Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Αντιδράσεις για τις απολύσεις

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΤΑΒΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία της «Opel» διαδήλωσαν χτες στη Δυτική Γερμανία, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής δράσης μισθωτών της μητρικής «General Motors» (GM) ενάντια στο κλείσιμο των εργοστασίων, με το αποπροσανατολιστικό σύνθημα από τα συμβιβασμένα συνδικάτα «όποιος αμύνεται κερδίζει». Παρών ήταν και ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαγερ, που καταφανώς δημαγωγικά σπεύδει δήθεν να «σταθεί στο πλευρό» των εργαζομένων ενόψει της αναμέτρησής του το φθινόπωρο με την Αγκελα Μέρκελ για την καγκελαρία.

Κινητοποιήσεις εκτός Γερμανίας έγιναν επίσης όπου υπάρχουν εργοστάσια της «Opel», όπως επίσης και σε όλα τα εργοστάσια της εταιρείας, στην Ισπανία, στη Βρετανία, στο Βέλγιο και στην Πολωνία.

Την ίδια στιγμή, στη γερμανική πρωτεύουσα, ολοκληρωνόταν το σινογερμανικό φόρουμ με την υπογραφή συμβολαίων συνεργασίας και παραγγελιών από 36 κινεζικές εταιρείες προς γερμανικές βιομηχανίες σύμφωνα με τη Deutsche Welle. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Τσεν Ντεμίνγκ, το ύψος των σχετικών συμφωνιών ξεπερνά τα 10 δισεκ. δολάρια (ανέρχεται περίπου σε 7,87 δισεκ. ευρώ). Σε ό,τι αφορά στις επιχειρηματικές συμφωνίες που υπογράφηκαν στο Βερολίνο, αυτές αφορούν κυρίως στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, της κατασκευής μηχανών και μηχανημάτων, των ηλεκτρικών συσκευών και της ηλεκτρονικής τεχνολογίας, καθώς και των πληροφοριών και της πληροφορικής αλλά και σε υφάσματα και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, καθώς και στη βιομηχανία χάρτου. Η συγκεκριμένη κινεζική αποστολή, που αναχώρησε χτες από τη Γερμανία, μεταβαίνει κατόπιν στην Ελβετία, στην Ισπανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η γιγαντιαία επιχείρηση παραγωγής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, η καναδική Nortel Networks Corp ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε 3.200 απολύσεις παγκοσμίως, οι οποίες προστίθενται στις 1.800 που είχαν ήδη ανακοινωθεί.

Επίσης, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Βρετανίας, Royal Sun Alliance, γνωστή ως RSA ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την περικοπή 1.200 θέσεων εργασίας μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους. Την ίδια στιγμή, η Ενωση Τοπικών Κυβερνήσεων ανακοίνωσε ότι σχεδόν οι μισοί δήμοι της Αγγλίας έχουν προβεί σε περικοπές θέσεων εργασίας.

Τέλος, η τράπεζα JPMorgan Chase, η δεύτερη μεγαλύτερη στις ΗΠΑ ανακοίνωσε χτες την περικοπή 12.000 θέσεων εργασίας στο πλαίσιο της συγχώνευσής της με την Washington Mutual (WaMu), που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ