Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπαράζ απολύσεων για την κερδοφορία του κεφαλαίου

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΙΝΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η «λαιμητόμος» της απόλυσης εξακολουθεί να θερίζει τους εργαζόμενους, καθώς οι επιχειρήσεις και οι πολυεθνικές, προκειμένου να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους, απλώς απολύουν τους εργαζόμενους και ετοιμάζονται να θρυμματίσουν τα εναπομείναντα δικαιώματά τους, αλλά και να περιορίσουν τις αποδοχές τους, απειλώντας τους με τις απολύσεις.

Περίπου 30.000 θέσεις εργασίας είναι σε άμεσο κίνδυνο στη Βρετανία από την επικείμενη κατάρρευση της αλυσίδας λιανικού εμπορίου Woolworths, ενώ μία άλλη, MFI, η οποία διαθέτει περίπου 190 καταστήματα στη Βρετανία και απασχολεί 2.500 υπαλλήλους θα τους αφήσει απλά στο δρόμο. Την ίδια στιγμή, νέα πτώση κατέγραψαν οι τιμές των σπιτιών στη Βρετανία, το Νοέμβρη, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της στεγαστικής τράπεζας Nationwide.

Στο Βέλγιο, μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σιδηρουργίας η «ArcelorMittal SA» ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα περικόψει σε διάφορες χώρες 9.000 θέσεις εργασίας - δηλαδή περίπου το 3% του εργατικού της δυναμικού - μέσω της εθελούσιας εξόδου, υποστηρίζοντας ότι η ενέργεια αυτή είναι αναγκαία λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Επίσης, η αυστριακή εταιρεία κατασκευής φορτηγών «MAN Nutzfahrzeuge Oesterreich AG» ανακοίνωσε χτες ότι θα τροποποιήσει τις συμβάσεις 2.000 εργαζομένων της σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Δύσκολοι καιροί έρχονται για περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, προβλέπει σε σχετική μελέτη της η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας -ILO, αφού διαβλέπει σημαντική μείωση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων για το 2009.

Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση της ILO, τα τελευταία δέκα χρόνια η εξέλιξη των μισθών δεν ήταν ανάλογη των ρυθμών ανάπτυξης, αφού το αντίθετο συνέβη. Το ποσοστό των μισθών επί του ΑΕΠ μειώθηκε, ενώ παράλληλα αυξήθηκε το ποσοστό των κερδών των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η ψαλίδα των μισθών άνοιξε περισσότερο τα τελευταία χρόνια στα δύο τρίτα των χωρών που εξετάστηκαν. Η Γερμανία και οι ΗΠΑ ανήκουν στις χώρες εκείνες που διευρύνθηκε το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Παράλληλα, η ILO προβλέπει σημαντική αύξηση της ανεργίας παγκοσμίως καθώς εκτιμά ότι περίπου 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν εντός του 2009.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ