ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάη 2000
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΟΥΣΑ
Φωνή αντίστασης!

Δυναμική συγκέντρωση για το ασφαλιστικό, όπου συμμετείχαν  εργαζόμενοι στο Λαναρά, που βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις

Δυναμική ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα εργαζόμενοι στους κλάδους ένδυσης στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας - με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας - ενάντια στη νέα αντιασφαλιστική λαίλαπα που ετοιμάζεται.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι από τα 4 εργοστάσια του ομίλου Λαναρά, που βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο χώρο και στην αφαίρεση παράνομα 15.000 δρχ. από τις μηνιαίες αποδοχές τους. Συγκεκριμένα, χτες πραγματοποίησαν 4ωρες στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες, όπου η συμμετοχή ήταν καθολική. Εχουν προγραμματίσει νέες στάσεις εργασίας την Πέμπτη 1η Ιούνη και είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους παραπέρα, αν δεν επιλυθούν τα προβλήματά τους.

Την αποφασιστικότητα και τη μαχητικότητα των εργαζομένων στον όμιλο Λαναρά εξήρε ο Δ. Θεοδώρου, πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, στην ομιλία του στη συγκέντρωση. «Οι εργαζόμενοι αντιστάθηκαν - είπε χαρακτηριστικά - στην επίθεση της εργοδοσίας για την αφαίρεση δικαιωμάτων τους, παρά την τρομοκρατία και τις διασπαστικές κινήσεις στελεχών της ΔΑΚΕ στα Κλωστήρια Β. Συγκεκριμένα ο Γ. Περτσιούνης, στέλεχος της ΔΑΚΕ και μέλος του ΔΣ της ΟΕΚΙΔΕ παρενέβη στους εργαζόμενους, προσπαθώντας να τους πείσει να μην απεργήσουν»!!! Ο Δ. Θεοδώρου κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν αποφασιστικά τον αγώνα τους και τόνισε πως «η Ομοσπονδία θα είναι στο πλευρό σας».

Αναφερόμενος στις αρνητικές εξελίξεις που ετοιμάζονται στην κοινωνική ασφάλιση, επισήμανε - μεταξύ άλλων - ότι «με τις πολιτικές που εφαρμόζονται επιδιώκεται να αφαιρεθεί κάθε κοινωνική κατάκτηση των εργαζομένων στο όνομα των υπερκερδών του κεφαλαίου και των στόχων ένταξης και διατήρησης στην ΟΝΕ». Ενημέρωσε αναλυτικά για τα μέτρα που προωθούνται και τα οποία οδηγούν στην αποδιάρθρωση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Αναφέρθηκε στις προτάσεις της Ομοσπονδίας που κινούνται μακριά και έξω από τις σημερινές πολιτικές επιλογές και που οδηγούν σε αναβάθμιση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Οπως τόνισε, «τα προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους στους κλάδους ένδυσης, αλλά συνολικά την εργατική τάξη. Κατά συνέπεια, χρειάζεται όλοι οι εργαζόμενοι να συντονίσουν τη δράση τους και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που ανακύπτουν από την πολιτική ενσωμάτωσης που ακολουθεί η ηγεσία της ΓΣΕΕ, μέσω των κοινωνικών διαλόγων απάτης. Ελπίδα και απαντοχή αποτελεί η αγωνιστική συσπείρωση εργαζομένων, συνδικάτων, συνδικαλιστών στο ΠΑΜΕ και η παραπέρα ενίσχυσή του».

Η χτεσινή συγκέντρωση ήταν η πρώτη ανάλογων εκδηλώσεων που προγραμματίζει η Ομοσπονδία σε μια σειρά πόλεις της χώρας, που στοχεύουν στην ενημέρωση και στην προετοιμασία των εργαζομένων στους κλάδους να αποκρούσουν αγωνιστικά την αντιασφαλιστική επίθεση.

Οι νέοι απαιτούν σταθερή δουλιά

Την πλήρη αποτυχία των προγραμμάτων κατάρτισης και επιμόρφωσης που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση δήθεν για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ομολογούν οι νέοι εργαζόμενοι και άνεργοι, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε χτες στη ΓΣΕΕ, σε ημερίδα με τίτλο «Ανάγκες και κίνητρα για κατάρτιση και επιμόρφωση».Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ερευνας του υπουργείου Παιδείας.

Παρόλο που διάφοροι ομιλητές στάθηκαν στα «τεχνικά» προβλήματα των προγραμμάτων, κυριάρχησε η απαίτηση των νέων για μόνιμη και σταθερή εργασία. Οι νέοι αντιμετωπίζουν τα προγράμματα ως ευκαιριακή οικονομική λύση, όπως προκύπτει από την έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο σε δείγμα 1.978 ανέργων, ηλικίας 18 - 29 ετών, κατά την περίοδο 1993-1997 και στην οποία καταγράφηκαν οι απόψεις ανέργων νέων για τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση μέσω των διαφόρων επιδοτούμενων προγραμμάτων.

Χαρακτηριστικές είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα για «ποιο λόγο παρακολούθησαν το πρόγραμμα». Το 40,2% απαντάει ότι το παρακολούθησε γιατί ενδιαφερόταν μόνο για τα χρήματα, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό. Το 51,2% απαντάει ότι δεν τον ενδιέφερε το αντικείμενο του προγράμματος, ενώ μόνο το 38,9% για να αποκτήσει γνώσεις. Ενδιαφέρον έχει επίσης η απάντηση «γιατί δεν είχα τι άλλο να κάνω», την οποία έδωσε το 9,7% των ερωτηθέντων!

«Καταπέλτης» ήταν η απάντηση των ανέργων στο ερώτημα «ποιος ευθύνεται για το πρόβλημα της ανεργίας», όπου το 65,3% απάντησε ότι ευθύνεται το κράτος και 31,2% η εθνική πολιτική απασχόλησης!

Η Α. Ρομπόλη, λέκτορας του ΕΜΠ, αναφερόμενη στα αποτελέσματα της έρευνας, σημείωσε ότι το ποσοστό της ανεργίας (το διάστημα 1993-1997) των νέων ηλικίας 18-29 ετών με απολυτήριο λυκείου υπερβαίνει το 26%, ενώ έχει αυξηθεί η συμμετοχή των πτυχιούχων Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης στα διάφορα προγράμματα κατά 4%. Ο Γ. Τσιώλης,υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, σημείωσε ότι η συμμετοχή σε προγράμματα είναι ευκαιριακή και προσωρινή και ότι οι νέοι άνεργοι προτιμούν την πλήρη και σταθερή εργασία.

«ΙΜΑΣ» ΒΟΛΟΥ
Μέθοδοι αξέχαστων εποχών

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα κρούσματα τρομοκρατίας στους εργασιακούς χώρους

Για τα κρούσματα τρομοκρατίας που ασκούνται σε χώρους δουλιάς τον τελευταίο καιρό, με πιο πρόσφατο αυτό του εργοστασίου «ΙΜΑΣ» στο Βόλο, κατέθεσαν Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Γ. Πατάκης προς τον υπουργό Εργασίας.

Στο κείμενο της Ερώτησης οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι «η αντιλαϊκή, αντεργατική και αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης και γενικά το κλίμα τρομοκρατίας ενάντια στους εργαζόμενους έχει αποθρασύνει τους εργοδότες, που εφαρμόζουν στους χώρους δουλιάς μεθόδους εποχών που έχουν μείνει αξέχαστες».

«Συγκεκριμένα, συνεχίζουν οι βουλευτές, οι Γερμανοί ιδιοκτήτες του εργοστασίου "ΙΜΑΣ" στο Βόλο, εκμεταλλευόμενοι το παραπάνω κλίμα, με την ανοχή της κυβέρνησης, ζήτησαν από εργάτη της επιχείρησης " δήλωση μετανοίας" επειδή τόλμησε να κατέβει υποψήφιος για το Διοικητικό Συμβούλιο στις αρχαιρεσίες του σωματείου και άσκησε κριτική στο - κατά την εκτίμησή του - εργοδοτικό σωματείο και στη διεύθυνση του εργοστασίου. Η διοίκηση προχώρησε δε και σε απειλή απόλυσης, μετά την επίπληξη που του επιδόθηκε, αν δε συμμορφωθεί».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, αναφέροντας ότι είναι το τρίτο παρόμοιο κρούσμα τρομοκρατίας σε χώρους δουλιάς, μετά τη «ΒΙΣ» και τον «Κιολεΐδη», ρωτούν τον υπουργό «τι μέτρα σκοπεύει να πάρει άμεσα για την προστασία τόσο του συγκεκριμένου εργαζόμενου όσο και γενικότερα των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς;».

ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Είναι πρόκληση

Αντιδράσεις για την κατάπτυστη συμφωνία

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων φορέων ενάντια στην υπογραφή από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ της ΕΓΣΣΕ ντροπής.

«Κατάπτυστη» χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, την ΕΓΣΣΕ, τονίζοντας ότι «βάζει για άλλα δύο χρόνια σε "γύψο" το εισόδημα των εργατοϋπαλλήλων». Καταγγέλλει ακόμα τη ΓΣΕΕ ότι υπέγραψε «καθ' υπαγόρευση των βιομηχάνων και της κυβέρνησης, πιστή στα ιδεώδη της ΟΝΕ».

Οπως επισημαίνει το ΕΚ, «αποτελεί πρόκληση και ξεπούλημα των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων η αρωγή της ηγεσίας της ΓΣΕΕ μέσα από έναν ακόμα γύρο κοινωνικού διαλόγου απάτης, που επιδιώκουν να στήσουν για την κατεδάφιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων».

Τέλος, καλεί όλους τους εργατοϋπαλλήλους να καταδικάσουν αυτή την πολιτική με την ταξική συσπείρωσή τους στα συνδικάτα, διεκδικώντας 10.000 κατώτερο μεροκάματο και 250.000 κατώτερο μισθό.

«Η διετής ΕΓΣΕΕ και τα ποσοστά που συμφωνήθηκαν είναι μνημείο υποτέλειας, αφού ξέρουν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί πιλότο για όλους τους κλάδους που υπογράφουν Συμβάσεις, αλλά και γιατί έχει επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία», επισημαίνει η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικής Ασφάλισης Πειραιώς και πέριξ Δήμων.

Η Ενωση των Συνταξιούχων χαρακτηρίζει την ΕΓΣΣΕ που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ «ντροπή» και εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τη στάση της.

Πικετοφορία διαμαρτυρίας ενάντια στην αύξηση των υγρών καυσίμων, διοργανώνουν την Τρίτη, στις 7 μμ, στην Πλατεία Κάνιγγος, τα σωματεία Εμποροϋπαλλήλων, Ιδιωτικών υπαλλήλων, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Μετάλλου και Οικοδόμων. Τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση.

ΠΑΜΕ
Ανακαλέστε την απόλυση

Ως προκλητική και απαράδεκτη ενέργεια καταγγέλλει το ΠΑΜΕ σε Δελτίο Τύπου, την απόφαση της «Ναυτιλιακής Εταιρίας Καβάλας» (ΝΕΚ) να προχωρήσει στην παράνομη και καταχρηστική απόλυση του Κώστα Ντούκα, γενικού γραμματέα της Ενωσης Ναυτικών «Η ΘΑΣΟΣ» και απαιτεί «την ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου και την άμεση ναυτολόγησή του».

Οπως σημειώνει το ΠΑΜΕ «η ΝΕΚ και οι άλλες ναυτιλιακές εταιρίες στην πορθμειακή γραμμή Θάσου - Καβάλας, με την ανοχή του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Τώρα προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τους ναυτεργάτες».

Σύσκεψη στη Λήμνο

Σύσκεψη φορέων διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή των Σωματείων και Συλλόγων της Λήμνου τη Δευτέρα 29 Μάη, στις 8 το απόγευμα, στην αίθουσα του Σωματείου Οικοδόμων (Πλατεία ΟΤΕ). Τα θέματα της σύσκεψης είναι: Προβλήματα των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της Λήμνου. Η ειρήνη στη χώρα μας και στα Βαλκάνια. Διοργάνωση εκδηλώσεων. Στη σύσκεψη θα παρευρεθεί και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μυτιλήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ