Τρίτη 23 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

ΜΟΣΧΑ.-

Το Κρεμλίνο διέψευσε την πληροφορία ότι Τσετσένοι αντάρτες επιτέθηκαν σε φάλαγγα του ομοσπονδιακού στρατού την Κυριακή, στη διάρκεια της νύχτας και ότι κατέλαβαν το ορεινό χωριό Ζάνι - Βέντενο, στη Νοτιοανατολική Τσετσενία. Ο Τσετσένος αξιωματούχος Μοβλάντι Ουντούγκοφ είχε δηλώσει σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ύστερα από τις συγκρούσεις με τις ρωσικές δυνάμεις, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 20 Ρώσοι στρατιώτες, οι Τσετσένοι αντάρτες έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους το χωριό. Από τη μεριά του, ο Ρώσος στρατιωτικός εκπρόσωπος Γκενάντι Αλιόχιν δήλωσε ότι στη διάρκεια συγκρούσεων στις ορεινές περιοχές της Τσετσενίας οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν 8 αντάρτες. Ορισμένοι Ρώσοι στρατιώτες τραυματίστηκαν, αλλά δεν υπήρξαν νεκροί.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου της Τσετσενίας Μαλίκ Σαϊντουλάγεφ κάλεσε τη Δευτέρα τους Τσετσένους της διασποράς στη Ρωσία και σε άλλες χώρες να εγκαταλείψουν τις φιλοδοξίες για εξουσία, να ενωθούν, να στηρίξουν και να βοηθήσουν τις προσπάθειες του εκπροσώπου της ρωσικής κυβέρνησης για την Τσετσενία Νικολάι Κόσμαν για τη σωτηρία της Πατρίδας, την ανόρθωση της βιομηχανίας και της αγροτικής οικονομίας.

Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με το πρακτορείο RBC, ο υπεύθυνος για τα δικαιώματα του ανθρώπου στη Ρωσία Ολέγκ Μιρόνοφ τάχθηκε υπέρ των συνομιλιών με τον Τσετσένο ηγέτη Ασλάν Μασχάντοφ όχι με την έννοια των «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων», αλλά της «βολιδοσκόπησης των θέσεων». Κατά τη γνώμη του, αυτό μπορεί να γίνει με τη βοήθεια «φυλάρχων» με κύρος ή διεθνών μεσολαβητών. Οι ρωσικές αρχές απορρίπτουν κάθε ανάμειξη ξένου παράγοντα στην υπόθεση της Τσετσενίας. Σχετικά μ' αυτό, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Σεργκέι Γιαστζέμπσκι κατηγόρησε την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για μυστικές συνομιλίες με ηγέτες των Τσετσένων αυτονομιστών «πίσω από τις πλάτες της Ρωσίας με σκοπό την επεξεργασία συντονισμένης θέσης για τον εξαναγκασμό της Ρωσίας σε διαπραγματεύσεις για να σταματήσει την αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην Τσετσενία». Επισήμανε ότι σχετική τηλεφωνική συνομιλία είχε ο πρόεδρος της ΚΣΣΕ λόρδος Ράσελ Τζόνστον με τον Μασχάντοφ.

Νεκρός ο Μπασάγεφ;

Τελευταία κυκλοφορεί η πληροφορία ότι ο γνωστός Τσετσένος οπλαρχηγός Σαμίλ Μπασάγεφ είναι νεκρός εξαιτίας γάγγραινας του δεξιού ακρωτηριασμένου ποδιού του, μετά τον τραυματισμό του το Γενάρη. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Γιαστζέμπσκι δήλωσε σχετικά με την εν λόγω πληροφορία: «Δεν την επιβεβαιώνουμε, άλλα κι ούτε τη διαψεύδουμε». Σημειώνεται ότι αρκετές φορές έχει ανακοινωθεί ο θάνατος του Μπασάγεφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ