιούνται με τα ...λεφτά των άλλων, τους πόρους που προκύπτουν από την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων και τους συνεχείς περιορισμούς των κοινωνικών δαπανών.

Οι τοποθετήσεις του υπουργού Ανάπτυξης, της Ντ. Χούμπνερ, αλλά και του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου, οι οποίοι συμμετείχαν αργότερα σε εκδήλωση για την «καινοτομία», την έρευνα και την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ, κινήθηκαν στα γνωστά πλαίσια που έχει θέσει η Στρατηγική της Λισαβόνας. Ο Κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για «έξυπνη ανάπτυξη» με την ενίσχυση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των νέων τεχνολογιών, ή προωθούν προϊόντα καινοτομίας. Επανέλαβε, επίσης, τα όσα πρεσβεύει η κυβερνητική πολιτική για σύνδεση της έρευνας και του σχετικού έργου πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, με την παραγωγή και την αγορά, τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου για προϊόντα που θα φέρουν νέα και περισσότερα κέρδη. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι ανακοινώσεις για 3,6 δισ. ευρώ που θα διοχετευτούν από την κυβέρνηση στην έρευνα, την ίδια ώρα που ετοιμάζεται η συρρίκνωση των ερευνητικών φορέων!

Το «καλάθι» των Βρυξελλών είχε και για τις «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις, όπου ακούστηκαν πολλά για ενίσχυση της χρηματοδότησής της και κυρίως μέσα από το Ταμείο Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ), το οποίο έχει αποκλείσει τις μικρές επιχειρήσεις με τα μεγαλύτερα προβλήματα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Αντιδράσεις για τις απολύσεις

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΤΑΒΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία της «Opel» διαδήλωσαν χτες στη Δυτική Γερμανία, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής δράσης μισθωτών της μητρικής «General Motors» (GM) ενάντια στο κλείσιμο των εργοστασίων, με το αποπροσανατολιστικό σύνθημα από τα συμβιβασμένα συνδικάτα «όποιος αμύνεται κερδίζει». Παρών ήταν και ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαγερ, που καταφανώς δημαγωγικά σπεύδει δήθεν να «σταθεί στο πλευρό» των εργαζομένων ενόψει της αναμέτρησής του το φθινόπωρο με την Αγκελα Μέρκελ για την καγκελαρία.

Κινητοποιήσεις εκτός Γερμανίας έγιναν επίσης όπου υπάρχουν εργοστάσια της «Opel», όπως επίσης και σε όλα τα εργοστάσια της εταιρείας, στην Ισπανία, στη Βρετανία, στο Βέλγιο και στην Πολωνία.

Την ίδια στιγμή, στη γερμανική πρωτεύουσα, ολοκληρωνόταν το σινογερμανικό φόρουμ με την υπογραφή συμβολαίων συνεργασίας και παραγγελιών από 36 κινεζικές εταιρείες προς γερμανικές βιομηχανίες σύμφωνα με τη Deutsche Welle. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Τσεν Ντεμίνγκ, το ύψος των σχετικών συμφωνιών ξεπερνά τα 10 δισεκ. δολάρια (ανέρχεται περίπου σε 7,87 δισεκ. ευρώ). Σε ό,τι αφορά στις επιχειρηματικές συμφωνίες που υπογράφηκαν στο Βερολίνο, αυτές αφορούν κυρίως στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, της κατασκευής μηχανών και μηχανημάτων, των ηλεκτρικών συσκευών και της ηλεκτρονικής τεχνολογίας, καθώς και των πληροφοριών και της πληροφορικής αλλά και σε υφάσματα και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, καθώς και στη βιομηχανία χάρτου. Η συγκεκριμένη κινεζική αποστολή, που αναχώρησε χτες από τη Γερμανία, μεταβαίνει κατόπιν στην Ελβετία, στην Ισπανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η γιγαντιαία επιχείρηση παραγωγής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, η καναδική Nortel Networks Corp ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε 3.200 απολύσεις παγκοσμίως, οι οποίες προστίθενται στις 1.800 που είχαν ήδη ανακοινωθεί.

Επίσης, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Βρετανίας, Royal Sun Alliance, γνωστή ως RSA ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την περικοπή 1.200 θέσεων εργασίας μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους. Την ίδια στιγμή, η Ενωση Τοπικών Κυβερνήσεων ανακοίνωσε ότι σχεδόν οι μισοί δήμοι της Αγγλίας έχουν προβεί σε περικοπές θέσεων εργασίας.

Τέλος, η τράπεζα JPMorgan Chase, η δεύτερη μεγαλύτερη στις ΗΠΑ ανακοίνωσε χτες την περικοπή 12.000 θέσεων εργασίας στο πλαίσιο της συγχώνευσής της με την Washington Mutual (WaMu), που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβρη.

ΕΛΠΕ - ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ
Υπερκέρδη και το 2008!

Περίπου 400 εκατομμύρια τα κέρδη για την ΜΑΡΦΙΝ. Με ζημιές «έκλεισε» η Εμπορική Τράπεζα

Η κρίση είναι για τους άλλους, όταν πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις και μάλιστα για τα δυο διυλιστήρια της χώρας, που το 2008 εμφάνισαν, για άλλη μια φορά, υπερκέρδη, κάτι που δείχνει ανάγλυφα ποιο παιχνίδι παίζεται με τις τιμές των καυσίμων και ποιος κερδίζει. Τα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ) πραγματοποίησαν το 2008 πωλήσεις 10,131 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 19%. Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη τους διαμορφώθηκαν στα 232 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 7%. Μέρος της κερδοφορίας του ομίλου των ΕΛΠΕ έχει να κάνει με την αύξηση των τιμών διύλισης, ενώ από τη συμμετοχή τους (με 35%) στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), είχαν κέρδη αυξημένα κατά 130%, στα 55 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης της κατανάλωσης και των τιμών του φυσικού αερίου!!! Αρνητικά επέδρασε στα οικονομικά στοιχεία η μεταβολή της αποτίμησης των αποθεμάτων πετρελαίου.

Την ίδια στιγμή η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ εμφάνισε το 2008 πωλήσεις 5,5 δισ. ευρώ, (αύξηση 35,7% από το 2007) και καθαρά κέρδη 78,4 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 47,6%. Στα αποτελέσματα της εταιρείας επέδρασε αρνητικά η υποτίμηση του δολαρίου και η μείωση της αξίας των αποθεμάτων πετρελαίου.

Οι τράπεζες

Σε πολύ ψηλά επίπεδα διατηρήθηκαν και για το 12μηνο του 2008 τα κέρδη της Marfin Popular Bank (θυγατρική του επιχειρηματικού ομίλου της ΜΑΡΦΙΝ). Σύμφωνα με τον ισολογισμό, τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους) διαμορφώθηκαν σε 394,6 εκατ. ευρώ (από 563,3 εκατ. ευρώ για το το 2007). Η μείωση της μάζας των κερδών οφείλεται σε «έκτακτα έσοδα» που υπήρξαν το 2007 μετά από πωλήσεις μετοχικών πακέτων άλλων εταιρειών.

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 849,5 εκατ. ευρώ προχωρά και η Εμπορική Τράπεζα. Τα κεφάλαια αυτά θα καλυφθούν από τη μητρική εταιρεία τη γαλλική τράπεζα Credit Acricole στο ποσοστό του 72% που είναι και η συμμετοχή της στην Εμπορική, ενώ επιπλέον θα αναλάβει να καλύψει και τυχόν αδιάθετα υπόλοιπα από τη μη συμμετοχή άλλων μετόχων. Η διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε να εμφανίσει τον ισολογισμό 12μηνου 2008 με πολύ αυξημένα κονδύλια για «επισφαλή δάνεια» πελατών της, γεγονός που έχει επηρεάσει και το συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα. Σε αυτό το πλαίσιο για το 2008 εμφανίζεται ζημιά ύψους 491,8 εκατ. ευρώ (έναντι κερδών 73,4 εκατ. ευρώ για το 2007).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ