Πέμπτη 25 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΘΙΟΠΙΑ - ΕΡΥΘΡΑΙΑ
Σκληρές συγκρούσεις

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ-ΑΣΜΑΡΑ.-

Εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων με τη γειτονική Αιθιοπία τίμησε χτες η Ερυθραία την έβδομη επέτειο ανεξαρτησίας της.

Επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων ήταν και χτες, για δεύτερη μέρα, τα ανατολικά σύνορα της Ερυθραίας κοντά στο Σενάφε (20 χλμ από τα σύνορα με την Αιθιοπία), αλλά και κεντρο-ανατολικό τμήμα των κοινών τους συνόρων, κοντά στην περιοχή Ζαλαμπέσα-Εγκάλα.

Ο Πρόεδρος της Ερυθραίας, Ισαίας Αφουέρκι, μιλώντας στην Ασμάρα μ' αφορμή την επέτειο της ανεξαρτησίας, μπροστά σε πλήθος 15.000 ατόμων, παραδέχτηκε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει «δύσκολες καταστάσεις», αν και όπως σημείωσε, «παρά τα σκαμπανεβάσματα στο τέλος η Ερυθραία θα νικήσει»... Ο ίδιος ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει «τη μαζική εισβολή» που πραγματοποίησε η Αιθιοπία στις 12 του μήνα και απηύθυνε έκκληση για την άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω της ανάφλεξης των σφοδρών συγκρούσεων. Ωρες πριν την ομιλία του Προέδρου της Ερυθραίας, κυβερνητικός εκπρόσωπος της ίδιας χώρας είχε υποστηρίξει πως νωρίς το πρωί οι δυνάμεις της Ερυθραίας κατέρριψαν τρία εχθρικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου «Μιγκ».

Ωστόσο, η ανακοίνωση αυτή απερρίφθη ως ψευδέστατη από την αιθιοπική κυβέρνηση. Μάλιστα, ο Αιθίοπας υπουργός Εξωτερικών, Σεγιούμ Μεσφίν, υποστήριξε πως οι μάχες που μαίνονται στα κεντρο ανατολικά σύνορα των δύο χωρών είναι νικηφόρες για τις αιθιοπικές δυνάμεις, εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθηση πως ο «πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει... μέσα σε μερικές μέρες!»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ