Τρίτη 23 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επανεκλογή Θάτσι στο τιμόνι του κόμματος του πρώην ΟΥΤΣΕΚΑ

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Πρόεδρος του «Δημοκρατικού Κόμματος Κοσσυφοπεδίου» επανεκλέχτηκε το Σαββατοκύριακο με μεγάλη διαφορά έναντι των αντιπάλων του, ο πρώην ηγέτης του ΟΥΤΣΕΚΑ, Χασίμ Θάτσι. Την ίδια στιγμή, ο ύπατος αξιωματούχος του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, απηύθυνε εκκλήσεις για τερματισμό της βίας και την καταβολή προσπαθειών για «δημοκρατικό κλίμα» ενόψει των προγραμματισμένων για τον Οκτώβρη, εκλογών...

Στη διάρκεια του πρώτου συνεδρίου του νεοσύστατου κόμματος, ο Θάτσι επανεκλέχτηκε, όπως άλλωστε αναμενόταν, με 309 ψήφους υπέρ σε σύνολο 381 συνέδρων. Στο ίδιο συνέδριο αποφασίστηκε και η μετονομασία του «Κόμματος για τη Δημοκρατική Πρόοδο Κοσσυφοπεδίου», που είχε συγκροτηθεί τον περασμένο Οκτώβρη, σε «Δημοκρατικό Κόμμα Κοσσυφοπεδίου».

Πάντως, με αφορμή το συνέδριο του κόμματος αυτού μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο ύπατος εκπρόσωπος και διοικητής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, προέβη σε μία ακόμη έκκληση για τον τερματισμό της εθνικιστικής βίας, προσκαλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις της περιοχής να «δημιουργήσουν ένα δημοκρατικό κλίμα» ενόψει των τοπικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν τον ερχόμενο Οκτώβρη. «Εάν πραγματικά επιθυμείτε να φτιάξετε ένα νέο Κόσσοβο, πρέπει να μας το αποδείξετε. Η διεθνής κοινότητα είναι μεν επιφυλακτική με όσα συμβαίνουν, όμως παράλληλα είναι στο πλευρό σας» είπε χαρακτηριστικά ο Κουσνέρ.

Ομως, την ώρα, που ο Κουσνέρ, προέβαινε στις παραπάνω γνωστές και χιλιοειπωμένες εκκλήσεις, η πολυεθνική δύναμη «ΚΦΟΡ» ανακάλυπτε στο Δυτικό Κοσσυφοπέδιο σημαντικές ποσότητες όπλων που κατείχαν Κοσσοβάροι Αλβανοί. Σύμφωνα με τη φειδωλή, αλλά εύγλωττη ανακοίνωση της ΚΦΟΡ, Ιταλοί και Ισπανοί στρατιώτες ανακάλυψαν ένα μικρό οπλοστάσιο στο δυτικό χωριό Μίροτς, κατάσχοντας περίπου 80 χειροβομβίδες, δέκα πυροβόλα όπλα, τεράστια ποσότητα πυρομαχικών και περίπου 300 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης «ΤΝΤ». Στην ίδια κρύπτη βρέθηκε και άλλο στρατιωτικό υλικό, αλλά και ραδιόφωνα, τηλέφωνα και μηχανισμός μετάδοσης κωδικών μηνυμάτων... Στην ανακοίνωση αναφέρθηκε επίσης ότι συνελήφθησαν τέσσερις Αλβανοί, εκ των οποίων μόνον ο ένας παραδόθηκε αργότερα στην αστυνομική δύναμη του ΟΗΕ. Οι υπόλοιποι... αφέθηκαν ελεύθεροι.

  • Η «τυχαία», όπως ανακοινώθηκε, εκπυρσοκρότηση ενός όπλου μέσα σε στρατιωτικό όχημα που μετέφερε Πολωνούς στρατιώτες της «ΚΦΟΡ» είχε ως αποτέλεσμα το βράδυ της Κυριακής το θάνατο 24χρονου στρατιώτη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ