Πέμπτη 25 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΟΥΒΑ
Προς μερική άρση του εμπάργκο;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τι μπορεί άραγε να ισχύει και πολύ περισσότερο να συμβεί, σε αυτήν την περίπτωση, με την πρόταση που κατατέθηκε για τη μερική άρση του εμπάργκο κατά της Κούβας και ενδέχεται να απασχολήσει τις επόμενες βδομάδες το αμερικανικό Κογκρέσο; Το πιο πιθανό τίποτα και το Νησί της Επανάστασης θα παραμείνει κάτω από τον ασφυκτικό και δολοφονικό εναγκαλισμό των ΗΠΑ.

Εντούτοις, το Κογκρέσο θα κληθεί ίσως τον ερχόμενο μήνα να τοποθετηθεί απέναντι στο ενδεχόμενο μερικής άρσης του εμπάργκο που έχει επιβληθεί κατά της Κούβας εδώ και σαράντα χρόνια, έπειτα από τη συζήτηση για την εξομάλυνση των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, που άρχισε χτες. Συγκριμένα, πρόκειται για τροπολογία σε πρόταση νόμου που εγκρίθηκε αυτόν το μήνα από τις επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας και η πρώτη τροπολογία σε πρόταση νόμου, η οποία έχει ως στόχο να επιτραπεί η πώληση ειδών διατροφής και φαρμάκων στην Κούβα καθ' υπέρβασιν του εμπάργκο.

Ξαφνικός έρωτας; Κάτι έχει αλλάξει στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ; Τίποτα από όλα. Ανάλογες αποφάσεις είχε λάβει το Κογκρέσο και το περασμένο έτος, αίροντας μερικώς το εμπάργκο προς τη Λιβύη, το Σουδάν, το Ιράκ κ. ά., μετά από τις ασφυκτικές πιέσεις από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές που είχαν και έχουν την υποστήριξη του ισχυρού αγροτικού λόμπι των ΗΠΑ, το οποίο βλέπει τους Αμερικανούς αγρότες να περιθωριοποιούνται ολοένα και περισσότερο εξαιτίας του ανταγωνισμού των φθηνών αγροτικών προϊόντων που εισρέουν στις εγχώριες αγορές, καθώς και τη δραστική μείωση των εξαγωγών των αμερικανικών αγροτικών προϊόντων.

Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που θα συζητηθεί η εν λόγω τροπολογία. Πέρσι η Γερουσία είχε εγκρίνει τη μερική άρση του εμπάργκο κατά της Κούβας, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ