Τρίτη 23 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις

Ενταση, μάχες και στη «ζώνη ασφαλείας», ενώ διακόπηκαν οι συνομιλίες

Αλλη μια συμπλοκή διαδηλωτών με την αστυνομία

Associated Press

Αλλη μια συμπλοκή διαδηλωτών με την αστυνομία
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Πυριτιδαποθήκη θυμίζουν, για άλλη μια φορά, τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, μετά από ένα Σαββατοκύριακο συγκρούσεων με νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, ανάμεσα σε Παλαιστινίους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες. Η ισραηλινή κυβέρνηση «πάγωσε» τις μυστικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν στη Στοκχόλμη και απέκλεισε μέχρι νεοτέρας τα παλαιστινιακά εδάφη. Χάος, όμως, επικρατεί και στη ζώνη κατοχής του Νοτίου Λιβάνου, καθώς ο ισραηλινός στρατός εγκαταλείπει φυλάκια, συνοδευόμενος από τη λιβανική πολιτοφυλακή, ενώ η «Χεζμπολάχ» προελαύνει. Συνεχόμενες είναι οι συγκρούσεις, οι βομβαρδισμοί και οι ανταλλαγές πυρών στη «ζώνη ασφαλείας», όπου καταγράφονται νεκροί και τραυματίες.

Πέντε Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από χίλιοι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Ερυθράς Ημισελήνου, τις τελευταίες δέκα μέρες στα αυτόνομα εδάφη, ενώ υπολογίζεται ότι αρκετοί είναι και οι Ισραηλινοί στρατιώτες που τραυματίστηκαν, χωρίς, όμως, να δοθεί κάποια επίσημη ανακοίνωση από τον ισραηλινό στρατό. Η φαινομενική ηρεμία της Παρασκευής δε διήρκεσε και το Σαββατοκύριακο, καθώς για δύο συνεχόμενα 24ωρα στη Ραμάλα, στη Χεβρώνα, αλλά και στη Λωρίδα της Γάζας Ισραηλινοί στρατιώτες και Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκρούονταν με ιδιαίτερα σφοδρότητα. Την Κυριακή, ισραηλινό αυτοκίνητο, που διερχόταν από την περιφέρεια της Ιεριχούς, δέχτηκε επίθεση με μολότοφ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά μία μικρή Ισραηλινή.

«Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», χαρακτήρισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, ο οποίος ματαίωσε το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, την επίθεση στην Ιεριχώ και διέταξε την ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα της Στοκχόλμης να επιστρέψει εσπευσμένα στο Ισραήλ. Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός απαγόρευσε σε Ισραηλινούς πολίτες και τουρίστες να εισέρχονται ή να εξέρχονται από τα αυτόνομα εδάφη. Χτες, τρίτη συνεχόμενη μέρα των διαδηλώσεων, η παλαιστινιακή αστυνομία επενέβη, προκειμένου να αποτρέψει νέες συγκρούσεις των διαδηλωτών με τον ισραηλινό στρατό, χωρίς να λείψουν τα σποραδικά επεισόδια βίας.

Την ίδια στιγμή, χάος επικρατεί και στην κατεχόμενη ζώνη του Νοτίου Λιβάνου. Μαχητές της «Χεζμπολάχ», ακολουθούμενοι από πλήθος αμάχων πολιτών, καταλαμβάνουν φυλάκια που εγκατέλειψε, την περασμένη βδομάδα, ο ισραηλινός στρατός και η φιλοϊσραηλινή λιβανική πολιτοφυλακή. Ισραηλινά μαχητικά επέδραμαν επανειλημμένως στην περιοχή Μπέιτ Γιαχούν, όπου είχε εντοπιστεί μεγάλη ομάδα μαχητών της «Χεζμπολάχ», με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, τουλάχιστον, 2 άμαχοι και να τραυματιστούν πέντε.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, περίπου 100 άνδρες της λιβανικής πολιτοφυλακής παραδόθηκαν στους μαχητές της «Χεζμπολάχ», ενώ αδιευκρίνιστος αριθμός Λιβανέζων πολιτοφυλάκων κατέφυγε στα σύνορα με το Ισραήλ, ζητώντας άσυλο, παρά τις διαβεβαιώσεις του ηγέτη της πολιτοφυλακής Αντουάν Λάχαντ ότι οι δυνάμεις του θα παραμείνουν στις θέσεις τους. Εκτιμώντας ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη και επίκειται, πιθανότατα, επίθεση της «Χεζμπολάχ», ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή στους κατοίκους του βορείου Ισραήλ να παραμείνουν, μέχρι νεοτέρας, στα καταφύγια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αιματηρές επιδρομές στη Γάζα(2012-10-09 00:00:00.0)
Παρελθόν, η «ζώνη ασφαλείας»(2000-05-25 00:00:00.0)
Αρχισε η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού(2000-05-24 00:00:00.0)
Συμφωνία για την αποχώρηση, ενόψει του τρίτου γύρου συνομιλιών(2000-03-16 00:00:00.0)
Ξεχωριστές συμφωνίες, κοινή υπογραφή(1999-12-21 00:00:00.0)
Επιδρομές και συζητήσεις(1997-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ