Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων

Η μοναδική πρωτοτυπία των αντιλαϊκών προτάσεων της Τράπεζας Ελλάδας είναι ότι φέτος γίνονται στο όνομα της οικονομικής κρίσης, σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, η οποία τόνισε ότι απαιτείται λαϊκή αντεπίθεση σε αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή γραμμή πάλης

Με τα πλέον μελανά χρώματα σκιαγράφησε την κατάσταση και τις προοπτικές της οικονομίας στη χώρα, προκειμένου να προτείνει ως διέξοδο από την κρίση τις γνωστές αντιλαϊκές θέσεις που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη νομισματική πολιτική, παρουσίασε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο διοικητής της επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να υπάρξει περιστολή των δημόσιων δαπανών και χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο Γ. Προβόπουλος, αναφερόμενος στη διεθνή οικονομική κρίση, είπε ότι το 2009 θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, - «πιο δύσκολη από ό,τι περιμέναμε» είπε χαρακτηριστικά - και έκανε λόγο για «μια δραματικά επιδεινούμενη κατάσταση». Τόνισε ότι η εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδας, πως ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα κυμανθεί στο 0,5%, «ίσως ανατραπεί προς τα κάτω» και είπε ότι πρέπει το έλλειμμα να πέσει στο 3% μέσα στο 2009 και σταδιακά μέχρι το 2012 να μηδενιστεί κάτι που πρακτικά σημαίνει άγριο μαχαίρι στις δημόσιες κοινωνικές δαπάνες.

Ο Γ. Προβόπουλος είπε ότι χρειάζεται περιστολή των κρατικών δαπανών και πάταξη της φοροδιαφυγής, ενέργειες που σε βάθος χρόνου μπορούν να αποδώσουν 35 δισ. ευρώ. Κινούμενος στη γνωστή κατεύθυνση ενίσχυσης των επιχειρηματιών είπε ότι εάν μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους εργαζόμενους θα βελτιωθεί η κατάσταση σχετικά με την ανεργία των νέων.

Σχετικά με τις δυσκολίες δανεισμού του ελληνικού κράτους είπε ότι «οι αγορές έχουν ανάψει κόκκινο στη χώρα μας και εάν δεν τις ακούσουμε θα το πληρώσουμε ακριβά». Ο διοικητής, αναφερόμενος στο δώρο των 28 δισ. προς τις τράπεζες με αφορμή την κρίση είπε ότι αυτό δεν πρέπει να διοχετευθεί για τη στήριξη των επενδύσεων των τραπεζών στα Βαλκάνια, αλλά οι τράπεζες να βρουν άλλους τρόπους για να στηρίξουν τις επενδύσεις τους. Κατά την ενημέρωση, ο Γ. Προβόπουλος εμφανίστηκε ως προστάτης των τραπεζών, λέγοντας ότι αυτές έχουν γίνει «αποδιοπομπαίος τράγος διεθνώς» και στη χώρα μας πληρώνουν την κακή κατάσταση του Δημοσίου. Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν μηδενική, είπε, και εκτίμησε ότι δε θα χρειαστεί δεύτερο πακέτο «στήριξης των τραπεζών».

Οπως ανακοίνωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπούρας, από το πακέτο στήριξης των τραπεζών ύψους 28 δισ. ευρώ μέχρι τώρα υπάρχει η εξής εικόνα: Από τα 5 δισ. ευρώ για την ανάληψη από το Δημόσιο προνομιούχων μετοχών τραπεζών έχουν υποβληθεί αιτήματα από τις τράπεζες ύψους 3,8 δισ. ευρώ και έχουν εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδας αιτήματα ύψους 2,9 δισ. Για τα 15 δισ. ευρώ για την παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο προς τις τράπεζες έχουν υποβληθεί αιτήματα 4,6 δισ. ευρώ και έχουν εγκριθεί ποσά 1 δισ. Για δε τα 8 δισ. για την έκδοση ειδικών τίτλων του Δημοσίου και διάθεσή τους στις τράπεζες έχουν υποβληθεί αιτήματα 3,6 δισ. και έχουν εγκριθεί τίτλοι συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ.

Η Δ. Μανωλάκου

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της έκθεσης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου τόνισε ότι δεν περιείχε καμία πρωτοτυπία, αφού κάθε χρόνο προτείνονται τα ίδια μέτρα και ότι η μόνη διαφορά φέτος είναι πως με πρόσχημα την οικονομική κρίση προτείνεται η ένταση των αντιλαϊκών μέτρων. Η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι η «η οικονομική κρίση, η οποία εκδηλώνεται ευρύτερα στον καπιταλιστικό κόσμο, οφείλεται στην υπερσυσσώρευση αμύθητων κεφαλαίων στα μονοπώλια, στην αδυναμία τους να έχουν τους ίδιους ρυθμούς αύξησης της εξωφρενικής κερδοφορίας τους», και συνέχισε:

«Η αστική διαχείριση σε όλες τις παραλλαγές της, κλασική φιλελεύθερη ή σοσιαλδημοκρατική - στην ευρωζώνη (Ισπανία - Ιταλία) και στην υπόλοιπη ΕΕ (Βρετανία) - όχι μόνο δεν μπορεί να ματαιώσει την εκδήλωση της κρίσης, αλλά αντίθετα συνεπάγεται νέα όξυνση όλων των προβλημάτων της πλειοψηφίας των εργαζομένων. Με αύξηση της φτώχειας και της εξαθλίωσης, της έντασης της κρατικής βίας και καταστολής. Μάλιστα στο διεθνές επίπεδο δεν αποκλείουμε να οδηγήσει στην αναζωπύρωση υπαρχουσών και εμφάνιση νέων εστιών πολέμου.

Γι' αυτό το Κόμμα μας στρέφει την προσοχή και δράση του στη μόνη πραγματική διέξοδο για το λαό και τη νεολαία. Την επιτάχυνση ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της κοινωνικής συμμαχίας με τις αγωνιζόμενες δυνάμεις των αυτοαπασχολούμενων και της μικρομεσαίας αγροτιάς, την ενίσχυση του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.

Η κρίση απαιτεί λαϊκή αντεπίθεση σε αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή γραμμή πάλης και όχι υποχώρηση και ενσωμάτωση. Η πάλη κατά των συνεπειών της κρίσης, η πάλη κατά των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων πρέπει να εξελιχτεί σε πάλη κατά της εξουσίας των μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών ενώσεών τους.

Ομως δε στεκόμαστε μόνο εκεί. Αλλά θεωρούμε ότι τώρα είναι η ώρα να ξεδιπλωθεί η λαϊκή αντεπίθεση και με συγκεκριμένα αιτήματα για:

  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στη βάση των σύγχρονων μεγάλων αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Βασικό μισθό 1.400 ευρώ, 1.120 ευρώ κατώτερη σύνταξη, επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ (80% του βασικού μισθού) για όλο το διάστημα της ανεργίας, υπαλληλική αποζημίωση για όλους.
  • Αποκλειστικά δημόσια καθολική Ασφάλιση, που βάζει φραγμό σε κάθε μορφή ληστείας των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και όχι μόνο αποφυγή των επενδύσεων σε «δομημένα ομόλογα».
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία.
  • Αύξηση του ατομικού (χωρίς παιδί) αφορολόγητου ορίου στα 15.000 ευρώ.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα θέρμανσης και κίνησης για τα αγροτικά νοικοκυριά και τη λαϊκή κατανάλωση.
  • Πρόγραμμα κρατικής μέριμνας στην υλοποίηση προγραμμάτων λαϊκής στέγης, για τη δημιουργία ασφαλών, σύγχρονων και φθηνών κατοικιών.

Τα κυβερνητικά μέτρα για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, τη διασφάλιση της ρευστότητας και των συναλλαγών στη διατραπεζική αγορά, να μην τα πληρώσουν οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αυτοαπασχολούμενοι. Σε αυτό το δρόμο, το ΚΚΕ καλεί την εργατική και τη λαϊκή πλειοψηφία, να βαδίσουν αποφασιστικά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πέφτουν με τα μούτρα στις διακρατικές ενισχύσεις (2013-04-11 00:00:00.0)
Πρέπει να φτωχύνει ο λαός! (2010-12-07 00:00:00.0)
Εργατική αντεπίθεση όσο είναι καιρός (2009-12-09 00:00:00.0)
«Μπερδεμένος» με την κρίση... (2009-03-13 00:00:00.0)
Με τα μπούνια στον κρατικό κορβανά (2008-11-28 00:00:00.0)
«Στήριγμα» 28 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες (2008-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ