Τρίτη 23 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΕ
Eντονες φραστικές αντιθέσεις

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει στη γαλλική πρωτεύουσα, αλλά και στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Ζαν Πιερ Σεβενεμάν περί «μη απαγκίστρωσης της Γερμανίας από το ναζιστικό παρελθόν της». Συγκυβερνώντες και αντιπολίτευση του Γάλλου πρωθυπουργού κάλεσαν τον Λιονέλ Ζοσπέν να αποκηρύξει τις δηλώσεις Σεβενεμάν και κατ' επέκταση και τον ίδιο, ενώ τη μήνι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε η πρόεδρός του Νικόλ Φοντέν με οργισμένη δήλωσή της. Η μόνη που τηρεί «σιγήν ιχθύος» είναι η άμεσα ενδιαφερόμενη Βόννη, αλλά και ο Γάλλος πρωθυπουργός.

«Η Γερμανία επιμένει στο όραμά της για μια μεγάλη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και δεν έχει απογαλακτιστεί από το Γ` Ράιχ» δήλωσε ο Ζαν Πιερ Σεβενεμάν, σχολιάζοντας την πρόσφατη πρόταση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, για εφαρμογή μιας ομοσπονδιακής δομής εντός της ΕΕ, που θα στηρίζεται, κυρίως, στην ηγεσία ενός βασικού άξονα ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία. Ο Σεβενεμάν δήλωσε, την Κυριακή, ότι η πρόταση αυτή αποτελεί απόδειξη της πάγιας επιθυμίας της κυριαρχίας να επιβάλει το γερμανικό μοντέλο σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Για διαστρέβλωση των λόγων του και ατυχέστατη περικοπή των δηλώσεών του από τα ΜΜΕ μίλησε, χτες, ο Σεβενεμάν, ο οποίος έσπευσε να ανασκευάσει τα λόγια του, να εκφράσει τη λύπη του για την «παρεξήγηση» που δημιουργήθηκε και να τονίσει τη βαθιά εκτίμηση που τρέφει για τη Γερμανία.

Διευκρινίσεις και πλήρη αποστασιοποίηση της επίσημης πολιτικής της γαλλικής ηγεσίας από τις δηλώσεις Σεβενεμάν ζήτησαν οι συγκυβερνώντες Πράσινοι, που χαρακτήρισαν «απαράδεκτες» τις απόψεις του υπουργού Εσωτερικών. Εξίσου έντονη υπήρξε και η αντίδραση της νεογκωλικής αντιπολίτευσης, αλλά και του Προέδρου Ζακ Σιράκ, που μίλησε για «ανήκουστες και πρωτοφανείς δηλώσεις και εκτιμήσεις», που θέτουν υπό αμφισβήτηση την 40ετή γαλλο-γερμανική πορεία συμφιλίωσης.

Στην υπόθεση παρενέβη, όμως, και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νικόλ Φοντέν, η οποία κάλεσε τον Λιονέλ Ζοσπέν να αποκηρύξει δημόσια τις δηλώσεις Σεβενεμάν, αλλά και να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο της αποπομπής του. Η Φοντέν εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για τις απόψεις αυτές ιδιαίτερα ενόψει της ανάληψης της 6μηνιαίας προεδρίας της ΕΕ από τη Γαλλία τον Ιούνιο, υπογραμμίζοντας ότι απόψεις όπως αυτές του Σεβενεμάν υποσκάπτουν την αξιοπιστία της ευρωπαϊκής πολιτικής προοπτικής του Παρισιού.

Σε προσπάθεια υποβάθμισης του επεισοδίου αποδύθηκε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Υμπέρ Βεντρίν, ο οποίος, με τη βοήθεια του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στα αποτελέσματα της άτυπης γαλλο-γερμανικής Συνόδου Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή, στο Ραμπουγιέ, με θέμα, ακριβώς, τη γερμανική πρόταση περί ομοσπονδιακής δομής της ΕΕ. Βεντρίν και Μοσκοβισί μίλησαν για «ατυχές συμβάν, που δεν αντανακλά τις απόψεις της γαλλικής κυβέρνησης και γι' αυτό δε θα έπρεπε να δοθεί περαιτέρω συνέχεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ