Πέμπτη 25 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Καταδικάστηκαν επειδή συμμετείχαν σε απεργία πείνας!

ΑΓΚΥΡΑ .-

Το εφετείο της Αγκυρας επικύρωσε χτες απόφαση κατώτερου δικαστηρίου για τη φυλάκιση 18 υπευθύνων και μελών του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HADEP) στην Τουρκία, επειδή μετείχαν πέρυσι σε απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Η απόφαση του κρατικού δικαστηρίου ασφαλείας της Μαλάτιας, πρωτοδίκως καταδίκασε τα 18 μέλη του HADEP σε φυλάκιση τριών ετών και εννέα μηνών για «υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης».

Η απόφαση αυτή του Εφετείου της Αγκυρας, λένε αναλυτές, δημιουργεί ένα νομικό προηγούμενο για διάφορες άλλες δίκες που γίνονται τώρα στην Τουρκία εναντίον μελών του HADEP που συμμετείχαν σε απεργίες πείνας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη του Οτσαλάν στις 18 του Φλεβάρη πέρυσι.

Στο μεταξύ, στο Ντιγιάρμπακιρ άρχισε η δίκη 15 ισλαμιστών οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για πάνω από 60 δολοφονίες που αποδίδονται στην οργάνωση «Χεζμπολά». Ο εισαγγελέας ζήτησε την επιβολή θανατικής ποινής για τους 13 και ποινές 15ετούς κάθειρξης για άλλους δύο. Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι «δεν έχουν στοιχεία» για ιρανική ανάμειξη στις δολοφονίες ή σε άλλα επεισόδια πολιτικής βίας στην Τουρκία, αλλά προειδοποίησαν για «σοβαρές συνέπειες» εάν προκύψουν τέτοια στοιχεία. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «η επιτυχία της τρομοκρατίας στηρίζεται άμεσα στην ξένη υποστήριξη, χωρίς την οποία η τρομοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει». Βέβαια, οι αξιωματούχοι και δικαστικοί παραλείπουν να αναφέρουν ότι η «Χεζμπολά» ανδρώθηκε με την υποστήριξη της ίδιας της τουρκικής κρατικής μηχανής για να πλήξει τους Κούρδους αυτονομιστές και τους αριστερούς...

Πτώση «F-16»

Τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-16 συνετρίβη χτες στη νοτιοδυτική Τουρκία. Ο πιλότος του έκανε χρήση του αυτοεκτοξευόμενου καθίσματός του και διασώθηκε. Πρόκειται για το τρίτο αεροπλάνο του τύπου που συντρίβεται τους τελευταίους δύο μήνες. Τον περασμένο μήνα δύο «F-16» είχαν συγκρουστεί κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης στην ανατολική Τουρκία και ένας από τους πιλότους τους σκοτώθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ