Πέμπτη 25 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Συνεννόηση και αλληλεγγύη

Συνάντηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων Αρμενίας, Λευκορωσίας, Μολδαβίας, Ουκρανίας και Ρωσίας

Το Γραφείο Τύπου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για τη συνάντηση εργασίας ηγετών Κομμουνιστικών Κομμάτων:

Σύμφωνα με την υπάρχουσα πρακτική, πραγματοποιήθηκε στις 19 του Μάη στη Μόσχα συνάντηση εργασίας των ηγετών των Κομμουνιστικών Κομμάτων Αρμενίας, Λευκορωσίας, Μολδαβίας, Ουκρανίας και Ρωσίας. Στη διάρκεια της συνάντησης αναλύθηκαν λεπτομερώς οι ιδιομορφίες της πολιτικής και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης σ' αυτές τις χώρες. Οι ηγέτες των ΚΚ επισήμαναν την ουσιαστική αλλαγή των συνθηκών, στις οποίες ασκούν την πρακτική τους δραστηριότητα οι κομμουνιστές σε σειρά κρατών-μελών της ΚΑΚ. Σημείωσαν τη σημασία των προεδρικών εκλογών και του δημοψηφίσματος στην Ουκρανία, των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, την υπόθεση της διαμόρφωσης του νέου κοινωνικοπολιτικού κλίματος σ' αυτές τις χώρες. Υπογραμμίστηκε ότι τα τελευταία χρόνια τα κυρίαρχα καθεστώτα χρησιμοποιούν στη διάρκεια των εκλογικών εκστρατειών όλο και περισσότερο ενεργά και ξετσίπωτα τους διοικητικούς μοχλούς για την επίτευξη στις εκλογές των επιθυμητών αποτελεσμάτων, για τον επηρεασμό των διαθέσεων των ψηφοφόρων. Οι μετέχοντες στη συνάντηση εξέφρασαν ομόθυμα την αλληλεγγύη στους Ουκρανούς κομμουνιστές και την υποστήριξή τους στον αγώνα ενάντια στην επίθεση της αντίδρασης στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών. Τονίστηκε με ικανοποίηση η αύξηση της υποστήριξης από μέρους των ψηφοφόρων της δράσης του ΚΚ Μολδαβίας, το οποίο σημείωσε επιτυχία στις εκλογές για τα τοπικά όργανα εξουσίας και ενίσχυσε σοβαρά τις θέσεις του στο Κοινοβούλιο.

Οι ηγέτες των ΚΚ εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι οι αποφάσεις για τη δημιουργία του ενωσιακού κράτους Λευκορωσίας και Ρωσίας δεν παίρνουν συγκεκριμένο περιεχόμενο, πριν απ' όλα στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα. Σε σχέση μ' αυτό, τάχθηκαν υπέρ της έντασης των προσπαθειών των κομμουνιστών, όλων των προοδευτικών δυνάμεων της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, για τη δημιουργία των κοινωνικοπολιτικών και ιδεολογικοηθικών βάσεων του ενωσιακού κράτους. Υπογραμμίστηκε η σημασία της δουλιάς που κάνουν οι βουλευτές των δυο χωρών, και μέσα στα πλαίσια της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης, για την οικοδόμηση γερής νομικής βάσης της Ενωσης Λευκορωσίας και Ρωσίας. Οι μετέχοντες στη συνάντηση επισήμαναν ιδιαίτερα την τεράστια και καρποφόρα συμβολή των κομμουνιστών της Αρμενίας στη συσπείρωση του αρμενικού λαού γύρω από την ιδέα της αδελφικής ένωσης των τριών χωρών.

Οι ηγέτες των ΚΚ αλληλοενημερώθηκαν για την πορεία της προετοιμασίας των επικείμενων Συνεδρίων των ΚΚ των χωρών τους, για τα καθήκοντα που στις σημερινές συνθήκες μπαίνουν στο πρώτο πλάνο της καθημερινής τους δραστηριότητας. Εγινε ανταλλαγή γνωμών πάνω σε ορισμένες πλευρές της τρέχουσας δράσης των ΚΚ, τονίστηκε η θετική πείρα της κοινής συμμετοχής των κομμουνιστών των αδελφών κομμάτων στην προετοιμασία του γιορτασμού της 55ης επετείου της Νίκης του σοβιετικού λαού στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο 1941-1945.

Στη συνάντηση πήραν μέρος: Από το ΚΚ Αρμενίας ο Α΄ γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΑ Β. Σ. Νταρμπινιάν, ο Α΄ γραμματέας της Επιτροπής Πόλης Ερεβάν Γ. Α. Μανουκιάν. Από το Κόμμα Κομμουνιστών της Λευκορωσίας ο Α΄ γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΛ Σ. Ι. Καλιάκιν, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΛ Α. Β. Λασκέβιτς. Από το Κόμμα Κομμουνιστών της Μολδαβίας ο Α΄ γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΜ Β. Ν. Βορόνιν. Από το ΚΚ Ουκρανίας ο Α΄ γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΟυ Π. Ν. Σιμονένκο. Από το ΚΚΡΟ ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκ. Α. Ζιουγκάνοφ, ο Α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Β. Α. Κουπτσόφ, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΡΟ Ι. Ι. Μέλνικοφ και ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΡΟ Ν. Γκ. Μπιντιουκόφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ