ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάη 2000
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΘΙΟΠΙΑ - ΕΡΥΘΡΑΙΑ
Μετά την κορύφωση του πολέμου, άρχισαν οι διπλωματικές προσπάθειες...

Στρατιώτες της Αιθιοπίας πάνω σε τανκ

Associated Press

Στρατιώτες της Αιθιοπίας πάνω σε τανκ
ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ-ΑΣΜΑΡΑ.-

Μετά από πολύμηνες σφοδρές μάχες ανάμεσα σε Αιθιοπία και Ερυθραία και πολλές χιλιάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές, χιλιάδες Ερυθραίοι πραγματοποίησαν χτες μαζική πορεία στους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας τους, Ασμάρα, ζητώντας το τέλος της «αιθιοπικής εισβολής»... αλλά όχι και το οριστικό τέλος ενός πολέμου που κλιμακώθηκε μέσα στις τελευταίες μέρες με τις αιθιοπικές δυνάμεις να έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις της δυτικής Ερυθραίας! Την ίδια στιγμή, απεσταλμένοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας άρχισαν διερευνητικές επαφές με τους ηγέτες των δύο χωρών, σε μία προσπάθεια να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.

Οι διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, συγκεντρώθηκαν χτες μεσημέρι στην Ασμάρα και απαίτησαν από τα Ηνωμένα Εθνη να καταδικάσουν την Αιθιοπία για την κλιμάκωση των επιθέσεών της από τις 12 του Μάη. Η χτεσινή διαδήλωση εκτιμάται πως προκάλεσε την κατά πολύ μαζικότερη συμμετοχή του κόσμου, σε αντίθεση με τις πολύ «διακριτικές» εκδηλώσεις που έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο για την προ επτά χρόνων κήρυξη ανεξαρτησίας της Ερυθραίας από την Αιθιοπία...

Στο μεταξύ, και με δεδομένο το γεγονός πως τουλάχιστον τις τελευταίες δύο μέρες δεν υπήρξαν ειδήσεις για ανάφλεξη των σφοδρών μαχών, ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ερμηνεύουν αυτή την εξέλιξη ως προσπάθεια των αιθιοπικών αρχών να οριστικοποιήσουν την παρουσία τους στις περιοχές της δυτικής Ερυθραίας, που κατέλαβαν μέσα στις τελευταίες λίγες μέρες, αιφνιδιάζοντας τους πάντες.... Ενα άλλο μέλημα των αιθιοπικών δυνάμεων φαίνεται πως είναι η εξασφάλιση του ελέγχου της πόλης της Ερυθραίας Μεντφέρα, που απέχει μερικά χιλιόμετρα, νοτίως της πρωτεύουσας Ασμάρα!

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ερυθραίας, Γεμάνε Γκεμπρεμέσκελ, απέρριψε τους ισχυρισμούς της Αιθιοπίας πως κατέλαβαν τη μεθοριακή πόλη Ομχαγέρ, κοντά στα σύνορα με το Σουδάν. Ξένοι ανταποκριτές εκτιμούσαν πως εάν αληθεύει η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Ερυθραίας, τότε, ίσως οι δυνάμεις του στρατού της Ερυθραίας έχουν ακόμη στρατεύματα στις νοτιο-δυτικές περιοχές, παρά την εκκένωση της πόλης Μπαρέντου και των περιχώρων της λόγω της προ ημερών προέλασης των αιθιοπικών δυνάμεων. Ωστόσο, παρά τις συγκεχυμένες πληροφορίες, γεγονός παραμένει ο ξεριζωμός πολλών χιλιάδων Ερυθραίων από τις δυτικές περιοχές της χώρας με κατεύθυνση το Σουδάν.

Διπλωματικές επαφές για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης...

Το ίδιο 24ωρο, και ενώ η Ερυθραία προβάλλει ως ο μεγάλος ηττημένος ενός πολέμου που ξεκίνησε το Μάη του 1998 εξαιτίας διμερών μεθοριακών διαφορών, η φωνή της διπλωματίας, αν και εξασθενημένη, άρχισε να ακούγεται και πάλι...

Το περασμένο 24ωρο, ο Ρίνο Σέρι (γραμματέας του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών και απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης) συναντήθηκε στην πρωτεύουσα της Ερυθραίας, Ασμάρα, για τρεις ώρες με τον Πρόεδρο της χώρας, Ισάιας Αφεουόρκι. Ο Σέρι, αποφεύγοντας να κάνει σχόλια για το αποτέλεσμα των επαφών του με τον Πρόεδρο της Ερυθραίας, εξέφρασε την ελπίδα πως οι προσπάθειές του «θα δημιουργήσουν συνθήκες για την επανέναρξη άμεσων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων». Αμέσως, μετά ο αξιωματούχος της ΕΕ αναχώρησε, χτες το απόγευμα, για την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα.

Παράλληλα, μέσα στο Σαββατοκύριακο, απεσταλμένοι του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας, με επικεφαλής τον υπουργό Δικαιοσύνης της Αλγερίας, Αχμέντ Ουγιαχία, και Λίβυοι αξιωματούχοι είχαν συνάντηση με τον Αιθίοπα Πρόεδρο, Μέλες Ζενάουι. Και αυτοί οι αξιωματούχοι απέφυγαν να προβούν σε σχόλια για τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων, λέγοντας πως κάτι τέτοιο είναι ακόμη πρόωρο...

«Περίεργα πράγματα» συμβαίνουν στην ΠΓΔΜ...

ΣΚΟΠΙΑ.- Η οικονομική κρίση που έχει φέρει την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας προ τρομερών αδιεξόδων, οδηγεί σε σοβαρές ενδοκοινοτικές εθνικές «τριβές», καθώς οι διαδηλώσεις της προηγούμενης βδομάδας από 40.000 ανθρώπους που ζήτησαν την παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης μοιάζουν να «φορτώνονται», τουλάχιστον από την ηγεσία ενός κόμματος της αλβανικής κοινότητας, στο «μακεδονικό εθνικισμό» (!).

Η διαδήλωση της προηγούμενης Πέμπτης, που οργάνωσε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Μπάνκο Τσερβένκοφσκι, είχε ως κύρια απαίτηση την «άμεση παραίτηση» της κεντροδεξιάς κυβέρνησης υπό τον Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και την «προκήρυξη εκλογών». Είναι πεποίθηση πολλών αναλυτών, σημειώνει το Associated Press, ότι η χώρα βρίσκεται κοντά σε «πλήρη οικονομική χρεοκοπία», καθώς το εξωτερικό της χρέος έχει φθάσει το ποσό - ρεκόρ του 1,45 δισ. δολαρίων, ενώ «πάνω από το 50% του εργατικού δυναμικού» της, κατά ανεπίσημες εκτιμήσεις, «μαστίζεται από την ανεργία». Πέρα από αυτό, όμως, ο Τσερβένκοφσκι - και εδώ είναι ίσως το πιο «λεπτό» σημείο της κρίσης - κατηγόρησε την κυβέρνηση Γκεοργκίεφσκι ότι «τα έχει παραδώσει όλα» στους Αλβανούς, που αποτελούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας και ζητούν «περισσότερα δικαιώματα», έως και αυτονομία για ορισμένες περιοχές που γειτνιάζουν με το Κοσσυφοπέδιο.

Η απάντηση που δόθηκε χτες σε αυτά από τον αντιπρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών, Μεντούχ Τάτσι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φλάκα», μάλλον υποδαυλίζει περαιτέρω το κλίμα της έντασης. Ο Τάτσι κάλεσε τα κόμματα της κυβέρνησης (το VMRO-DPMNE του Γκεοργκίεφσκι και τη Δημοκρατική Εναλλαγή του Βάσιλ Τουπούρκοφσκι) να «εναντιωθούν στον μακεδονικό εθνικισμό». Ο στόχος των διαδηλώσεων, είπε, που συνταυτίζεται με εκείνον των Αλβανών φοιτητών του Πανεπιστημίου του Τετόβου, είναι «η απομάκρυνση της κυβέρνησης από την εξουσία, η μείωση του θετικού κλίματος στις διεθνικές σχέσεις, η παρεμπόδιση της προαγωγής των δικαιωμάτων των Αλβανών και η εγκαθίδρυση ενός κράτους τρόμου για τους Αλβανούς». Η αντιπολίτευση, είπε, εφαρμόζει «σοβινιστική πολιτική». Και πρότεινε το αλβανικό πανεπιστήμιο στο Τέτοβο να «ιδρυθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που είναι οι ιστορικοί σύμμαχοι των Αλβανών» (!).

Ο υπουργός Παιδείας, Γκάλε Γκάλεφ, συμφώνησε χτες με τους εκπροσώπους του Γυμνασίου «Ιωσήφ Μιπρόζ Τίτο» της Μπίτουλα (Μοναστήρι) ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες για δημιουργία τάξεων στην αλβανική γλώσσα - αίτημα που πρόσφατα έχει εγείρει η αλβανική κοινότητα της πόλης και που οδήγησε σε κινητοποιήσεις το σλαβόφωνο πληθυσμό, που αποτελεί την πλειοψηφία της πόλης. Ενώ η εφημερίδα «Ντνέβνικ» αναδημοσιεύει δηλώσεις του Υπατου Αρμοστή του ΟΑΣΕ για θέματα μειονοτήτων, Μαξ Βαν Ντερ Στουλ, στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» με τις οποίες λέει ότι η μεγαλύτερη ανησυχία του για διεθνικές συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ προέρχεται «από την εμμονή των Αλβανών να λυθεί φέτος το πρόβλημα της εκπαίδευσης στη μητρική τους γλώσσα».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επανεκλογή Θάτσι στο τιμόνι του κόμματος του πρώην ΟΥΤΣΕΚΑ

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Πρόεδρος του «Δημοκρατικού Κόμματος Κοσσυφοπεδίου» επανεκλέχτηκε το Σαββατοκύριακο με μεγάλη διαφορά έναντι των αντιπάλων του, ο πρώην ηγέτης του ΟΥΤΣΕΚΑ, Χασίμ Θάτσι. Την ίδια στιγμή, ο ύπατος αξιωματούχος του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, απηύθυνε εκκλήσεις για τερματισμό της βίας και την καταβολή προσπαθειών για «δημοκρατικό κλίμα» ενόψει των προγραμματισμένων για τον Οκτώβρη, εκλογών...

Στη διάρκεια του πρώτου συνεδρίου του νεοσύστατου κόμματος, ο Θάτσι επανεκλέχτηκε, όπως άλλωστε αναμενόταν, με 309 ψήφους υπέρ σε σύνολο 381 συνέδρων. Στο ίδιο συνέδριο αποφασίστηκε και η μετονομασία του «Κόμματος για τη Δημοκρατική Πρόοδο Κοσσυφοπεδίου», που είχε συγκροτηθεί τον περασμένο Οκτώβρη, σε «Δημοκρατικό Κόμμα Κοσσυφοπεδίου».

Πάντως, με αφορμή το συνέδριο του κόμματος αυτού μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο ύπατος εκπρόσωπος και διοικητής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, προέβη σε μία ακόμη έκκληση για τον τερματισμό της εθνικιστικής βίας, προσκαλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις της περιοχής να «δημιουργήσουν ένα δημοκρατικό κλίμα» ενόψει των τοπικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν τον ερχόμενο Οκτώβρη. «Εάν πραγματικά επιθυμείτε να φτιάξετε ένα νέο Κόσσοβο, πρέπει να μας το αποδείξετε. Η διεθνής κοινότητα είναι μεν επιφυλακτική με όσα συμβαίνουν, όμως παράλληλα είναι στο πλευρό σας» είπε χαρακτηριστικά ο Κουσνέρ.

Ομως, την ώρα, που ο Κουσνέρ, προέβαινε στις παραπάνω γνωστές και χιλιοειπωμένες εκκλήσεις, η πολυεθνική δύναμη «ΚΦΟΡ» ανακάλυπτε στο Δυτικό Κοσσυφοπέδιο σημαντικές ποσότητες όπλων που κατείχαν Κοσσοβάροι Αλβανοί. Σύμφωνα με τη φειδωλή, αλλά εύγλωττη ανακοίνωση της ΚΦΟΡ, Ιταλοί και Ισπανοί στρατιώτες ανακάλυψαν ένα μικρό οπλοστάσιο στο δυτικό χωριό Μίροτς, κατάσχοντας περίπου 80 χειροβομβίδες, δέκα πυροβόλα όπλα, τεράστια ποσότητα πυρομαχικών και περίπου 300 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης «ΤΝΤ». Στην ίδια κρύπτη βρέθηκε και άλλο στρατιωτικό υλικό, αλλά και ραδιόφωνα, τηλέφωνα και μηχανισμός μετάδοσης κωδικών μηνυμάτων... Στην ανακοίνωση αναφέρθηκε επίσης ότι συνελήφθησαν τέσσερις Αλβανοί, εκ των οποίων μόνον ο ένας παραδόθηκε αργότερα στην αστυνομική δύναμη του ΟΗΕ. Οι υπόλοιποι... αφέθηκαν ελεύθεροι.

  • Η «τυχαία», όπως ανακοινώθηκε, εκπυρσοκρότηση ενός όπλου μέσα σε στρατιωτικό όχημα που μετέφερε Πολωνούς στρατιώτες της «ΚΦΟΡ» είχε ως αποτέλεσμα το βράδυ της Κυριακής το θάνατο 24χρονου στρατιώτη.
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Καταδικαστική η απόφαση και για τους 143 Κοσσοβάρους Αλβανούς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Σερβικό δικαστήριο καταδίκασε σε πολυετείς ποινές κάθειρξης 143 Κοσσοβάρους Αλβανούς του Κοσσόβου, οι οποίοι αντιμετώπιζαν κατηγορίες για τρομοκρατική δράση στη διάρκεια των περσινών ΝΑΤΟικών επιδρομών.

Στο τέλος της μεγαλύτερης ομαδικής δίκης που έγινε ποτέ στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, ο δικαστής Γκόραν Πετρονίγεβιτς δήλωσε προς το «Ρόιτερ» ότι οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν επειδή διέπραξαν το έγκλημα της τρομοκρατίας κατά την περυσινή αεροπορική επίθεση του ΝΑΤΟ. Η ομάδα των Αλβανών του Κοσσόβου κατηγορούνταν ότι είχε σχηματίσει μονάδα του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου (UCK) τον Απρίλη του 1999 στην Τζακοβίτσα και πραγματοποιούσε μαζικές επιθέσεις εναντίον των σερβικών δυνάμεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ