Πέμπτη 25 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ
Παρελθόν, η «ζώνη ασφαλείας»

Ισραηλινοί στρατιώτες κλείνουν την τελευταία πύλη 93, μετά την αποχώρησή τους

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες κλείνουν την τελευταία πύλη 93, μετά την αποχώρησή τους
ΜΑΡΖΑΓΙΟΥΝ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Επεσαν και τυπικά οι σιδερένιες μπάρες στην ισραηλινο-λιβανική μεθόριο. Τα τελευταία οχήματα του ισραηλινού στρατού διέσχισαν, χτες τα ξημερώματα, τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις δύο χώρες, αφήνοντας πίσω τους περισσότερες από δύο δεκαετίες κατοχής στο Ν. Λίβανο. Η λιβανική ηγεσία ανακήρυξε τη χτεσινή ημέρα εθνική εορτή και όλοι αναμένουν με αγωνία την επόμενη ημέρα της πρώτης μονομερούς ισραηλινής στρατιωτικής αποχώρησης στα 52 χρόνια της ισραηλινο-αραβικής διαμάχης στη Μέση Ανατολή.

Στις 6.42 χτες το πρωί, ώρα Ελλάδας, ο ισραηλινός στρατός σφράγιζε με μεταλλικές μπάρες την πύλη 93 στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα, από όπου, μόλις πριν από λίγα λεπτά είχαν περάσει τα τελευταία στρατιωτικά οχήματα, τερματίζοντας την 22χρονη κατοχή του νοτίου τμήματος του Λιβάνου. Εκρήξεις ακούγονταν όλο το 24ωρο, καθώς, αποχωρώντας, ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε σειρά εγκαταστάσεων, αλλά και στρατιωτικού εξοπλισμού, που δεν μπορούσε να μεταφέρει.

Κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας, υπό τη συνεχόμενη επιτήρηση στρατιωτικών ελικοπτέρων, οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άρματα μάχης επέστρεφαν στο Ισραήλ γεμάτα από χαμογελαστούς Ισραηλινούς στρατιώτες. Η τελευταία αυτοκινητοπομπή, που «έριξε» και την μπάρα, ήταν αυτή του διοικητή της μονάδας συνδέσμου των ισραηλινών δυνάμεων με τη λιβανική πολιτοφυλακή, του στρατηγού Μπένι Γκανζ, που συνοδευόταν από 2 άρματα μάχης και από έναν εκσκαφέα, που έκλεισε το δρόμο σύνδεσης του Νοτίου Λιβάνου με το Ισραήλ.

Χτες το μεσημέρι, ηρεμία επικρατούσε σε όλο το Νότιο Λίβανο, σύμφωνα με τη λιβανική αστυνομία. Περίπου χίλιοι μαχητές της «Χεζμπολάχ» αλλά και της «Αμάλ», με σημαίες, συνθήματα και πυροβολισμούς στον αέρα, συνοδευόμενοι από τους βουλευτές τους Ναζίχ Μανσούρ και Αλί Χράις αντίστοιχα, έμπαιναν στο, μέχρι πρότινος, στρατηγείο του ισραηλινού στρατού στη Μαρζαγιούν, όπου λεηλάτησαν και την έπαυλη του επικεφαλής της λιβανικής πολιτοφυλακής Αντουάν Λάχαντ. Εκατοντάδες άλλοι μαχητές πανηγύριζαν κατά μήκος των συνόρων, ανταλλάσσοντας ύβρεις, αλλά και φιλικούς χαιρετισμούς και χειραψίες με Ισραηλινούς φιλειρηνιστές, κατοίκους του Βορείου Ισραήλ, αλλά και Ισραηλινούς στρατιώτες από την άλλη πλευρά των συνόρων.

«Είναι λίγο περίεργο, αλλά πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε δίπλα ο ένας στον άλλον χωρίς βία» σχολίαζε ο στρατιωτικός διοικητής του Βορείου Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι. Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ, υπέγραφε το επίσημο διάταγμα αποχώρησης από το Ν. Λίβανο. Από την πλευρά του, ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, στρατηγός Σαούλ Μοφάζ, προειδοποιούσε ότι αν πληγεί το Βόρειο Ισραήλ ή Ισραηλινοί στρατιώτες, το Ισραήλ θα πλήξει κομβικά σημεία, αλλά και συριακούς στόχους εντός του Λιβάνου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι για την οποιαδήποτε επίθεση θα θεωρηθεί υπεύθυνη η συριακή ηγεσία.

«Μέρα που θα καταγραφεί στην ιστορία ως η απόδειξη της νίκης της βούλησης και του αγώνα του λιβανέζικου λαού κατά της ισχυρότερης στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή» χαρακτήρισε, τη χτεσινή ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σελίμ Χος, ανακηρύσσοντάς τη σε εθνική εορτή ως «Ημέρα της Αντίστασης και της Απελευθέρωσης». Ο Χος εξέφρασε την ελπίδα ότι η ισραηλινή αποχώρηση θα βοηθήσει στην ηρεμία στην περιοχή, τονίζοντας, όμως, ότι ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της απελευθέρωσης των Λιβανέζων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές και των αγροκτημάτων Σεμπάα, στους πρόποδες των Υψωμάτων του Γκολάν, τα οποία ο ΟΗΕ δε χαρακτηρίζει κατεχόμενα. Ανάλογες προειδοποιήσεις απηύθυνε και ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ» Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ, διευκρινίζοντας, όμως, ότι προς το παρόν η οργάνωση διακόπτει την έκδοση στρατιωτικών ανακοινωθέντων. Στα Υψώματα του Γκολάν αναφέρεται και ο κυβερνητικός συριακός Τύπος, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ειρήνη και ασφάλεια αν δεν απελευθερωθούν όλα τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη.

Παραφωνία στο γενικό κλίμα ευφορίας, και χτες, οι άνδρες της λιβανικής φιλοϊσραηλινής πολιτοφυλακής και η τύχη τους. Οπως ανακοίνωσαν οι λιβανικές αρχές, περίπου, 1.600 (από τους 2.400 συνολικά) παραδόθηκαν στον λιβανικό στρατό ή στους μαχητές της «Χεζμπολάχ» και της «Αμάλ», προκειμένου να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη. Σε 5.000 ανέρχεται ο αριθμός των ανδρών της λιβανικής πολιτοφυλακής και των οικογενειών τους που βρίσκονται στο Ισραήλ και όπως ανακοίνωσαν οι αρχές θα τους χορηγηθεί τουριστική βίζα και άδεια εργασίας. Ο, εξαφανισμένος τις τελευταίες ημέρες, ηγέτης τους Αντουάν Λάχαντ βρίσκεται στο Βόρειο Ισραήλ και φέρεται, σε δηλώσεις του, να αποκλείει το ενδεχόμενο επιστροφής του στο Λίβανο, όπου έχει, ήδη, καταδικαστεί, ερήμην, σε θάνατο για προδοσία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νεκρός Λιβανέζος στρατιώτης από ισραηλινά πυρά(2023-12-06 00:00:00.0)
Σφοδρές μάχες στον καταυλισμό Ναχρ αλ Μπάρεντ(2007-07-13 00:00:00.0)
Αρχισε η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού(2000-05-24 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις(2000-05-23 00:00:00.0)
Συμφωνία για την αποχώρηση, ενόψει του τρίτου γύρου συνομιλιών(2000-03-16 00:00:00.0)
Ξεχωριστές συμφωνίες, κοινή υπογραφή(1999-12-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ