Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Με τα μπούνια στον κρατικό κορβανά

Εθνική, Γιούρομπανκ, Αλφα, Πειραιώς, ΑΤΕ, ΤΤ κ.ά. έχουν να παίρνουν και από τους τρεις άξονες της ρύθμισης

Στην τελική ευθεία μπαίνει η κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση για την ενίσχυση του τραπεζιτικού κεφαλαίου και γενικότερα για την πλουτοκρατία. Οι τραπεζίτες δήλωσαν και επίσημα χτες την ένταξή τους στο πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι θα ενταχτούν και στους τρεις προβλεπόμενους άξονες, δηλαδή στη συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό τους κεφάλαιο, στις κρατικές εγγυήσεις και τα ειδικά κρατικά ομόλογα, με τα οποία θα αντλούν φτηνό χρήμα από τις χρηματαγορές.

Για τη διευθέτηση των τελευταίων εκκρεμοτήτων συναντήθηκαν χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος και το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Ο υπουργός δήλωσε ότι οι «τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες που συμμετέχουν και στο προεδρείο, θα συμμετάσχουν στο σύνολο του σχεδίου για την ενίσχυση της ρευστότητας». Πρόκειται για τις τράπεζες Εθνική, Γιούρομπανκ, Αλφα και Πειραιώς. Στη συνέχεια, την ένταξή τους και στους τρεις άξονες της ρύθμισης επαναβεβαίωσαν οι διοικήσεις της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) και βέβαια έπεται ανάλογη συνέχεια από το λοιπό συναγωνισμό. Ολοι μαζί και καθένας για λογαριασμό του, φαίνεται να έχουν συμφωνήσει για τους όρους με τους οποίους θα ξεκοκαλίσουν το προσφερόμενο κρατικό χρήμα.

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας δήλωσε αισιόδοξος ότι γρήγορα θα υλοποιηθεί το σχέδιο. Στόχος, όπως είπε, είναι να τρέξει η πιστωτική επέκταση (τραπεζικός δανεισμός) με ρυθμό της τάξης του 10%. Με το ποσοστό αυτό, ελπίζουν να ξεπεράσουν το σκόπελο της κρίσης.

Οι τραπεζίτες ήδη ακονίζουν μαχαίρια για την απόσπαση μεριδίων και ετοιμάζονται να μοσχοπουλήσουν στην πελατεία τους το φτηνό χρήμα που θα αποκτήσουν με τις πλάτες του κράτους. Η Εθνική Τράπεζα έσπευσε, από νωρίς χτες το πρωί, να ανακοινώσει «προγράμματα χρηματοδότησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα στο 2009, βάζουν στόχο να δανείσουν ποσά μέχρι 1 δισ. ευρώ. Ανακοίνωσαν, επίσης, την αύξηση των ορίων χρηματοδότησης μέχρι και 20.000 ευρώ για επαγγελματίες και επιχειρήσεις, προγράμματα αναδιάρθρωσης δανειακών υποχρεώσεων κ.ά. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι οι αυτοαπασχολούμενοι μικροί ΕΒΕ τίποτα το καλό δεν έχουν να περιμένουν. Το κρατικό χρήμα, που θα αντληθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από άλλα προγράμματα θα πέσει στα γκισέ των τραπεζών, οι οποίες με το ...αζημίωτο θα το κατευθύνουν σε πελάτες και τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας, έτσι ώστε να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους και για την επόμενη φάση του κύκλου.

Και στη ναυτιλία

Τις απαισιόδοξες προβλέψεις για τον όγκο του διεθνούς εμπορίου που κάνουν τα κέντα και οργανισμοί της πλουτοκρατίας (ΟΟΣΑ, ΔΝΤ) μετέφερε ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας Γ. Προβόπουλος σε ημερίδα που διοργάνωσαν οι εφοπλιστές του Πειραιά. Στην 4ετία 2004 - 2007, ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανόδου ήταν στο 8,5% για φέτος (2008) εκτιμάται σε 4,6% και για το 2009 σε 2,4% ή σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις σε 1,9%. Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε την αναμενόμενη πτώση στα ναύλα για θαλάσσιες μεταφορές εμπορευμάτων και τις ακυρώσεις παραγγελιών νέων πλοίων από το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Τα υπόλοιπα των τραπεζικών δανείων (για ναυπηγήσεις και αγορές πλοίων) για τις «ελληνόκτητες» ναυτιλιακές εταιρείες διαμορφώνονται σε 80 δισ. δολάρια και από αυτά περίπου τα 20 δισ. προέρχονται από το δανεισμό ντόπιων τραπεζών. Να σημειωθεί ότι και από την πλευρά κυβερνητικών στελεχών εκφράζονται ανησυχίες για το ενδεχόμενο μείωσης της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου (ποντοπόρος ναυτιλία). Η υπερσυσσώρευση κερδών στα προηγούμενα χρόνια οδηγούσε τα κεφάλαια αυτά και σε «στεριανές επενδύσεις». Σε αυτό το πλαίσιο, το ενδεχόμενο μείωσης της κερδοφορίας τους ενδέχεται να τροφοδοτήσει τα φαινόμενα της ύφεσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ