Τρίτη 23 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
«Περίεργα πράγματα» συμβαίνουν στην ΠΓΔΜ...

ΣΚΟΠΙΑ.- Η οικονομική κρίση που έχει φέρει την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας προ τρομερών αδιεξόδων, οδηγεί σε σοβαρές ενδοκοινοτικές εθνικές «τριβές», καθώς οι διαδηλώσεις της προηγούμενης βδομάδας από 40.000 ανθρώπους που ζήτησαν την παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης μοιάζουν να «φορτώνονται», τουλάχιστον από την ηγεσία ενός κόμματος της αλβανικής κοινότητας, στο «μακεδονικό εθνικισμό» (!).

Η διαδήλωση της προηγούμενης Πέμπτης, που οργάνωσε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Μπάνκο Τσερβένκοφσκι, είχε ως κύρια απαίτηση την «άμεση παραίτηση» της κεντροδεξιάς κυβέρνησης υπό τον Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και την «προκήρυξη εκλογών». Είναι πεποίθηση πολλών αναλυτών, σημειώνει το Associated Press, ότι η χώρα βρίσκεται κοντά σε «πλήρη οικονομική χρεοκοπία», καθώς το εξωτερικό της χρέος έχει φθάσει το ποσό - ρεκόρ του 1,45 δισ. δολαρίων, ενώ «πάνω από το 50% του εργατικού δυναμικού» της, κατά ανεπίσημες εκτιμήσεις, «μαστίζεται από την ανεργία». Πέρα από αυτό, όμως, ο Τσερβένκοφσκι - και εδώ είναι ίσως το πιο «λεπτό» σημείο της κρίσης - κατηγόρησε την κυβέρνηση Γκεοργκίεφσκι ότι «τα έχει παραδώσει όλα» στους Αλβανούς, που αποτελούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας και ζητούν «περισσότερα δικαιώματα», έως και αυτονομία για ορισμένες περιοχές που γειτνιάζουν με το Κοσσυφοπέδιο.

Η απάντηση που δόθηκε χτες σε αυτά από τον αντιπρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών, Μεντούχ Τάτσι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φλάκα», μάλλον υποδαυλίζει περαιτέρω το κλίμα της έντασης. Ο Τάτσι κάλεσε τα κόμματα της κυβέρνησης (το VMRO-DPMNE του Γκεοργκίεφσκι και τη Δημοκρατική Εναλλαγή του Βάσιλ Τουπούρκοφσκι) να «εναντιωθούν στον μακεδονικό εθνικισμό». Ο στόχος των διαδηλώσεων, είπε, που συνταυτίζεται με εκείνον των Αλβανών φοιτητών του Πανεπιστημίου του Τετόβου, είναι «η απομάκρυνση της κυβέρνησης από την εξουσία, η μείωση του θετικού κλίματος στις διεθνικές σχέσεις, η παρεμπόδιση της προαγωγής των δικαιωμάτων των Αλβανών και η εγκαθίδρυση ενός κράτους τρόμου για τους Αλβανούς». Η αντιπολίτευση, είπε, εφαρμόζει «σοβινιστική πολιτική». Και πρότεινε το αλβανικό πανεπιστήμιο στο Τέτοβο να «ιδρυθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που είναι οι ιστορικοί σύμμαχοι των Αλβανών» (!).

Ο υπουργός Παιδείας, Γκάλε Γκάλεφ, συμφώνησε χτες με τους εκπροσώπους του Γυμνασίου «Ιωσήφ Μιπρόζ Τίτο» της Μπίτουλα (Μοναστήρι) ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες για δημιουργία τάξεων στην αλβανική γλώσσα - αίτημα που πρόσφατα έχει εγείρει η αλβανική κοινότητα της πόλης και που οδήγησε σε κινητοποιήσεις το σλαβόφωνο πληθυσμό, που αποτελεί την πλειοψηφία της πόλης. Ενώ η εφημερίδα «Ντνέβνικ» αναδημοσιεύει δηλώσεις του Υπατου Αρμοστή του ΟΑΣΕ για θέματα μειονοτήτων, Μαξ Βαν Ντερ Στουλ, στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» με τις οποίες λέει ότι η μεγαλύτερη ανησυχία του για διεθνικές συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ προέρχεται «από την εμμονή των Αλβανών να λυθεί φέτος το πρόβλημα της εκπαίδευσης στη μητρική τους γλώσσα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ