ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ, 22 ΜΑΗ 1963
Η δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη

Την Τετάρτη, 22 Μάη 1963, γύρω στις 10 το βράδυ, δέχτηκε δολοφονική επίθεση στη Θεσσαλονίκη, κοντά στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και Ερμού, ο Γρ. Λαμπράκης, συνεργαζόμενος με την ΕΔΑ βουλευτής, υφηγητής της Ιατρικής, παλιός βαλκανιονίκης και κορυφαίος ειρηνιστής (αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Βαλκανική Συνεννόηση). Ο θάνατος δεν ήταν ακαριαίος. Ηρθε τέσσερις ημέρες αργότερα, αλλά αυτό ήταν, μάλλον, το τυπικό μέρος της υπόθεσης, δεδομένου ότι δρόμος για την επιστροφή στη ζωή δεν υπήρχε για τον Γρ. Λαμπράκη, μετά από εκείνο το μοιραίο βράδυ.

Ο Λαμπράκης είχε ανέβει στη συμπρωτεύουσα για να μιλήσει σε συγκέντρωση της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Και κατάφερε ν' ανταποκριθεί στο ιερό του καθήκον, περνώντας από πλήθος δυσκολιών και εμποδίων, τα οποία έθεσε στο δρόμο του, με τον πιο σαφή, τον πιο φανερό και τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το επίσημο κράτος, χρησιμοποιώντας γι' αυτόν το σκοπό τις παρακρατικές οργανώσεις που καθοδηγούσε και κατεύθυνε. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος υπό το καθεστώς κρατικής και παρακρατικής τρομοκρατίας, αφού, κατά τη διάρκειά της, μερικές εκατοντάδες φασιστοειδή πραγματοποιούσαν, με την ανοχή των αρχών και υπό την καθοδήγησή τους, αντισυγκέντρωση. Ηταν, μάλιστα, τόσο φανερό ότι κάτι φοβερό θα γινόταν εκείνο το βράδυ σε βάρος του Γρ. Λαμπράκη, ήταν τόσο ξεκάθαρο ότι θα ακολουθούσε εφαρμογή σχεδίου δολοφονίας του, που και ο ίδιος ακόμα υποχρεώθηκε να μιλήσει γι' αυτό, από τα μικρόφωνα της συγκέντρωσης, λίγη ώρα πριν δεχτεί το δολοφονικό χτύπημα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προσοχή, προσοχή. Εδώ βουλευτής Λαμπράκης. Σαν εκπρόσωπος του Εθνους και του Λαού, καταγγέλλω ότι υπάρχει σχέδιο δολοφονίας μου και καλώ τον υπουργό Βορείου Ελλάδος, τον νομάρχη, τον εισαγγελέα, τον στρατηγό Χωροφυλακής Μήτσου, τον διευθυντή της Αστυνομίας και τον διοικητή Ασφαλείας να προστατεύσουν τη συγκέντρωση και τη ζωή μου». Φυσικά, η δολοφονία δεν απετράπη, αλλά έγινε με τον πιο επίσημο τρόπο, παρουσία:

- 180 ανδρών της Χωροφυλακής και αξιωματικών, που βρίσκονταν εκεί εν στολή (πόσοι άλλοι, άραγε, ήταν παρόντες με πολιτικά;).

- Του υποστρατήγου Κωνσταντίνου Μήτσου, επιθεωρητή Χωροφυλακής Βορείου Ελλάδας.

- Του συνταγματάρχη Ευθυμίου Καμουτσή, διευθυντή της Αστυνομίας Θεσσαλονίκης.

- Του αντισυνταγματάρχη Μιχαήλ Διαμαντόπουλου, υποδιευθυντή της Αστυνομίας.

- Του ταγματάρχη Κωνσταντίνου Δόλκα, διοικητή Εθνικής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

- Των υπομοιράρχων Εμ. Καπελώνη και Δ. Κατσούλη.

- Εκατοντάδων παρακρατικών, που πραγματοποιούσαν αντισυγκέντρωση.

Δε χωράει, συνεπώς, αμφιβολία πως η δολοφονία ήταν προσχεδιασμένη με σαφή πολιτικά κίνητρα.

Τη δολοφονία πραγματοποίησαν δύο άνθρωποι του υποκόσμου - μέλη παρακρατικών οργανώσεων και συνεργάτες της Ασφάλειας - ο Σπ. Γκοτζαμάνης και ο Εμ. Εμμανουηλίδης, με τη βοήθεια ενός τρικύκλου κι ενός γκλομπ ή σιδερολοστού (το εργαλείο του φόνου εξαφανίστηκε). Πίσω τους, βρισκόταν ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, τουλάχιστον, της συμπρωτεύουσας.

Το σπουδαιότερο, όμως, είναι τούτο: Οταν ο Λαμπράκης δέχτηκε το δολοφονικό χτύπημα, κανένα αστυνομικό όργανο δεν κινήθηκε να καταδιώξει τους δράστες. Και ασφαλώς, ίσως, να μην ξέραμε τίποτα γι' αυτούς, αν δε βρισκόταν ο Μ. Χατζηαποστόλου να πηδήσει πάνω στην καρότσα του τρικύκλου και να παλέψει μαζί τους, βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή. Εξίσου χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους στη δολοφονία του Λαμπράκη, στο τέλος, βγήκαν ...λάδι. Η δίκη, που έγινε στο διάστημα Οκτώβρη - Δεκέμβρη 1966, κατέληξε στο ...συμπέρασμα ότι, ουσιαστικά, δεν υπήρχε δολοφονία!!! Και ο Γκοτζαμάνης με τον Εμμανουηλίδη που καταδικάστηκαν κατά συγχώνευση σε 11 και 8,5 χρόνια, αντίστοιχα, για πρόκληση «βαριών σωματικών κακώσεων» (Γκοτζαμάνης) και για «συνεργία» (Εμμανουηλίδης) αποφυλακίστηκαν επί χούντας.

Η δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη αποτελεί κομβικό σημείο στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Καταδεικνύει τη φύση και το χαρακτήρα του μετεμφυλιακού καθεστώτος και υπογραμμίζει τις ευθύνες όλως εκείνων των κοινωνικών και πολιτικών παραγόντων, που εκκόλαψαν το αυγό του φιδιού, μέσα από το οποίο ξεπρόβαλε η δικτατορία των συνταγματαρχών τέσσερα χρόνια αργότερα. Ο ίδιος ο Γρ. Λαμπράκης, με τους αγώνες του για την ειρήνη και τη βαλκανική συνεργασία, αλλά και με τον ηρωικό θάνατό του στο βωμό της υπεράσπισης πανανθρώπινων ιδανικών, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα, οδηγητή και σύμβολο στους σημερινούς φιλειρηνικούς - αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες του λαού μας και της νεολαίας.


Γ. Π.

ΕΕΔΥΕ
Οι ασυμβίβαστοι αγώνες του εμπνέουν το λαό μας

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Συμπληρώθηκαν χτες 37 χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Του βουλευτή, βαλκανιονίκη, επιστήμονα, αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ».

Το στυγερό έγκλημα, συνεχίζεται στην ανακοίνωση, διέπραξαν, στις 22 Μάη του 1963, φασιστικά κτήνη του παρακράτους, υπό την άμεση καθοδήγηση του Παλατιού, της τότε κυβέρνησης και των ΝΑΤΟικών κύκλων της χώρας μας.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης υπήρξε το πρώτο θύμα, τονίζεται, των αγωνιστών της ειρήνης ενάντια στην εγκατάσταση των ΝΑΤΟικών πυρηνικών πυραύλων «ΠΟΛΑΡΙΣ» στην Ελλάδα.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που τότε ύψωναν τη μισαλλοδοξία και όπλιζαν το χέρι των Γκοτζαμάνηδων και των Εμμανουηλίδηδων, σήμερα, όπως και τότε, είναι οι εχθροί της ειρήνης και των λαών.

Είναι οι ίδιοι, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, που δολοφόνησαν το λαό της Γιουγκοσλαβίας, επέβαλαν το Σύμφωνο Σταθερότητας, ένα σύμφωνο ντροπής, που υποδουλώνει την περιοχή και θέτει ουσιαστικά τις χώρες και τους λαούς σε καθεστώς ΝΑΤΟικής ομηρίας και περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας.

Είναι οι ίδιοι που προσπαθούν να επιβάλουν τη Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη Πραγμάτων στον κόσμο, η οποία επιχειρεί να υποδουλώσει τους λαούς και να εδραιώσει την παγκόσμια κυριαρχία των πολυεθνικών.

Μετά από 37 χρόνια, ο αγώνας του Γρηγόρη Λαμπράκη για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος.

Η Ελλάδα με τις επιλογές της κυβέρνησης, τονίζεται, και παρά την αντίθεση του λαού μας, παίρνει ενεργά μέρος στα επιθετικά πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ, διατηρεί το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Λάρισας, συμμετέχει στη ΝΑΤΟική άσκηση «DYNAMIC MIX», που είναι μια πρόβα τζενεράλε για νέες επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Η ΕΕΔΥΕ, 37 χρόνια μετά, τιμώντας τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, συνεχίζει τον ευγενικό και ασυμβίβαστο αγώνα για την ειρήνη, ενάντια σε αυτούς που τότε και τώρα αιματοκυλούν τους λαούς για τα συμφέροντά τους.

Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Αυτός ο αγώνας είναι η καλύτερη τιμή στη θυσία και τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο μαραθωνοδρόμος της ειρήνης ΖΕΙ ως πανελλήνιο και παγκόσμιο σύμβολο ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ. Ζει στους καθημερινούς αγώνες του λαού μας. Ζει στην αντίσταση και την πάλη για την ανατροπή της Νέας Τάξης Πραγμάτων».

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Πορεύτηκε στα βήματά του

Ο Κώστας Παπαδόπουλος, ενώ ηγείται της πρόσφατης Μαραθώνιας Πορείας
Ο Κώστας Παπαδόπουλος, ενώ ηγείται της πρόσφατης Μαραθώνιας Πορείας
Στα βήματα του μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη, πορεύτηκε ο πεζοπόρος Κώστας Παπαδόπουλος, το περασμένο Σαββατοκύριακο, μεταφέροντας το κάλεσμα της ανυπόταχτης και ανειρήνευτης πάλης στο λαό της Ανατολικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης. Εκεί που το επόμενο Σαββατοκύριακο 27-28 Μάη οργανώνεται μια μεγάλη κατασκήνωση ειρήνης (Παραλία Αγγελοχωρίου) από την ΕΔΥΕΘ και την Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων. Μια εκδήλωση που θα καταλήξει με το συμβολικό αποκλεισμό της Ναυτικής Βάσης στο Αγγελοχώρι.

Ο Κ. Παπαδόπουλος ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου από το μνημείο του Λαμπράκη που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και έφτασε μέχρι την Επανωμή, μετά από στάσεις στα χωριά της Ανατολικής Υπαίθρου, όπου οι τοπικοί φορείς, οι αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι διοργάνωσαν εκδηλώσεις υποδοχής.

Το Σάββατο, ο ειρηνοδρόμος, συνοδευόμενος από συναγωνιστές της ειρήνης που τον ακολουθούσαν με αυτοκίνητα, πέρασε από την Περαία, την Αγία Τριάδα, το Αγγελοχώρι και τη Μηχανιώνα. Την Κυριακή συνέχισε τη διαδρομή για τον Τρίλοφο και μετά τις 7 το απόγευμα έφτασε στον τελευταίο σταθμό, την Επανωμή. Σε όλα τα χωριά διοργανώθηκαν εκδηλώσεις υποδοχής από τους τοπικούς φορείς και το πρόγραμμα επενδύθηκε από καλλιτεχνικό πρόγραμμα των πολιτιστικών συλλόγων, όπου συμμετείχαν κυρίως παιδιά και νεολαίοι. Τα παιδιά ζωγράφισαν, χόρεψαν και έπαιξαν θέατρο. Εδρασαν με τον τρόπο τους για την υπεράσπιση της ειρήνης. Η νεολαία της Μηχανιώνας έστειλε το μήνυμα καταδίκης μέσα από το θεατρικό δρώμενο που παρουσίασε μπροστά σε εκατοντάδες κατοίκους.

Ο λαός της Ανατολικής Υπαίθρου εξέφρασε την αγωνία του και απαίτησε να σταματήσει ο πόλεμος και να διαφεντέψει η ειρήνη, η φιλία και η συνεργασία των λαών. Μικροί και μεγάλοι, ακούγοντας τα λόγια του ειρηνοδρόμου, δήλωναν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι η Θεσσαλονίκη να γίνει πόλη φιλίας των λαών και όχι ορμητήριο των φονιάδων.

Στο Αγγελοχώρι η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Β. Τοπούζη μίλησε για τις ανησυχίες των κατοίκων μπροστά στον τρόμο των «Πάτριοτ» και διατύπωσε το πάγιο αίτημα των πολιτιστικών φορέων της περιοχής να αξιοποιηθούν τα οχυρά του Φάρου που βρίσκονται στη Ναυτική Βάση για τη φιλοξενία πολιτιστικών δραστηριοτήτων της νεολαίας, να αναδειχτούν τα σημαντικής αξίας αρχαιολογικά ευρήματα. «Αντί γι' αυτό όμως - είπε - φιλοξενεί όπλα και πυραύλους. Βλέπουμε ξένους φαντάρους να εκπαιδεύονται για να σκοτώνουν με τα έξυπνα όπλα αθώους ανθρώπους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ